Skip to content

Zeuzera pyrina

6 de juli de 2021

En av skadedyrene som påvirker frukt- og prydtrær, spesielt epletrær og pærer, er Zeuzera pyrina. Det er en veldig polyfag type insekter som hovedsakelig spiser på bein og frø av noen frukt- og skogarter. Det er spesielt xylophagous, noe som vil bety at det var gallerier i koffertene og grenene for å mate seg selv. Dette forårsaker ødeleggelsen av det vaskulære systemet i trærne og dets nedbrytning.

Derfor, i denne artikkelen, skal vi fortelle deg alle egenskapene, syklusen, men logiske og kontrollen av pesten. Zeuzera pyrina.

Hovedtrekkene

gallerier i grener

Når et tre blir angrepet av Zeuzera pyrina vi har hovedsymptomet på tilstedeværelsen av gallerier i grener og bagasjerom. Du kan se hvordan treet begynner å få noe sagflis og ekskrementer ved inngangen til galleriene som svekker treet. Generelt utseendet til Zeuzera pyrina det fører til utseendet til skolitt i trærne som er mer svekket. Flytiden til denne arten er veldig lang og involverer et stort antall larver. Dette får befolkningen til å vokse raskt. Overvåking av dette skadedyret utføres gjennom feromoner, som er nøkkelen til deres kontroll.

Voksne individer er formet som en liten sommerfugl. De er vanligvis omtrent 70 mm lange. Brystkassen og forvingene er hvite med noen metallblå flekker. Magen er langstrakt og mørkere i fargen med hvite striper. Tidspunktet for utseendet er om våren, og de flyr vanligvis til september. En enkelt hunn kan legge opptil 1000 egg. Eggene er gylden gule i fargen og måler bare 1 millimeter i størrelse. Dette gjør det vanskelig å finne mange ganger.

Dørene til galleriene er laget på en gruppert måte og i områder der treet kan ha noen sår eller andre oppføringer fra tidligere år. Larvene gjenkjennes som de er gule med forskjellige svarte flekker og et svart hode. De minste individene klekkes fra eggene og går inn gjennom akslene til de yngste grenene. Det er her de begynner å bygge galleriene i oppovergående retning.

Fenologisk syklus av Zeuzera pyrina

Når klekkene har klekket ut fra egget de begynner å tegne galleriene i oppovergående retning. Det er her de spiser for å vokse og utvikle seg. Når larvene er enda mer utviklet, forlater de samme sted og går til de større grenene som allerede har en spesialisert koffert. Galleriene bygges i dette tilfellet i fallende retning. I vintersesongen reduserer de aktiviteten på grunn av lave temperaturer og øker den igjen om våren. Det er om våren da de lager kirsebærene inne i galleriet som en ny voksen vokser ut fra.

I kaldt vær starter flyreiser senere. Dette er fordi larvene trenger mer tid for å nå full utvikling. Med det som trengs for å fullføre hele syklusen, tar det vanligvis omtrent to år. Imidlertid er skaden de forårsaker ganske stor i trærne det påvirker.

Skadedyrskade og overvåking

Zeuzera pyrina

Blant skadene det forårsaker, ser vi tørking av grenene og koffertene med påfølgende brudd. Ved å svekke grenene og koffertene forblir den mer sårbar for påvirkning fra vinden eller andre årsaker. Denne reduksjonen av hardheten til koffertene og grenene skyldes xylophagous fôring. Larvene lever av trestammen og stengene blir tynnere når larvene bygger galleriene. Galleriene ødelegger det vaskulære systemet og forårsaker død av de eldste prøvene.

Trærne som disse insektene foretrekker, er de som tidligere har blitt angrepet for å være mer sårbare. Det kan kvantifiseres at skaden på unge trær er mer alvorlig enn på de som allerede er eldre. Dette skyldes at når de er unge, påvirker det direkte utviklingen deres, og de kan bli ødelagt totalt. Mange av eksemplarene som er unge og blir angrepet av Zeuzera pyrina de sitter igjen uten mulighet til å komme seg.

For å kunne overvåke skadedyret feller med sexferomoner brukes til å etablere starten på flyvningene. Dette er hvor du kan kontrollere og overvåke for å planlegge en massiv fangst av skadedyret. Fytosanitær forsterkningsbehandlinger bør også utføres med noen godkjente produkter. Disse behandlingene er vanligvis rettet mot de nylig klekkede larvene like etter at eggene klekkes.

Behandlingen av dette skadedyret ved bruk av kjemikalier er bare mer komplisert fordi voksenaktiviteten er veldig langvarig. Det er også fordi anvendelsen av den kjemiske behandlingen ikke kan komme i kontakt med insektet. Det bør gjøres på et veldig spesifikt tidspunkt like eller etter at eggene klekkes, og gjenta det annenhver uke.

Massive fangster av Zeuzera pyrina

For å redusere befolkningen i Zeuzera pyrina Det brukes deltafeller som må plasseres ved åpningen av inngangen til galleriene. De bør også være posisjonert mot de rådende vindene i regionen. I avlinger større enn 4 hektar må det plasseres en felle for hver hektar. Minst to feller blir plassert per tomt. En annen felle bør plasseres nær grensen til tomten for å vite om skadedyret migrerer til et annet punkt i området.

Massefangstprogrammer har vanligvis veldig gode effekter for å kontrollere og redusere populasjonen av dette skadedyret. De hjelper med å holde befolkningen under toleransegraden. Følg instruksjonene for overvåking og øke tettheten til fellene til 10 feller per hektar.

Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om pesten Zeuzera pyrina.