Skip to content

10 stauder du enkelt kan vokse av frø

21 de februar de 2021

Tanken på å starte planter fra frø skremmer mange hjemmegartnere av. De tror det krever stor dyktighet eller spesialutstyr. Sannheten er … å starte frø på akkurat som grunnskolen … enkelt.

Det er mange fordeler med å dyrke dine egne … du vil spare penger, frø er billige, og du kan få noen nye venner når du deler dine «avlinger».

Det er også en av de beste måtene å lære å vokse. Hvor begynner du og hva er de beste plantene å dyrke?

Du tror kanskje at det er vanskelig å starte planter fra frø, men faktisk er det ekstremt enkelt. Ikke bare er det enkelt, men det er også veldig sparsommelig.

Les vår Plant Care Today-artikkel: Enkle flerårige blomster som kommer tilbake hvert år

En pakke frø koster vanligvis flere dollar mindre enn et halvt dusin frøplanter på det lokale barnehagen. Hvis du skulle kjøpe så mange frøplanter som en pakke frø kan produsere, vil du enkelt bruke $ 100 eller mer.

Derfor er det bare fornuftig å kjøpe frø for et par dollar og plante dem selv for å produsere dine egne sunne frøplanter for å vokse i hagen din og handle med andre gartnere.

I tillegg til å bruke den klokeste bruken av hagearbeidene dine, er det andre veldig gode grunner til å dyrke planter fra frø.

For det første er det en rekke planter som må dyrkes fra frø fordi det er den eneste måten å forplante dem på eller fordi de er sjeldne.

I tillegg er det ofte mer vellykket å plante unge frøplanter i hagen din enn å starte med en plante kjøpt fra et barnehage som har brukt mye tid i en gryte. Les mer om de enkleste stauder å vokse fra frø og noen ekstra trinn for hvordan gartnere enkelt kan dyrke dem.

Enkle trinn for å dyrke stauder fra frø

Hvis du noen gang har plantet en bønne i en papirkopp da du var barn på skolen, vet du ganske mye hvordan du skal starte frøplanter. Det eneste formålet med frø er å sprekke ut i livet, og alt du trenger å gjøre er å legge til rette for denne prosessen.

Når du har plassert frøene dine i passende beholdere med god drenert jord, kan du pleie dem sammen innendørs, eller (for noen) kan du plassere dem utendørs for å få mest mulig ut av naturens vekstsesong.

Dette er en god idé med kalde, hardføre flerårige frø. Denne typen frø gjør det best når den utsettes for en lang periode med kulde før spiring.

Med denne typen flerårig frø kan du starte frøene i slutten av desember eller begynnelsen av januar. Plantene dine vil vises muntre tidlig på våren.

1. Lag din egen startmix!

Selv om frø er veldig billige, er ikke pottejord og potter det. Du kan spare penger ved å lage din egen jord for å starte frøene dine. Det er veldig enkelt og veldig billig. For å lage en god startmiks, kombiner:

  • En del av ren, vasket sand
  • To deler komprimert torvbasert pottejord
  • En spiseskje pelikangjødsel med langsom frigjøring per kubikkfot

Bland disse ingrediensene i en stor, ren beholder. Husk å starte med sterile, rene ingredienser og hold dem beskyttet mot forurensning for den mest vellykkede bruken som et frø som starter neste.

2. Så frøene dine

I stedet for å så frø ett frø i en gryte, fyll bare en stor gryte med potteblandingen din og bank jorden ned slik at det er omtrent en tomme tomme på toppen.

Så hele innholdet av frøpakken din i denne gryten, og fyll den med veldig liten grus som akvariumgrus.

Hvis frøene er veldig fine, så så dem oppå grusen i stedet for under den. Ved å bruke denne metoden kan jorda holdes jevnt fuktig og forhindres forurenset av sopp og andre trusler i luften.

3. Vann forsiktig

Når du vanner frøene dine, må du gjøre det veldig forsiktig og forsiktig. Det er best vann fra bunnen og la jorden suge opp vannet i stedet for å vanne fra toppen, noe som vil forstyrre frøene.

4. Velg De sterkeste frøplantene

Når plantene dine begynner å vokse, stikk ut (skille) de største og hardeste prøvene og plante dem på nytt i små potter.

Plantegryten din skal være 2 1/2 tommer kvadrat og fylt med din sterile potteblanding. Vær forsiktig når du stikker ut frøplanter for å trekke opp hele rotkulen uten å skade røttene.

5. Gi den riktige typen lys

Fortsett å vanne plantene dine forsiktig uten å forstyrre jorden, og vær sikker på at de har rikelig med indirekte sollys. Vær tålmodig og håndter plantene dine med forsiktighet, og du vil snart få sterke, sunne planter å transplantere i hagen din.

10 toppvalg i staver som er enkle å spire

Her er ti av de enkleste kaldharde staudene å vokse fra frø:

Allium

Sternkugellauch.jpg
Av Hokuzai på det tyske språket Wikipedia, Penstemon campanulatus0.jpgAv Kurt Stüber [1] – caliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html del av www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4781

Penstemon (skjeggetonger) er en veldig hjertelig og attraktiv innfødt flerårig som noen ganger feilaktig kalles Salvia. Denne flotte, hjertelige planten produserer en overflod av fine røde blomster gjennom hele våren. Det er to varianter av Penstemon: Scarlet Bugler og Bandera Rocky Mountain.

Sørg for å lese baksiden av frøpakken nøye og velge riktig type for sonen din. Følg pakningsanvisningene nøye, da noen typer Penstemon spirer veldig raskt, mens andre må følge fryse-tine-syklusen.

Lupin

Texas BluebonnetLupin er en belgfrukter som kommer i et bredt utvalg av farger. Den mest kjente av disse er Texas Bluebonnet. Disse staudene er litt vanskelige å komme i gang fordi de har spesifikke jordkrav. Svært ofte finner gartnere at lupinene deres gjør det bra den første sesongen, men ikke returnerer det andre frøet.

Når du dyrker lupiner, er det veldig viktig at du forstår hvilken type jord de trenger og gir den pålitelig, slik at de kan fortsette å trives og reprodusere år etter år. Lupinfrø er store og ligner på bønner eller erter.

De har et veldig hardt ytre skall som må brytes litt for å lette vellykket spiring. Du kan slipe dette belegget med sandpapir eller suge frøene over natten i varmt vann for å lette spiring.

Innfødt Columbine

Rocky Mountain Columbine – (Aquilegia coeruleaNative Columbine er delstatsblomsten i Colorado, og det er en nydelig og hardfør innfødt flerårig. Det er faktisk to typer: Rocky Mountain Columbine og Canadian Columbine.

Husk å sjekke baksiden av pakken for å velge riktig type for sonen din. Sørg også for å sjekke datoen på pakken. Når du planter Columbine, er det veldig viktig å ha fersk frø.

Vill bokhvete

Blomstrende Eriogonum umbellatumWalter Siegmund [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia CommonsVill bokhvete vokser veldig raskt i ekstremt dårlig jord. Av denne grunn er det et utmerket valg for xeriscaping eller for en steinhage.

Se etter svovelblomstvarianten for å legge til rikelig med gule blomster og eviggrønne løvverk i det tørre landskapet. Wild bokhvete trives i et bredt utvalg av klima fra fuktig til tørr. Frøene er nøtteaktige og avlange.

Detaljer om Wild Buckwheat aka Eriogonum Umbellatum

Så dem om vinteren for å oppleve fryse- og tinesyklus. Du kan forvente at de dukker opp rikelig og entusiastisk gjennom månedene april og mai. De flerårige plantene dine vil være fullt modne og etablert på sensommeren.

Primrose

Primula anisodora blomster.jpg
Av Stan Shebs, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=295728

Primrose er en utmerket flerårig for både skyggefulle og solrike omgivelser. Japansk Woodland Primrose er perfekt for en skyggefull hage eller hage. Himalaya Primrose foretrekker varmere vær og solfylte omgivelser.

Mer om -> Voksende Primula Vulgaris

Begge typene kan startes innendørs ved å plante primrose-frøene i potter på en solrik vinduskarm om vinteren, men du kan bli overrasket over å høre at du vil få enda bedre resultater ved å så dem ute om vinteren og la frøene oppleve naturlig fryse – tine syklus.

Silene

Brannrosa Silene virginica Blomst 2391px.jpg
Av Foto av og (c) 2008 Derek Ramsey (Ram-Man). Co-attribusjon må gis til Chanticleer Garden. – Selvfotografert, Bartnelke (Lila) .jpg


Av Stefan-Xp – Eget arbeid, Whitlowgrass-3.jpg


CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=184547

Draba er et utmerket flerårig valg for xeriscaping. Med attraktive, gule eller hvite blomster trives denne svært tørke tolerante miniatyren i sprekker, i fjellvegger, trange kummer og andre tørre og uvelkomne omgivelser.
For vårspiring bør du så Draba-frø i desember eller januar. Du kan også starte dem inne og holde dem i potter så lenge du vil før du transplanterer dem. De pleier å trives uansett hvor de befinner seg.

Hardy Ice Plant

Hardy Ice PlantHardy Ice Plant er en saftig sør-afrikansk bunndekke som er veldig nyttig for å dekke store jordområder med attraktive, fargerike blomster og blader. Du kan reprodusere denne typen planter fra stiklinger; men det er veldig lettere å dyrke dem fra frø.

Frøet er veldig lite. Faktisk ligner det støv. Selv om dette er en veldig hard, liten flerårig, må du innse at den ikke tåler fryse-tine-syklusen under spiring. Å være fra Sør-Afrika, må den plantes i varmt vær.

Vent med å så frøene dine til etter den siste harde frosten. Sent på våren er den beste tiden å plante Hardy Ice Plant. Frøene vil spire veldig raskt og blomstre før slutten av sommeren.

Hvis du bor i en kaldere region, bør du starte frøene innendørs og plante plantene dine ute på forsommeren. De må være fullt etablert for å klare seg gjennom den første vinteren.

Lokale innfødte kan være herlige stauder

For den aller beste og enkleste plantingen av stauder fra frø, lønner det seg å bli kjent med de opprinnelige plantene dine. Villblomster og attraktive grønnsaker som vokser naturlig i ditt område, har den aller beste sjansen for å gjøre det bra i hagen og hagen din år etter år.

Mange innfødte planter er flotte og spiselige. Noen er til og med supermat! Av denne grunn, i tillegg til å plante innfødte frø, bør du også ta en fornuftig tilnærming til pleie av hage og hage.

Ta deg tid til å identifisere plantene som melder seg frivillig. Du bestemmer deg kanskje for at du vil være klokere å oppmuntre dem enn å prøve å eliminere dem!

Bilder: kilde