Skip to content

Bør du suge frø før du planter?

27 de februar de 2021

Det er en lang historie med gartnere som suger frø før plantingen, men mange nye gartnere er ikke klar over at dette trikset kan redusere spiringstiden.

Bløtlegging av frø før planting kan være gunstig hvis du ønsker å få hagen din til å vokse i løpet av topptid.

Innholdsfortegnelse

 • Hvorfor bør du suge frøene dine før du planter?
 • Hvordan fuktighet hjelper dine frø
 • Hvilke frø kan bli gjennomvåt?
 • Hvordan suge frøene dine
  • Soaking Trinn 1: Bruk varmt vann
  • Soaking Trinn 2: La Seeds Sit
  • Soaking Trinn 3: Prep for Planting
 • Tips for såing av frø
  • Mer om å vokse fra frø

Hvorfor bør du suge frøene dine før du planter?

Frø er ment å vokse ut i naturen, der de går gjennom ekstremt vær som involverer regn og snø, varme og kulde. Siden frøene du planter i hagen din er forholdsvis godt beskyttet, hjelper de å bløte dem med å bryte ned det tøffe eksteriøret som dyrkes livet ut i elementene.

Hvordan fuktighet hjelper dine frø

Fukt gir frøene tegnet på at de er i ideelle forhold for å begynne å vokse. Bløtlegging av frøene dine før plantingen hjelper dem å innse at de kan vokse, noe som reduserer spiringstiden.

Hvis du bare har et lite vindu til å plante et frø, slik at det kan vokse under optimale forhold, vil det suge det slik at du kan plante det raskt. Bløtlegging av frø tar ikke lang tid, men det forbereder frøet til å begynne å vokse så snart du planter det i jord. Du kan også være i stand til å gjenopplive sovende frø med bløtlegging, blant andre metoder.

Bløtlegging av frøene dine før planting kan hjelpe hvis du har sand eller tykk leirejord. Sandjord drenerer raskt, så det kan ta lang tid før frøene får nok fuktighet til å spire. Leirejord kan forbli for vått, noe som kan føre til at frøene råtner før de kan spire og vokse.

I slekt: Epsom Salt Som En Seed Spiring Booster

Hvilke frø kan bli gjennomvåt?

Bløtlegging er ikke skadelig for frø, og du kan suge alle typer blomster, grønnsaker (og andre). Imidlertid krever noen frø ikke dette trinnet. Små frø som salat, gulrøtter og reddiker drar vanligvis ikke fordel av ekstra fuktighet i de tidlige stadiene.

Store frø med harde strøk har størst nytte av bløtlegging. Dette inkluderer varianter som bønner, erter, mais og squash. Solsikkefrø, søt erter og nasturtiumfrø gjør det bra med bløtlegging før planting.

Hvordan suge frøene dine

Soaking frø er enkelt fordi alt du trenger er vann. Noen frø kan bli gjennomvåt i løsninger med lav surhet for å øke prosessen enda mer. Disse litt sure løsningene kan være svake væsker som te eller kaffe, så du kan gjøre det hjemme.

Soaking Trinn 1: Bruk varmt vann

Fyll en liten bolle med det varmeste vannet som kommer ut av kranen din. Du kan bli fristet til å koke vann for å få det utrolig varmt, men noen frø takler ikke temperaturen og kan bli kokte. Varmt vann fra springen er trygt for alle frø, så det er det beste valget for å suge frøene dine.

Soaking Trinn 2: La Seeds Sit

Legg frøene i skålen med varmt vann og la dem bli der uten forstyrrelser når vannet avkjøles. Du bør bare suge frøene dine i 12 til 24 timer før du planter dem. Noen frø kan bli dynket i 48 timer, men du bør ikke la dem trekke lenger enn det. Du kan suge frø over, så sikte på 12 til 24 timer med mindre frøpakken råder annerledes.

Soaking Trinn 3: Prep for Planting

Etter at frøene dine har blitt gjennomvåt, kan du plante dem som instruksjonene direkte. Soaking frø endrer ikke hvordan du trenger å plante frøene dine; det påvirker bare spiringstiden. Soaking frø endrer heller ikke hvordan du trenger å vanne plantene dine. Du bør fortsatt vanne frøene dine etter å ha plantet dem; eventuelt overflødig vann vil renne gjennom jorden.

Hvis du forbereder frø til å plante etter siste frost, kan du bruke en kaldvannsmetode for å etterligne smeltende snø. Fyll en liten krukke med kaldt vann og slipp frøene i det. Skift vannet daglig slik at det holder seg rent og kjølig. Du kan holde dem i bløt i to uker til vintergrunnen har tint nok til å plante.

I slekt: Voksende Coleus Fra Seed

Tips for såing av frø

Når du har prøvd å suge frø, får du en bedre følelse av vanntemperatur og bløtlengde. Prøv disse tipsene for den mest effektive bløtleggingsøkten:

 • Hvis du skal plante store frø, bør du vurdere å prøve å få scarification før du suger. Scarification er en måte å skade frøets skall slik at vannet lett kan trenge inn i skallet. Du kan gjøre dette ved å nikke frøskallet med en kniv, gni det lett med finkornet sandpapir eller neglefil, eller bank det forsiktig med en hammer til skallet sprekker litt.
 • Mange gartnere anbefaler å suge frø i varmt vann om natten, og deretter våkne for å plante frøene om morgenen. På denne måten får frøene fordelen av bløtlegging, hopper deretter i jorden og får straks en soldag.
 • Pass på at du sjekker prognosen før du bløter frø. Hvis du suger frø og våkner til en regnfull dag, kan du sannsynligvis ikke plante dem. Plant frøene rett etter at du har hentet dem fra vannet; hvis du henger på dem, kan de bli skadet.

Mer om å vokse fra frø

 • Hvordan plante Desert Rose Seeds
 • Plantering og dyrking av agavefrø