Skip to content

10 urte hagearbeid feil og hvordan du kan unngå dem

27 de februar de 2021

Urte hagearbeid er så enkelt at du gjør deg selv en bjørnetjeneste for ikke å prøve det … selv om du bor i en leilighet og hadde liten suksess med å dyrke ting tidligere.

Å legge til dine egne nydyrkede urter til alle rettene du tilbereder, er en utmerket, enkel og billig måte å forbedre smaken og helsemessige fordeler av alle dine kulinariske opplevelser.

Men hva om du ikke er gartner? Er det mulig å utvikle ferdighetene du trenger for å hjelpe planter til å trives?

I denne artikkelen vil vi dele noen vanlige feil som nybegynnere i hagearbeid gjør når urte hagearbeid.

Vi vil også gi noen gode råd for å unngå dem. Les videre for å lære mer.

Tror du urtearbeid er for komplisert?

Hvis du har sett på de mange og forskjellige guider som er tilgjengelige online for container hagearbeid og andre typer hagearbeid, kan du ha blitt overveldet av det tilsynelatende behovet for å forstå kjemi, pH og en ting og en annen. Vær trygg, det trenger ikke være så komplisert! Begynn med å følge disse enkle tipsene:

1. Bruk rik, nærende jord

Begynn med fin, frisk hage eller pottejord. Hvis du vokser i containere, kjøp et godt merke av pottejord. Du kan beholde dette etterfylt ved å mate jorden med brukt kaffegrut og knust eggeskall.

Disse gjør en utmerket, pH-nøytral, organisk jordendring. Du kan også kompostere kjøkkenutklippene dine for å skape utmerket, rik jord; dette er imidlertid et emne for en hel artikkel helt alene!

Hvis du ikke vil bry deg med naturlige jordjusteringer eller kompostering, kan du bruke en kommersiell gjødsel som Miracle Grow. Sørg for å fortynne produktet omtrent dobbelt så mye som instruksjonene anbefaler.

2. Start med frøplanter

Når du kjøper en pakke frø, kan det virke som om du sparer ganske mye penger; Imidlertid kan mange ting gå galt når du dyrker noen slags planter fra frø. Hvis du er ny i hagearbeid, er det langt bedre å starte med frøplanter.

Innse at når du kjøper en pakke frø, kjøper du i det vesentlige dusinvis av små pre-frøplanter. Du trenger sannsynligvis ikke så mange!

Begynn med å kjøpe en eller to av de mest sunne plantene som er tilgjengelige i ditt lokale dagligvarebutikk, forbedrings- eller hagearbeid.

Ta godt vare på disse, og du bør ha rikelig med friske urter å glede deg over.

3. Start med noe enkelt

Akkurat som med alle slags planter, er det urter som er vanskelige å dyrke og urter som er enkle å dyrke. Basilikum er tilfeldigvis en av de enkleste urtene. Start ditt voksende eventyr med et par sterke og hardføre basilikumplanter.

4. Vann riktig

Hvis du er vant til å vanne potteplanter, har du kanskje fått en vane med å vanne dypt en gang i uken. For urter er det bedre å vanne lett på daglig basis.

Sørg for å gi urtene rikelig med drenering og lett og luftig jord for å forhindre overvanning, og gi dem litt drikke hver dag sammen med lett misting.

5. La det være lys

Det sier seg selv at alle planter trenger mye lys. Hvis du planlegger å bruke bare naturlig lys, må du sørge for å sette innendørs urtehage i et sørvendt vindu eller solterrasse.

Hvis du ikke har godt naturlig lys, kan du gi skikkelig belysning med vokslys. De fleste urter er veldig fornøyde med lysstoffrør. Velge fra:

 • Standardrør (T12 eller T8)
 • T5-rør med høy ytelse
 • Kompakte lysrør
 • Fluorescerende lyspærer

Velg rør med full spektrum for den mest naturlige kvaliteten på lyset. Bare begynner du, bør du bare ha et par planter, men når du øker hagen din, sørg for å gi rikelig med pærer for antall planter du har.

6. Beskjær aggressivt

For å holde basilikumet ditt voksende på en sterk, solid, busket måte må du begynne å beskjære tidlig. Husk disse tipsene for sunn og vellykket beskjæring:

 • Ikke beskjær bunnbladene. De bør holde seg på plass for helsen til planten.
 • Gjør ditt første kutt ca 3 inches over jordnivå og over et voksende sett med blader.
 • Trim alltid over et voksende sett med blader, ikke under.
 • Fjern knoppene så snart de dukker opp.

Når du følger disse instruksjonene, forblir stilkene dine solide, og du vil unngå å ha en høy, spindelig, leggy plante. Å kutte rett over et dobbelt sett med blader og fjerne knopper og blomster oppmuntrer til mer bladvekst.

Nyhet for å dyrke urter, sjekk ut videoen – Growing Herbs for Beginners

7. Gren ut

Når du har fått litt selvtillit med basilikum, må du utforske de mange andre slags urter som er tilgjengelige. Noen andre enkle å lære med inkluderer:

 • Rosmarin busker
 • Oregano
 • Timian
 • Mynte

Alle disse er veldig enkle å dyrke og veldig nyttige på kjøkkenet.

8. Lær om forskjellige urter

Når du legger til i samlingen din, må du være sikker på at du forstår hvilke urter du kjøper. For eksempel er det et par forskjellige typer oregano: Meksikansk og Middelhavet. Disse varierer i smak. Du foretrekker kanskje det ene fremfor det andre, eller kanskje du vil ha begge deler.

Vær oppmerksom på at det også finnes mange forskjellige typer mynte, og de kan ikke byttes ut. Les opp forskjellene i smak og samle prøvene dine etter dine preferanser.

9. Forhindre invasiv overtakelse

Tipsene som er presentert så langt har egentlig vært ment for potte- og containerhage. Men hvis du har en utendørs hage og har tenkt å plante direkte i jorden, må du forstå at mange urter bokstavelig talt vokser som ugress!

Før du planter, må du være sikker på at du forstår vekstvanene til urtene du velger. For de, for eksempel mynte, som har en tendens til å overvelde hagearealer, kan det være lurt å velge container hagearbeid i stedet.

10. Vær forberedt!

Det kan være vanskelig å forestille seg, men når ferdighetene og suksessen din vokser, kan du bli overveldet av en støtfangeravling. En av de beste måtene å takle dette på er å konsumere ferske urter i overflod. Å dele dem med venner og familiemedlemmer er også en fantastisk, sjenerøs måte å håndtere ditt overskudd på.

Likevel kan du ende opp med flere urter enn du vet hva du skal gjøre med. Det er derfor det er smart å utforske muligheter for frysing, tørking, å lage urteddiker, smør og oljer og mye mer. Det er mange kreative måter å bruke og bevare urter for å nyte og dele hele året.

Høst er en av de beste tidene for å dyrke urter og prime time, spesielt i områder med milde vintre.

I kjølig vær kan du holde urter som foretrekker slikt vær, nær kjøkkendøren for enkel tilgang. Bonnieplants.com gir en liste over urter som elsker kjølig vær for veldig friske smaker til høstmåltidene.

Anbefalt lesing

 • Lær hvordan du dyrker duftende patchouliplanter

Å dyrke en urtehage er enkel og en fin måte å komme i gang med hagearbeid. Imidlertid kan feil gjøres. Denne artikkelen ser på 10 urte hagearbeid feil.