Skip to content

Rosemary Plant Care: Hvordan vokse den duftende urten rosmarin

28 de februar de 2021

De rosmarinplante, er en duftende, deilig utmerket urt å dyrke, enten potte innendørs eller ute i urtehagen.

Disse er enkle å dyrke urteplanter, når de først er etablert, vil trives i årevis i fullt direkte sollys uten problemer. Les videre for å lære å plante og ta vare på rosmarin.

Rosemary Care

Beskrevet som en treaktig plante og nållignende blader, når rosmarinplanter høyder på tre meter, og strekker seg til slutt til fem meter i varmere klimaområder. I sone 8 og lavere utgjør denne eviggrønne busken med strålende lyseblå blomster en veldig vakker hekk.

Blomstene vedvarer gjennom våren og sommeren og fyller luften med en fin furu-duft. Rosmarinbusk vil vokse i sone 7 og andre kaldere soner. I områder med ekstremt kalde vintre, dyrk rosmarin som containerplanter du kan ta med deg inn.

Det vitenskapelige navnet, Rosmarinus Officinalis, oversettes til «Mist of the Sea», dets grågrønne løvverk som ligner middelhavsklippene, der det oppsto.

Hvordan dyrke rosmarinplanter

Kan du dyrke rosmarin fra stiklinger?

Denne flerårige urten vokser lett fra kutting i stedet for å plante frø. Når du dyrker rosmarin, gir godt drenert pottejord, helst en sandjord, og minst 6-8 timer sollys.

Rosmarinplanter trives godt i varme og fuktige omgivelser og liker ikke ekstremt lave temperaturer (under 30 ° C).

Når du dyrker rosmarin i potter, er terracotta-potter et utmerket valg siden rosmarin foretrekker å forbli på den tørre siden. Terrakotta-containere lar urteplanten tørke ut raskt.

Hvor ofte vanner du rosmarin?

Vann planter grundig. Når jorda tørker, kan potteblandingen tørke ut mellom vanningene. Husk at når du dyrker rosmarin innendørs, krever planten mye lys, minst seks timer daglig. Sørg for å plassere planten på et passende sted uten trekk.

Hvordan starte rosmarin

Hvis du dyrker rosmarin fra frø, husk at det tar lang tid å spire. Gjør ting enklere, og start med en planteskole vokst.

Formering og planting av rosmarin

Klipp 6 ″ tommers borekaks fra ny vekst på en etablert plante

Fjern bunnen etterlater bunnen 3 inches, dypp basen i et rotpulver

Plante rosmarin stiklinger i en beholder med en fuktet, frø startende jordblanding med god drenering. Like deler perlit, og torvmos gjør det bra.

 • Plasser den innlagte rosmarin på et varmt skjermet sted og motta direkte lys
 • Tåkeuttak for å dempe jorda daglig, sørg for at jorda ikke tørker ut
 • Se etter rotvekst i løpet av 2-3 uker ved å vri skjæringen forsiktig
 • Når stiklinger utvikler røtter, planter du utendørs eller i enkeltpersoner.
 • Når du planter utendørs, plasserer romplanter 18 til 24 centimeter fra hverandre
 • For å oppmuntre til forgrening, klem ut toppen av unge planter

forplantning av rosmarinplanter fra borekaksFiberfarm.com ønsket en hekk av rosmarin urteplanter og la sammen en plan over 5 år for å oppnå det. I stedet for å kjøpe en haug med planter bestemte de seg for å forplante sine egne. De deler det hele med mange bilder her.

Rosemary Plant Care Tips

Vanning

Vann rosmarin dypt en eller to ganger i uken, avhengig av værforhold. La jorden tørke mellom vanning. Hold jorden fuktig, men ikke over vann for å unngå rotrotsykdom.

Rosemary gjødsel

Ikke tunge matere, rosmarinplanter nyter en periodisk løvfôring med fiskemulsjonsgjødsel, slik at plantene ser eviggrønne ut. På våren får du plantene en god start ved å gjødsle med en langsomt frigjørende gjødsel.

MERK: Ikke bruk plantemat for tidlig på sesongen. Vent til all fare for frost er forbi. Ny vekst kan være utsatt for frostskader.

Skadedyr og sykdommer

Det største problemet som påvirker rosmarin er pulveraktig mugg, et hvitt pulver som sopp som har en tendens til å utvikle seg i fuktige områder med lav luftsirkulasjon.

Selv om pulverformig mugg ikke vil drepe planten, vil den svekke den betydelig. Hold fuktigheten nede ved å la området eller beholderen tørke ut mellom vanning.

Vær på utkikk etter røde edderkoppmidd og sorte bladluslus.

Disse skadedyrene elsker å invadere planten med angrep som intensiveres om vinteren.

Inspiser planter og kontroller skadedyrene før de går ut av hånden. Kontroller bladlus skadedyr med gjentatt sprøyting med insektmiddel såpekonsentrat.

Hvordan beskjære rosmarinplanter

Beskjæring hjelper til med å gjøre planter buskere. Voksende rosmarinbusker har en trim hver så ofte. Den generelle regelen om beskjæring … beskjær ikke mer enn 1/3 av planten til enhver tid. Gjør alltid kutt rett over en bladfuge.

Bruker for rosmarinplanter

Mens fersk rosmarin smelter godt sammen med andre urter, bruk den lett alene med svinekjøtt, kylling, lam og kalvekjøtt, samt i gryteretter, med grønnsaker og supper. Dessuten fungerer rosmarin som en kulinarisk urt som gir en fantastisk smak i brød, og gir en utmerket marinade med vin, olivenolje og hvitløk.

Bladene blir omgjort til rosmarinolje som gir mange fordeler som hårvekst, hudpleie og mer. Rosmarin essensiell olje gir mange aromatiske egenskaper for å forbedre et bad, juletre, krans, bukett eller pose.

Legg til et velsmakende botanisk knep til din neste cookout

Leter du etter en spennende ny krydderhemmelighet når du griller? Prøv smaken av tørr rosmarin med din neste grillede kjøttrett. Det kule trikset, bruk de sterke rosmarinstenglene til å fungere som spyd av seg selv, og formidle en underlig smak på kjøttet de holder.

Høst 10 ″ tommer rosmarinskudd fra hagen, flå av de fleste bladene, suge i 30 minutter, og spyd deretter kjøttet som vanlig. Enkel, men likevel velsmakende. Mer her.

Mer om helsemessige fordeler av rosmarin

Store varianter å vokse

Rosmarinblomster kommer i en rekke nyanser, inkludert rosa, hvitt og blått

 • Nancy Howard – Et stort utvalg som utvikler off-white blomster
 • Blue Lady – Fiolette mørkeblå blomster med en vrien vekstvaner
 • Pinkie – En dvergsort med små blader og rosa blomst

Det er også en slepende rosmarin.

Beste varianter å dyrke i potter

 • Golden Rain – Et kompakt og lite utvalg, nytt løvverk med en gråtende vane og lysegul markering som til slutt blir mørkere til grønt.
 • Blå gutt – En liten eviggrønn buskrosmarin med små blader som vokser i klynger.

Kokkens favoritter

Spice Island, Tuscan Blue og Miss Jessup er utmerkede valg for kokker. Disse variantene blir store sammen med store blader og når 5-7 ′ fot. Veldig duftende og holder smakene når de er tørket eller kokt.

Anbefalt lesing

 • Hvordan vokse og ta vare på Patchouli-planten

Kilder: 1 | 2 | 3 | 4