Skip to content

12 ting å vite om påskeliljer

24 de oktober de 2022

Studer opp på noen sjeldne påskeliljer factoider som vil la vennene dine måpe over kunnskap om disse elskelige gule og hvite blomstene.

 1. En påskelilje og Narcissus er den samme blomsten. Narcissus er faktisk det latinske eller botaniske navnet på påskeliljen, som er det vanlige navnet.
 2. Ikke alle gule påskeliljer er jonquils. Jonquils er spesifikke typer narcissus som har mindre, velduftende, klyngede blomster. Kort sagt, de er de finere blomstene.
 3. Alle Narcissus har samme blomsterstruktur. Hver blomst har en perianth (seks ytre kronbladlignende stykker) som omgir en sentral korona (den trompetlignende tingen i midten) og de fleste når 1 til 1½ fot høye.
 4. Det er mellom 40 og 200 forskjellige påskeliljerarter med over 25 000 registrerte hybrider fordelt på et 13-delt påskeliljeklassifiseringssystem.
 5. Påskeliljer er noen av de enkleste blomstene å vokse og naturlig regenerere år etter år.
 6. Påskeliljer er en av de første blomstene som dukker opp hvert år. Jo lenger sør du kommer, jo raskere vil du se dem. Noen ganger vil du se dem i begynnelsen av februar!
 7. I motsetning til de fleste andre pærer, spiser ikke ekorn og andre skadedyr på påskeliljer på grunn av giftige krystaller i pærene og bladene.
 8. Ikke kutt påskeliljeblader umiddelbart. Planten trenger dem for å gjenoppbygge pæren til neste år. Vent til de blir gule for å kutte dem.
 9. Påskeliljer vokser så langt nord som den kanadiske grensen, og de vokser ikke i Florida. Påskeliljer trenger en kald frost for blomsterknoppinitiering.
 10. Påskeliljeentusiaster, også kjent som de lidenskapelige påskeliljegartnere, kaller seg «narcissus-folket» og regnes som vitenskaps-nerdene i blomsterverdenen. Det er fire nasjonale påskeliljedommer-«skoler» hvor man kan begynne den intensive prosessen med å bli en akkreditert påskeliljedommer.
 11. American Daffodil Society ble dannet i 1954. Flere statlige og regionale spesifikke påskeliljerforeninger ble dannet etterpå, men mange har lukket seg nylig. Derfor bør du finne og støtte ditt lokale påskeliljeavdeling.
 12. Påskeliljen er ikke statsblomsten for noen av de 50 amerikanske statene.

Se hva Grumpy Gardener synes om påskeliljen. Han vet alt som er å vite om disse blomstene.