Skip to content

Hvordan vokse og temme blåregn slik at den ikke tar over hagen din

16 de februar de 2023

Det er en av de første varsler om vår og varmere vær. Oppmuntret av påskeliljene, som allerede har trosset det kalde været og åpnet ansiktene sine for solen, kan klynger av lilla og rosa blåregnblomster sees hengt opp på vinstokker, slengt inn og ut av de fortsatt golde tregrenene og langs gjerdelinjer. I løpet av få dager vil hele blåregnvinen være et opprør av lyse grønne blader og velduftende, overdådige blomster. Akkurat som gardenia og asalea, er blåregn et viktig medlem av den sørlige hagen. Men i motsetning til de nevnte plantene, sliter blåregn ut sin velkomst ganske raskt. De vakre og velduftende blomstene blekner raskt og du sitter igjen med en ambisiøs, aggressiv vintreet som raskt kan konsumere trær, arbors og verandaer. Den nydelige, show-stoppende blåregn kan plutselig bli en invasiv plage når den er neglisjert og utrent, så her er noen tips om hvordan du velger riktig variant for ditt bruk og hvordan du unngår at den overvelder eiendommen din.

Kjenn dine blåregn

To av de mer populære artene av blåregn, japansk blåregn og kinesisk blåregn, har begge overhengende vinstokker med klynger av duftende blå, lilla, rosa eller hvite erteformede blomster tidlig på våren. De vokser raskt, og hvis de ikke kontrolleres av regelmessig beskjæring, konsumerer de raskt det som er i veien for dem. Høres mye ut som kudzu. I stedet for å bruke sesongen på å løpe rundt i hagen din med en klippemaskin, kan det være lurt å prøve «Amethyst Falls,» en form for vår amerikanske innfødte blåregn. Dette er en sterk dyrker, som når 30 fot eller mer, men er ikke invasiv som sine asiatiske søskenbarn og er ideell for å vokse i containere, trene opp et espalier eller til og med som et lite frittstående tre. «Amethyst Falls» vil blomstre i sin første sesong, og blomstringene kommer omtrent to uker senere enn blomstringene fra asiatisk blåregn, så senvinterfrost påvirker sjelden blomstringen. Trenger du flere grunner til å elske denne blåregn? Den er hjortbestandig og tørketolerant.

Grunnleggende om Wisteria Growing

Klar til å plante en ny blåregn? Klipp bunnen fra en stor plastbeholder, grav et hull som er stort nok for beholderen og plasser den i bakken, og plant deretter blåregn direkte i den. Beholderveggene vil bidra til å kontrollere lateral rotvekst. Wisteria er ikke masete med jord, men trenger god drenering, og den trenger vanligvis ikke gjødsel. Det meste av vedlikeholdet til disse klatrerne kommer fra trening og beskjæring av dem. Synet av fargerike blåregn som gråter grasiøst nedover og over en veranda er et ikonisk bilde av en sørlandsk hage, men virkeligheten er langt annerledes enn romantikken. Dette vakre bildet krever noe hardt vedlikehold for å forhindre at vinrankene overkjører takrennene og avløpstutene dine.

Hvordan trene et Wisteria-tre

Du kan kjøpe et allerede trent blåregn-tre, eller du kan trene ditt eget. Slik gjør du: Fjern alle unntatt én hovedstamme og sett denne sikkert. Bruk plasttape og bind stammen til staken med mellomrom. Når planten har nådd den høyden du ønsker at hodet skal dannes, klyp eller beskjær spissen for å tvinge forgrening. Forkort grenene for å styrke dem, knip tilbake lange serpentiner og gni av alle knopper som dannes under hodet.

Hvordan trene Wisteria til å ramme inn en veranda

For å trygt trene blåregn langs toppen av en veranda i første etasje, følg dette rådet fra Grumpy Gardner: Kjør en metallstang fra en verandastolpe til en annen omtrent 18 tommer under tverrbjelken. La vintreets grener og løpere bare snor seg rundt stangen. Når blomstringen er ferdig, må du beskjære vintreet regelmessig hvis du vil opprettholde klare siktlinjer fra verandaen din.

Wisteria trenger god støtte

De snoede, treaktige vinstokkene til blåregn vil overvinne spinkle trehus, så velg en med en solid metallramme. La vintreet klatre opp i en hjørnestolpe til toppen, og bind den til arboren. Tren den slik at de fleste av grenene og løperne ligger på toppen av arboren og vikler seg rundt seg selv i stedet for stolpene og sperrene, eller bare tren denne planten til å løpe opp en murvegg. Blåregnsblomstringen faller i løpet av få dager, så stopp med det du gjør og ta med deg showet.