Skip to content

20 drømmende hortensiahager som gir oss stor inspirasjon

13 de desember de 2022

Leter du etter en allsidig, raskt voksende, blomstrende busk med langvarige blomster i vakre farger? Begynn å drømme om å dyrke hortensia – sørens favorittblomst – i hagen din. Enten du er ny til å dyrke hortensia, eller du allerede har dem i landskapet ditt, er disse vakre hortensiahagene fulle av ideer om hvordan du kan bruke dem i masser, border, beholdere og sammen med kompatible planter. For å komme i gang samlet vi favoritthortensiaene våre for å inspirere hagene våre med praktiske tips for å sørge for at disse fargerike buskene trives.

Hortensia-trapper

Hvem bryr seg hvor trappene fører når de er flankert av hortensiaer? Kontrasterende coleus legger til den dramatiske settingen. Hortensiaens lysbehov varierer avhengig av sorten, noen foretrekker skygge mens andre trenger full morgensol med ettermiddagsskygge. For skyggeelskende hortensiaer, sjekk ut denne guiden til varianter som foretrekker full skygge fremfor filtrert lys.

Sørlige hortensiaer

Pene hortensiaer under hvit veranda

Det er ingenting mer sørlig enn en bred veranda – med mindre selvfølgelig den verandaen tilsynelatende er bygget på et fundament av hortensiaer. Denne blandingen av rosa og lilla blomster er et unikt trekk ved hortensia. Noen varianter reagerer på jordas nivå av surhet eller alkalitet, som viser seg i fargene på blomstene. «Faktisk kan en hortensia ha forskjellige blomstringsfarger på samme busk hvis røttene til planten prøver jord med forskjellig pH,» forklarer kjemiker Henry Schreiber i Amerikansk vitenskapsmann magasin.

Se Pin

Hortensias hemmelige hage

Grønn plen med hortensiabusker rundt

En stor grønn plen omgitt av blomstrende hortensiabusker gjør et magisk sted for te, krokket eller soling i solskinnet. Mange hortensiaer liker morgensol med ettermiddagsskygge, sørg for å sjekke lysbehovet til den valgte sorten før du velger et plantested. I sør kan hortensiaer plantes om våren eller om høsten før den første frosten, noe som lar dem etablere rotsystemet. Høsten er den beste tiden å plante hortensia fordi det er mer ledetid for rotvekst, men våren er vekselvis også en god tid.

En sommerklassiker

Blåblomstrende hortensiaer ved siden av grussti

Vi elsker å lære om nye hortensia-varianter, men det er noe nostalgisk med disse slående blomstene i sin signaturblå. Den mest klassiske varianten er fransk hortensia (Hortensia macrophylla), også kalt bigleaf hortensia, har store runde blomster, kalt mopheads, som kommer i en rekke blå, rosa og hvite nyanser. For å lære hvordan du tar vare på franske hortensiaer, sjekk ut denne voksende guiden.

Døråpning til paradis

Hage med buet pergolaport og hortensiabusker

Rosa og lilla hortensia fyller denne grønne hagen med farger. Et søtt bord for to gir gartnerne et sted å nyte sin dusør. Med fransk hortensia kan gartnere endre jorda for å endre fargen på blomstene. For rosa hortensiaer, endre jorda til å være mer alkalisk, tilsett kalk. For blå hortensiaer, endre jorda til å være mer alkalisk med hagejord. Lær mer om hvordan du endrer hortensiaens farge, enten det er rosa, blå, lilla eller en kombinasjon, med denne veiledningen.

Cutting Garden

Hortensia blomstrer stiklinger på bordet i hagen

Hortensia er en godbit å nyte ute, men å kunne klippe dine egne blomster og bringe dem innendørs er en annen fordel med disse nydelige buskene. For å forlenge levetiden til de kuttede hortensiaene dine, som trenger mye hydrering, dypp endene i alunpulver. Alunpulver, tilgjengelig i kryddergangen i dagligvarebutikker, hjelper snittblomster til å ta inn mer vann.

Hortensia-eksplosjon

Hortensiabusk som blomstrer ved siden av hvitt stakittgjerde

En frittstående hortensiabusk blir et vilt utbrudd av farge mot et hvitt stakittgjerde. Hortensia trenger ikke mye beskjæring, hvis du beskjærer for mye eller til feil tid, kan det hindre planten i å blomstre. Å kjenne din hortensia-variant er nøkkelen til timing – denne beskjæringsguiden gir en sesongkalender for vanlige typer hortensia.

Jordbær sundae

Rosa og hvite jordbær sundae hortensia

Bedre enn en tur til isbaren, setter disse kompakte blomstene opp et sommershow på små uterom. «Strawberry Sunday» er en panikkhortensia som endres fra hvit til rosa til rød i løpet av vekstsesongen. Disse kompakte hortensiaene blomstrer fra juli til september og vokser bare 3 til 4 fot brede og 4 til 5 fot høye.

Hortensia trær

Limelight Hydrangea Tree i kurvplanter

Et innbydende sted ved inngangsdøren, et hortensia-tre trekker blikket opp. Hold ting uformelt med en kurvplanter eller gå helt ut med porselensblått og hvitt. For mer inspirerende måter å dyrke hortensia på i containere, fra terrakottapotter til vinduskasser, utforsk denne samlingen av ideer som inkluderer hvilke ledsagerplanter som skal pares med hortensiaer i plantekasser.

Hvorfor blomstret ikke hortensiaene mine?

Hortensia definerer sør som søt te og maisbrød, og det kan være enkelt å dyrke dem hvis du vet hvordan. The Grumpy Gardener deler sine tips for å dyrke vakre blomster. De kan hjelpe deg å nyte disse nydelige blomstene år etter år.

Blomstrer ved vannet

Tømmerhytte på sjøen med hortensiabusker

Dette huset ved innsjøen i Georgia er klart for gjester med rader med slående hortensiaer og en hundekamerat som fungerer som en sommervelkomstfest. I denne hageoppsettet blokkerer ikke høyden på hortensiaene utsikten over innsjøen og hytta. Når du planlegger hortensiahagen din, se på modenhetsstørrelsen, avstandskravene og lysbehovene for å velge riktig sort for planting i border og masser.

Dusinvis billigere

Rosa, blå og lilla hortensiabusker

Rader med hortensiaer i blått, rosa og lilla viser frem alle fargemulighetene til denne elskede sørstatsblomsten. Når du planter i masser, må du plassere franske hortensiaer 3 til 4 fot fra hverandre. Med nye planter, vann konsekvent de første årene. Hold hortensiaer hydrert med en dyp bløtlegging en eller to ganger i uken for å nå røttene. Etablerte franske hortensiaer trenger en tomme eller mer vann ukentlig i vekstsesongen.

Rustikk hortensia

Lilla hortensia mot rustikk gjerde og port

Vi elsker kombinasjonen av det forvitrede tregjerdet og de fantastiske hortensiablomstene. Når du velger et sted for å plante hortensia, bør jorda være leirholdig, veldrenert jord med mye næringsstoffer – unngå steinete, tørr jord, iht. Southern Livingsin hageekspert Steve Bender. Endre jord etter behov med materialer som kompost, husdyrgjødsel, vedklipp og torvmose.

Grønn av misunnelse

Grønt hortensia-tre i forgården

I en myk limeskygge blander disse søte blomstene seg inn i landskapet for å skape et himmelsk hortensia-bakgrunn. For en mer nøytral palett for hagen din, er det mange hortensia-varianter som blomstrer i hvitt og limegrønt. Utforsk dvergvarianter som «Little Lime», «Little Honey» og «Invincibelle Limetta» eller gå med de større klassikerne som «Annabelle» og «Limelight».

Hyttehortensia

Hortensia blomstrende planter i hage foran vinduet med blå skodder

Her trengs ingen vindusbokser. Blomstrende hortensiaer, skodder og eføy rammer perfekt inn dette hyttevinduet. Med den riktige varianten kan hortensiaer skaleres til hagen din. Kompakte hortensiaer passer godt sammen med hyttehager som har en tendens til å være mindre og fulle av en rekke planter. For de beste alternativene for små hagerom, utforsk disse kompakte hortensiavariantene.

Hortensiafest

Hortensiabusker med fest i bakgrunnen

Når hortensiaene dine blomstrer, fortsett og feir med alle vennene dine. Hortensiaer liker også følgesvenner! Ettårige planter, som zinnias og løvedrager, prydgress, hostaer, bregner, eviggrønne planter som kameliaer og lilla loropetalum, og små til mellomstore trær, som dogwoods, er gode følgeplanter for hortensia.

Bortenfor hageporten

Blå hortensia langs det hvite gjerdet

For en drømmende inngang om sommeren, fosser blå hortensiaer over dette bilde-perfekte hvite stakittgjerdet. Måten du vanner på er like viktig som hvor mye du vanner hortensia. Sørg for å vanne hortensia ved bunnen eller røttene med dryppvanning eller sugeslanger. Overhead vanning kan føre til at sykdommer som cercospora bladflekk, en sopp, dannes på bladene.

Blomstrer på Overdrive

Blå hortensia i sollys

Hvis hortensiaene dine ser slik ut, har du nådd de ultimate hagemålene. For å oppnå en dristig, blå nyanse til franske hortensiaer, prøv å finjustere jorda med kaffegrut. Franske hortensiaer krever sur jord for å bli blå. På senhøsten, måneder før blomstringssesongen, arbeid kaffegrut inn i jorden rundt hortensiaene dine, og gjenta denne påføringen to til tre ganger i året.

En sørlandsk velkomst

Blå og rosa hortensiabusker mot hus

Når du kommer hjem, er det ikke noe bedre syn enn hortensiaer som vokser nær verandaen din. For å skape en innbydende sørlandsk hage, velg varianter av hortensiaer som trives i sør. Lær mer om det brede utvalget av hortensiaer foretrukket av sørlige gartnere før neste planting.

Blant trærne

Grusvei med hortensiabusker og buegang av trær

Blå hortensiaer vokser ved foten av denne trekantede inngangen og skaper en eventyrscene. Når du planter hortensiaer i nærheten av trær, sjekk med barnehagen din for å se hvor mye avstand som er ideell for å beskytte det eksisterende rotsystemet. Trær som passer godt sammen med hortensia er kornel, crepe myrtle og kristtorn, iht. Southern Living Planter, og for busker, bør du vurdere barlind, mahonia, buksbom og gardenia.

Mest rettferdige av dem alle

Lilla og blå hortensia langs grussti

For en sørlandsk gartner er det få sommerscener så søte som en vegg av myke hortensiaer i forskjellige fargetoner. Hortensia blomstrer vår til høst, avhengig av sorten. Fransk- og eikebladhortensiaer blomstrer om våren og sommeren, fjell- og glatthortensiaer blomstrer om sommeren, og panikkhortensiaer blomstrer fra sommer til høsten, iht. Southern Livingsin hageekspert Steve Bender.