Skip to content

4 faktorer som må påvirke ditt valg av liljeplanter

29 de januar de 2021

 

Spørsmål: Når du plukker liljepærer til landskapsarbeidet vårt, er det noen tips om fargekombinasjoner å følge, så fargene flyter? Tonya, Petersburg, Virginia

Svar: Tonya, når du planter dine nye liljer i hagen i høst – enten du legger inn noen få eller flere hundre – ikke selg dem kort!

Bruk dem der de vil være mest effektive, der deres kongelige skjønnhet vil aksentere, kontrastere eller utfylle hageselskapene. Og – plant dem ordentlig slik at pærene ikke blir tvunget til å gjennomgå trengsler for å lykkes.

Hvordan kan du bruke liljer mest effektivt?

Det er fire faktorer som må påvirke valget av planter:

  • Høyde
  • Retning som blomsten vender mot
  • Blomstringstid
  • Farge

Liljer bør plasseres der de ikke vil:

  • Bli druknet av planter som vokser høyere
  • Der blomstene deres ser hagebesøkere ærlig ut i ansiktet (oppovervendte bør gå under øyehøyde, utadvendte i øyehøyde og nedovervendte på eller over øyehøyde)
  • Der blomstringstiden deres sammenfaller med eller supplerer naboens
  • Fremfor alt hvor fargene deres vil være mest effektive

Og med dagens stadig utvidende utvalg av liljefarger, så vel som den mye utvidede blomstringsperioden – juni til frost – er det virkelig mange spennende bruksområder som liljer kan brukes til.

flekkete-liljer-11302015

Råd om varme farger

Mitt råd til gartnere ville være å unngå bruken av fargerike blomster som følgesvenner for levende liljer.

Sett de oransje, knallrøde og intense gule liljer med bleke pastellkammerater slik at det er kontrast, ikke konkurranse – smiger, ikke visuell vituperasjon.

Når du velger rosa naboer for disse varmfargede liljer, må du hugge til den varme siden av fargekartet, til laksrosa, for blålig rosa vil ringle.

Hvite liljer, derimot, utfyller og forbedrer varme eller til og med varme farger. Og hvite liljer er spesielt herlige, synes jeg, med kjølige blomster.

På midsommerdager, når til og med et skrapt skygge er velkomment, kan hvite liljer som vinker elegant mellom blå, blåviolette, blekrosa og hvite blomster få en hage til å se luftkondisjonert ut – spesielt hvis blomstene sees mot skygge. Hold deg på den kule siden av blomsterspektret, og du vil bli kjøligere.

En annen ideell bruk for hvite eller blekfargede liljer er mot og blant mørkere planter. Nålede og bredbladede eviggrønne, dypfargede, skyggelagte løvskjermbilder og hekker vil silhuet av liljer når solen plukker dem ut.

Velge ledsagere for liljer

Husk også når du velger følgesvenner til liljer, at løvverket til alle planter som brukes sammen skal være relatert.

Store liljer med grovt løvverk vil se enda grovere ut hvis støttestøtten er unødvendig delikat.

Mindre og mer delikate liljer kan få større betydning ved å gi dem følgesvenner med større skjørhet og raffinement.

For best effekt bør liljer dominere i noen komposisjoner, mens de i andre må spille en birolle, om enn med en stjernes forsikring.

Men for å komme ned i saker. For å blomstre tidlig i sesongen i hagegrensen, kombineres Golden & Rainbow liljer tett av Madonna og Cascade-stammegruppen, vakkert med hvite, blå, blåviolette og lilla delphiniums.

Lilium testaceums ravfargede oransje, for eksempel, og de varme fargene til Lliium hollandicum-tigrinum-hybrider fremhever de dype mørke tonene til delphinium og er også hyggelige med de hvite.

For en finpuss, legg til en basisplanting av dverg- eller mellomstore sitronblomster. Disse vil ikke bare forbedre liljenes varme farger, men skygge røttene og gi en levende mulch.

Hot August Colors

I løpet av den tørre august er det hyggelig å se de rosa utvalgene og den hvite-med-brune-omvendte delen av Lilium sargentiae i grensen, enten med sensommeren flerårig floks, høst-asters, doble og enkle Shasta-tusenfryd og tidlige krysantemum eller med ettårige planter som da begynner å komme i sin fulle prakt på den tiden.

I september kommer Lilium speciosum med sine hvite og rosa-eller rød-flekkede hybrider.

De ser best ut med ettårige, krysantemum og fallaster, spesielt de nye kompakte dvergvarianter som har rosa, lavendel, hvite og blues flatter liljer. Blå aster som gjør det bra for meg, er utmerket også med Lilium formosanum og dens hybrider, hvis hvite og purpurbrune revers er en god folie for den blå aster.

Dette er bare noen få av liljer, selvfølgelig, og bare en brøkdel av de effektive kombinasjonene for dem i hagegrensen.

av J Brimer