Skip to content

5 dokumenterte grunner til at planter i soverommet ditt kan hjelpe deg med å sove bedre

19 de februar de 2021

Innendørs planter gjør våre liv bedre på forskjellige måter. Man trenger ikke være psykolog for å forstå det mentale boostet og stressavlastningen som disse skjønnhetene kan gi, men det er flere fordeler med dem enn hva deres tilstedeværelse kan tilby, og de fleste av dem vil forbedre søvnkvaliteten.

# 1 – Planter kan forbedre luftkvaliteten

Forskere er generelt enige om at planter virkelig kan forbedre luftkvaliteten i hjemmet ditt, og de oppnår dette på en rekke måter.

Den viktigste faktoren er respirasjonen kombinert med det store overflatearealet de kan gi. Planter kan teknisk sett ikke puste på grunn av mangel på muskler.

De responderer imidlertid, og takket være den prosessen (med et par andre viktige faktorer) kan de positivt påvirke nivået på luftkvaliteten. For det første reduserer de karbondioksidnivået. Karbondioksid er mat for dem, ikke så mye for oss. Det er ikke giftig, men det hjelper oss ikke.

Relatert lesing: NASA-studie om innendørs planter som ren luft

En annen ting planten gjør er å øke luftfuktigheten. Dette er viktig fordi tørr luft kan føre til flere luftveisproblemer, spesielt om vinteren. Plantene avgir damp som igjen vil øke fuktighetsnivået til en ideell grad. Selv om dette er viktig, kan vi også gå over toppen.

Ved å ha for mange planter i hjemmet vårt, kan fuktighetsnivået komme ut av kontroll. Det å føle at vi var i en jungel er heller ikke ideelt. I tillegg til å regulere CO2-nivåene og fuktigheten, vil planter også redusere nivåene av forskjellige forurensende stoffer, samt kontrollere støvnivåene i hjemmet ditt.

Alle disse aspektene påvirker direkte eller indirekte (gjennom fysiske aspekter) sovemønstre. Luftkvalitet er trolig det nest viktigste kravet for en god natts søvn. Når luftkvaliteten er ideell, vil du sannsynligvis merke en enorm forskjell i søvnvanene dine, til det bedre.

# 2 – Reduser bakgrunnsstøy

Mange skjønner ikke dette, men et soverom med planter kan også bidra til å redusere bakgrunnsstøyen. Vi visste allerede at trær ved siden av veiene har den muligheten, men nylige studier viste at innendørs planter kan gjøre mye det samme. De gjør det ved å absorbere og avbryte støyen fra utsiden.

Noen planter er i stand til å redusere omgivende støy med så mye som fem desibel. Et støyende sted er alltid et distraherende sted, og det å ha planter kan lindre problemet. Støyen vil helt klart forsvinne, tydeligvis, men den vil bli redusert, noe som kan føre til forbedrede sovevaner.

planter-soverom-sove-2-03312016

# 3 – Mentale aspekter

De positive effektene som inneplanter kan gi hjernen er godt dokumentert. Planter kan øke hastigheten på sykehuspasienter, og det har mye å gjøre med de mentale aspektene ved hele fenomenet. Vi er fascinert av planter og blomster. Deres nåde og skjønnhet berører oss.

Selv de som ellers ikke identifiserer seg selv som plante- eller blomsterentusiaster, vil bli påvirket av disse elegante organismer. Det er et stort antall studier der ute som gjenkjenner de fysiologiske endringene en farge, en form eller en viss duft kan gjøre. Et anlegg kan tilby alle tre aspektene.

En Royal College of Agriculture-studie har også funnet en sammenheng mellom tilstedeværelsen av innendørs planter og forbedret fokus. Studentene som ble satt i et rom med planter, viste en forbedret oppmerksomhet med hele 70%. Dette er bemerkelsesverdig og viser tydelig at planter påvirker oss alle.

Når du er i et miljø som det, kan tankene tømme seg selv nok til at det ikke trenger å løpe rundt når du vil sove. Et avslappet og positivt utmattet sinn er en sikker måte å sove godt på. Sinnet vårt er mye mer positivt når vi er omgitt av planter.

# 4 – Kampallergier før de bakker sine stygge hoder

En av de vanligste feilene foreldrene pleier å gjøre, er å beskytte barna mot alt skittent eller potensielt allergifremkallende. Denne typen tanker er utmerket de første par månedene av barnets liv fordi immunforsvaret deres fremdeles ikke er i stand til å takle de potensielle farene.

En gang er de imidlertid over halvårsmerket, den slags omsorg bør definitivt endres. Overbeskyttende foreldre kan gjøre mye skade ved å skjerme barnet sitt fra alt som kan utløse en allergisk reaksjon, og dessverre gjøre barnet mer utsatt for allergier i prosessen.

Ved å utsette små barn for en rekke husplanter, vil de få en tidlig dose allergifremkallende stoffer som vil utløse den sunne immunresponsen. Naturligvis er det unntak der barna blir allergiske til tross for at han eller hun ikke var skjermet for noe.

Ved å være i et miljø som det kan foreldrene også ha nytte av. Barnas fysiske tilstand er noe som ofte holder oss våken, og ofte blir til fullblåst søvnløshet. Et sunt barn i et sunt miljø forbedrer også den fysiske og følelsesmessige tilstanden til foreldrene.

# 5 – Planteekstrakter hjelper deg med å gjøre trengsel og søvnløshet borte

Det er visse planter som avgir forskjellige forbindelser som har alle slags helsefremmende egenskaper, inkludert fordeler mot søvnløshet. Eukalyptus er en av disse plantene, faktisk er den sannsynligvis den mest kjente når det gjelder søvn (koalaer kan ikke ha feil) og har et sunt luftveier.

Disse bemerkelsesverdige organismer – med spesiell vekt på ovennevnte Eucalyptus – tilbyr et stort utvalg av medisinske kvaliteter, inkludert men ikke begrenset til deres rolle som slimløsende. De kan også gi næring til håret, men enda viktigere, rydde bihulene mens de lukter utrolig godt.

Det er en grunn til at bladene og oljen til denne bemerkelsesverdige planten har blitt brukt i århundrer som et middel mot forskjellige sykdommer og tilstander. Disse slimløsende stoffene vil hjelpe deg med å fjerne slim og slim fra bihulene, og forbedre luftveisfunksjonene i prosessen.

Det er bare ved å være i samme rom som planten, men du kan selvfølgelig bruke bladene og oljen til planten for en enda sterkere påvirkning. På toppen av det hele er arten en av de vakreste plantene rundt, og tilbyr en levende og behagelig utsikt når som helst i løpet av dagen, spesielt når den blomstrer.