Skip to content

6 forskjellige bregner du kan dyrke innendørs

26 de februar de 2021

Voksende bregner … med deres fantastiske utvalg av løvformer og delikatesse av mønster har alltid vært populært som husplanter.

Det store utvalget av arter og varianter av forskjellige typer innendørs bregner gjør dem til et godt valg for å dekorere hjemmet, terrassen eller solrommet.

fuglerede bregne potteplanteMangfoldet av type bregner gir vanskeligheter for beslutningen om å vokse… som inneplanter i potter eller i hengekurver.

I valgene er det en rekke viktige hensyn – plantens ultimate størrelse, dens egnethet for pottekultur og om det er det som kan kalles en eviggrønn.

Cyrtomium Falcatum – Holly Fern

potte cyrtomium falcatum kristtornbregne En bregne som fullt ut oppfyller kravene ovenfor er den japanske kristtornbregnen (Cyrtomium falcatum), innfødt i Japan, Korea og Kina.

Planten vokser fra 18-20 tommer høy, med jevn spredning. De en gang delte, læraktige bladene er mørke, skinnende grønne og delingene, sigdformede. I en form er kantene dypt kuttet, og endene, langspisse, forårsaker likhet med ekte kristtorn. Når den er etablert, overlever kristtornbregne tørke og kulde. Vokst i høy luftfuktighet, står den vintersol.

Det er flere former for kristtornbregner, alle omtrent like store og dyrket under lignende kultur.

Boston Fern

Ingen bregnesamling i hjemmet ville være komplett uten den populære gammeldags, Boston-bregnen. Det sanne vitenskapelige navnet på Boston bregne er (Nephrolepis exaltata bostoniensis) er en hagebruk som ved en tilfeldighet ble oppdaget av en blomsterhandler blant bregnerne på begynnelsen av nittitallet (1890-tallet). Forelderen er en tropisk art, Nephrolepis exahata, innfødt til Cuba, Mexico, Sør-Amerika og Malaya.

pottet nephrolepis exaltata vanlig bostonbregneBoston-bregnen vokser til to meter eller mer, er en gang delt, med frondivisjonene hele og litt rufsete. Ved første oppreising bukker bladene seg over alderen og har kontinuerlig vekstlengde, med mindre de er skadet.

Det er nesten 100 navngitte og beskrevne etterkommere eller former, alle idretter og alle krypende. For en stor, oppreist form, med eldre fronds buende og hengende, se etter et utvalg som heter Mrs. Theodore Roosevelt, med mye rufsete divisjoner med marginene litt kuttet. Planten vokser til 18 inches og pleien er av lett kultur. Å ha omtrent samme størrelse og form, men med fronds dypere kuttet, er Boston fernform splendida.

Blonderbregne (Nephrolepis exaltata whitmanii) er mindre, mye mer kuttet og delt. De oppreiste bladene buer seg over grytesidene og når bare 10 tommer i høyden.

En annen nephrolepis er sverdbregnen (Nephrolepis cordifolia). Det mangler sin Boston fetters nåde, bladene er smalere og mer oppreist. En viktig fordel er imidlertid hardførheten og den enkle kulturen og pleien. Overvanning er den største kilden til vanskeligheter. Den overlever direkte sollys, men er mest attraktiv når den dyrkes i delvis skygge.

Video: Hvordan ta vare på Boston Ferns

Rask pleietips for Nephrolepis Ferns

Hold bladene til all nefrolepis på den tørre siden. Gjør all vanning direkte i pottene. Varianter med finfordelte fronds krever mer forsiktighet. Natttemperaturer over 50 grader F. er best. Gi planter indirekte lys og rikelig med ventilasjon for de fleste varianter.

Alle Boston bregner er sterile. Nye planter produseres fra løperlignende avskudd, mer kjent som stolons. For å spre deg, dekk stolonene lett mens de fremdeles er festet til moderbregnen. Hvis det er et stort antall nye stolper, må du fjerne noen fordi de forsinker moderplantens vekst.

Polystichum Ferns

Husbregner med finskårne blader er den myke skjoldbregnen (Polystichum setiferum proliferum), kanskje til og med de beste innendørs bregner.

Den har tette, dypgrønne blad som buer seg over grytesidene.

Innfødt til Tasmania, har det en rekke nære slektninger i tempererte soner rundt om i verden.

Den når en fot i høyden, med litt større spredning. Bladene er mange, lange og avsmalnende. Den forplantes av sporer eller fra unge bregner produsert langs aksen eller midtribben på oversiden av fronten.

Det kan også forplantes ved å feste ned bladene over et lag eller fuktig torvmos, og opprettholde god sirkulasjon av luft og fuktighet.

Nyttig i både oppvaskhager og planter er tususima kristtornbregne (Polystichum tsushima), innfødt til Japan og Kina. Det er som en ung plante at tususima kristtorn Fern gjør et godt oppvaskmiddel. De læraktige, mørkegrønne bladene er to ganger delt. Ti til 12 inches i høyden sprer den seg sakte og danner tette sjimpanser.

Det er av lett kultur og vil tåle sterkt eller sterkt lys. Som den ekte kristtornbregnen vokser den mest vellykket i litt sur eller nøytral jord.

Relatert lesing: Polystichum Acrostichoides (Christmas Fern)

Davallia Ferns

For noe virkelig annet, prøv de epifytiske medlemmene av slekten Davallia. Alle er eviggrønne, med fronds oppreist og fint delt. Siden de er tropiske, tåler de ikke engang lett frost.

kaninfot vokser i en gryteEn av gruppen, ekornens fotbregne (Davallia mariesii), innfødt i Japan, ble en gang importert som en nyhet, i form av dyr, aper, klovner eller bregner.

Andre er harefotbregnen (Davallia trichomanoides), fra Japan, Ceylon og Malaya, de forskjellige former for Fiji Davallia – (Davallia fejeensis), fra Fiji-øyene, og medlemmene av den nært allierte slekten Humata, hørselfoten. bregne (humata tyermanii) og andre små eller mellomstore epifytiske bregner.

De epifytiske bregnene kan dyrkes i potter, men er mer prangende og vellykkede dyrket på korkstykker, eikestokker eller trådkurver.

Høy luftfuktighet, rikelig med filtrert, overliggende lys og god drenering, uten overvanning, er oppskriften på sunne bregner i denne gruppen. Vann grundig, men sjelden, og legg beholderen i en panne eller bøtte med vann for full fukting.

Bruk grove pottematerialer, prøv en blanding av potteblanding og perlit i en 2 til 1 blanding. Ikke plant det krypende rhizomet under potteplantingen under potten. Komprimere rotsystemene med sphagnummose, og unngå rotskader.

Alle medlemmene i gruppen starter sakte fra divisjoner eller sporer. Spesielt i løpet av denne tidlige perioden, vær veldig forsiktig så du ikke overvann. Når plantene er etablert, blir de imidlertid lett tatt vare på og kan overleve betydelig forsømmelse.

Den følgende gruppen av landbunne (eller jorddyrket) bregner er små til middels store og har lett innendørs pottekultur.

Den australske klippebremsen (Pellaea falcata) kryper for å danne tette, 10-tommers høye klumper. Gi det lys, men ikke sol, og tilsett finmalt kalkstein i pottejordblandingen.

Pellaea rotundifolia fra New Zealand blir seks til 10 inches høy, er skyggeelskende og tørkebestandig. Bruk en jordblanding av bladform, litt ødelagt kalk og steiner.

Den meksikanske blomstrende bregnen (llavea cordifolia) er også en uvanlig prøve. Den når 10-12 inches i høyden, foretrekker skygge. Hold løvverket tørt og ikke overvann planten. Fertile fronds er mye kontrakt og delt i endene, ligner litt på grønne blomster.

The Pteris Ferns

En attraktiv gruppe er bregner av slekten Pteris, noen ganger kjent som bordbregner, hvorav de fleste kan dyrkes fra divisjoner så vel som sporer.

De foretrekker en godt drenert jord eller jordblanding som inneholder et dryss av malt kalkstein, en akseptabel blanding er av fibrøs leire, bladform og sand med noe godt rottet, malt kumøkk.

pteris argyrea fernDe kretiske bremsene (Pteris cretica) når mer enn en fot i høyden og vokser i klumper fra veldig korte, sakte krypende jordstengler.

Funnet i tropene og sub-tropene, ble de først oppdaget på øya Kreta. Bortsett fra kravene til filtrert lys og jord som holdes fuktig, men ikke våt, trenger kretensisk brems lite pleie.

Varianter er båndbrems (Pteris cretica albo lineata), en broket form fra Japan.

En annen pterisart er den kinesiske eller edderkoppbremsen (Pteris multifida, ofte solgt som Pteris serrulata), av kinesisk og japansk opprinnelse. En annen er sølvbremsebregnet (Pteris Quadriaurita).

Divisjonene er smalere enn i den kretiske bremsen og fortsetter å vokse ned langs midtveien. Planten er tettbladet og har en spredning og høyde på omtrent en fot.

Hvite løvområder i kontrast til lysegrønn gjør sølvbrems (Pteris argyraea) fra India og Øst-Asia til en enestående art. Dens oppreiste blader er høyere og er annerledes delt enn den andre pteris.

Morbregnen

fuglerede Fern Asplenium nidusEt stort og prangende eksemplar er moderbregnen (Asplenium bulbiferum), innfødt i New Zealand, Australia, India og Malaya. Den når en høyde på 18 tommer, med middels grønne blader som buer seg for å gi planten en spredning på 20 tommer eller mer. Svært frodig, den produserer bulblets og vokser også unge planter på de øvre sidene, kilden til sitt vanlige navn, moderbregne. Den kan også dyrkes fra sporer.

Fugleredebregnen (Asplenium nidus) er enda større enn moderbregneplanten, og når over tre meter når den dyrkes ute i subtropiske områder. Fronds er ikke delt, men er noen ganger litt bølgete og har en læraktig tekstur. I naturen epifytisk, potten fuglerede bregne i bladform, torvmose eller malt granbark. Gi det sporadisk gjødsel.

hart's tongue fern - Asplenium scolopendriumEt annet utmerket gryteemne med en yen for litt kalk i jordblandingen er hjertets tungebregne (Asplenium scolopendrium). En stor bregne i naturen, den når ikke mer enn en fot høy vokst i potter. Den finnes i Europa, Asia og Afrika, så vel som deler av USA.

En form fra England, mer kuttet og variert i størrelse enn de andre, er vanligst som innendørs bregnetyper.

Flere bregneplanter eller typer potteplanter:

 • Adiantum raddianum (Maidenhair fern) – gir et lett og luftig inntrykk uansett hvor det vokser. Denne bregnen vokser nesten overalt i de varme områdene i verden der luften er fuktig.
 • Asplenium bulbiferum
 • Asplenium scolopendrium (Harts tungebregne) – Holdbar som en potteplante, kan vokse i samme potte i mange år.
 • Blechnum gibbum – type dvergetrebregner
 • Blechnum spicant
 • Cyrtomium falcatum
 • Davallia trichomanoides
 • Dicksonia antarcitca
 • Didymochlaena truculata
 • Doryopteris pedata
 • Dryopteris Erythrosora (høstbregne)
 • Dryopteris filix-mas
 • Japansk klatrebregne
 • Japansk malt bregne
 • Microlepia strigosa
 • Microsorum pteropus (Java Fern)
 • Microsorum diversifolium (Kangaroo Paw fern)
 • Microsorum pustulatum (kengurubregne)
 • Nephrolepis exaltata
 • Nephrolepis cordifolia
 • Pellaea rotundifolia (Button Fern)
 • Pityrogramma
 • Playcerium bifurcatum (Staghorn fern)
 • Phlebodium aureum (Blue Star Fern)
 • Polystichum
 • Pteris cretica
 • Pteris quadriaurita
 • Pyrrosia lingua
 • Rumohra adiantiformis (Leather Leaf fern)
 • Stenochlaena tenuifolia

Som du ser er det mange forskjellige typer bregner å velge mellom!

Bilde: wikimedia commons