Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på Lady Fern – Athyrium filix-femina

21 de februar de 2021

Athyrium felix-femina (uh-THEE-ree-um FY-liks fem-in-uh) er et ikke-blomstrende medlem av Athyriaceae-familien som ofte kalles Lady Fern. Denne løvfellende flerårige bregnen er innfødt i nordlige tempererte regioner i Amerika.

Plantenes slektsnavn, Athyrium, er avledet av det greske ordet «athyros», som betyr «dørløs». Dette refererer til spordekslene (indusia) som finnes på undersiden av bladene. Indusia er hengslet og åpner sakte for å frigjøre sporer.

Lady fern vokser i fuktig miljø og skygge herukru-DepositPhotosDen spesifikke epitet, felix-femina, er også gresk og betyr «bregne kvinne». Derav det vanlige navnet Lady Fern.

Lady Fern – Athyrium Filix-Femina Care

Størrelse og vekst

I veldig gunstige omgivelser kan denne amerikanske innfødte planten vokse til å bli 5 meter høy. Vanligvis vokser Lady Fern til å være mellom 1 «- 3» fot høy og har en spredning så stor som 2,5 «fot.

Frøene til Lady Fern er oppreist og har lysegrønne, lacy, findelte brosjyrer. Det er mellom tjue og tretti par brosjyrer på hver frond. Om høsten slipper denne løvbregnen bladene rett etter den første frosten.

Stilkene på bladene kan være grønne for å matche bladene, eller de kan være rødlige eller lilla.

Blomstring og duft

Denne planten er blomsterfri. Den reproduserer seg gjennom sporer.

Lys og temperatur

En skyggefull setting er best for Lady Fern, men den tåler ganske mye sol hvis den holdes godt vannet.

Denne planten er vinterhard i USDA hardiness zone 4-8.

Vanning og fôring

Dette anlegget med lite vedlikehold gjør det bra i skyggefulle omgivelser og har middels vannbehov.

Jord og transplantasjon

Det er lett å dyrke Lady Fern i ethvert skogsområde med lett, godt drenerende jord. Selv om disse plantene krever jevn fuktighet, trenger de ikke så mye fuktighet som de fleste typer bregner.

Konsekvent fuktig, rik jord (som det som naturlig finnes i skogsmiljø) er best.

Pleie og vedlikehold

Denne planten har en tendens til å se litt voldsom ut midt på sommeren, men dette er bare naturlig. Beskjær skadede fronds for å forbedre utseendet.

Del jordstengler hvert par år for å fremme god vekst.

Mer

  • Growing the Ghost Fern (Athyrium Hybrida)
  • Omsorg for den japanske malte bregnen (Athyrium Niponicum)

Hvordan forplante Lady Fern – Athyrium Felix-Femina

Lady Fern forplantes best ved splittelse. Del klumper om våren. Jordstenglene er ganske hardføre og vokser raskt etter at de ovennevnte delene av planten har blitt ødelagt av brann.

Det er selvfølgelig også mulig å dyrke planten fra sporer, som du finner på undersiden av brosjyrene. Dette er en treg prosess. Det er mye lettere og mer praktisk å dyrke Lady Fern gjennom rotdeling.

Lady Fern – Athyrium Felix-Femina Skadedyr eller sykdommer

I sitt naturlige miljø opplever Lady Fern få, om noen, skadedyr- eller insektproblemer.

Som alle planter vil dårlig drenering av jord, dårlig ventilasjon og andre ugunstige forhold svekke planten og forårsake problemer som råte, sopp og bakterielle infeksjoner.

Svekkede planter av alle slag vil bli byttedyr for skadedyr lettere enn sunne.

Anses Lady Fern som giftig eller giftig for mennesker, barn, kjæledyr?

Lady Fern anses generelt som giftfri. Det er en vanlig kilde til mat for dyrelivet, for eksempel Roosevelt-elg, gråbjørn og hjort.

Imidlertid inneholder den filicinsyre, så den kan være giftig for noen typer husdyr. Utøv normale forholdsregler når du gir tilgang til husdyr. [source]

Anses Lady Lady som invasiv?

Når hun er etablert, vil Lady Fern lett naturalisere seg og kan kolonisere store områder. Denne planten er hjemmehørende i hele Nord-Amerika og kan ikke betraktes som invasiv i denne innstillingen.

I delstaten Florida er dette anlegget oppført som «truet». I staten New York er den oppført som «utnyttbart sårbar».

Bruker For Lady Fern – Athyrium filix-femina

I sitt naturlige miljø vokser denne vakre, kompakte bregnen i lavtliggende områder så vel som midt på høyden. Du kan finne den vokser naturlig i sump, langs bekkestrender, i fuktige enger og skogsmiljøer.

Lady Fern klarer seg bra i skyggefulle omgivelser. Det er utmerket for å naturalisere i et skogkledd område og gir et fint tillegg til en skyggefull steinhage. Det kan være pent foran en skyggelagt grense eller vokse ved kanten av en dam eller bekk.