Skip to content

7 grunner til at sørlendinger alltid vil elske Impatiens

18 de desember de 2022

Sørlandet har et kjærlighetsforhold til blomstrende planter. Fra hortensiaer, gardeniaer, ranunkler og asaleaer til magnoliaer, crepemyrter og mer – blomstrende flora florerer i metervis over hele sør. Vanlige impatiens (Impatiens walleriana) forblir en av de mest populære årlige variantene for deres lettdyrkede, lite vedlikeholdsbehov, åh, og haugene og haugene med blomster de produserer. Vi gjør en stor sak for å legge til noen få impatiens til hagen din, hvis du ikke allerede har gjort det.

Impatiens er lette å dyrke

Impatiens omsorg er perfekt for gartneren på nybegynnernivå. Bare stikk innom din lokale barnehage og hent et halvt dusin for å plante i bedet eller beholderen din. Ingen annen blomstrende plante kan ta av like raskt som impatiens, og vise seg med hauger av blomster fra det øyeblikket de er plantet. Impatiens vokser vanligvis fint i skyggefulle områder og holder en ryddig høyde på rundt en fot. Hvis du vil ha jobben klar for deg, kan det være lurt å prøve den grønne tommelen for å spire disse ellers lettdyrkede fanfavorittene. Jordtemperaturen må forbli ganske jevn 75 grader, ellers kan frøet råtne. Utover det inkluderer prosessen å bruke den ideelle jordblandingen, vanne med varmt vann før såing og dekke seng eller potter med plastfolie – det kan bli ganske involvert. Av disse grunnene foretrekker nybegynnere blant oss å hoppe over til nærmeste hagebutikk for å få fikset impatiens.

Impatiens Bloom Nonstop

Impatiens blomstrer nonstop fra vår til frost

Impatiens vil legge til konstant farge uansett hvor de er plantet fra våren til den første frosten rammer. De slutter bare ikke. Selv om de begynner å bli langbenet og må beskjæres tilbake, er det bare å knipe av omtrent fem centimeter med vekst, og de vil betale deg tilbake med enda flere blomster – og uten forsinkelse.

Impatiens med vanndråper

Impatiens gir deg beskjed når de trenger vanning

Tradisjonelle impatiens er skyggeelskere, men tåler litt sol så lenge de får rikelig med vann for å gjøre opp for det. Vår fastboende gartner, Steve Bender, forklarer at de hengende stilkene deres er en lett synlig indikator på at det er på tide å vanne. Hvis du har en solrik hage som skriker etter en enkel farge, er hybrid impatiens veien å gå – Bender foreslår spesifikt New Guinea-hybriden for sitt livlige løvverk.

Gjerdekurv med Impatiens

Impatiens er vinnere for vindusbokser, kurver og containere

Den gamle bondealmanakk forklarer at jo tettere sammen impatiens er plantet, jo mer oppmuntret vil de bli til å bli høye og ranke. Hvis de begynner å gå ut av hånden, er det bare å klype dem ned fire til fem tommer for å holde plantene trimme og ryddige. Når du planter i containere eller vinduskasser, vil bruk av en steril voksende blanding fremme ideell drenering, ifølge Den gamle bondealmanakk– og sørg for å gi dem mer vann enn du ville gjort hvis de ble plantet i bakken.

Impatiens

Impatiens varierer i utseende

Dobbeltbladede impatiens-varianter som «Rosette» og «Carousel» etterligner små roser – men disse skyggefulle blomstrene er faktisk mye lettere å dyrke. Impatiens balsamin er en annen art som skiller seg i utseende fra flatblomstrede impatiens. De er preget av oppreiste greiner med koppformede blomster som noen ganger er flekkete. Blomster vil vises enten alene eller i ryddige klynger på to til tre.

En rekke Impatiens farger

Impatiens kommer i omtrent alle farger

Klarer du ikke helt å bestemme deg? Hvorfor ikke prøve dem alle. Ifølge Bender kommer impatiens i omtrent alle farger, men blått er uvanlig. Rosa, hvit, rød og lilla – det er en impatiens nyanse som matcher ethvert landskap.

Rosa Impatiens grønt løvverk

Impatiens trenger ikke deadheading

Du trenger ikke å klippe av falmede blomster – disse blomstrende plantene er selvpleiere. Den eneste grunnen til at du i det hele tatt trenger å beskjære, er å redusere legginess. Ellers er de gode til å vokse helt på egen hånd med minimal inngripen. Der har du det: Skyggeelskende impatiens er enkle å dyrke, kommer i nesten alle farger med blomster som spenner fra flate til rosett, krever minimalt med vedlikehold, blomstrer fra vår til frost, og er allsidige tillegg til beholderne dine.