Skip to content

8 hemmeligheter for å ta vare på hortensia

11 de oktober de 2022

Franske hortensiaer er en av de mest favorittplantene blant sørlendinger. Vi elsker å vokse, klippe og dele dem med venner og familie. På de varme sommerdagene ser det ut til at store ballonger med blå, rosa, lilla og hvite blomster flyter opp som magi fra det frodige grønne løvet til disse buskene. Franske hortensiaer, eller mopheads, med sine globelignende, fargerike blomster, er det de fleste av oss husker å vokse i bestemorens hage. Lacecap hortensia, en søster til mopheads, har blomster som ser ut til å flyte i flate, delikat utseende klynger over bladverket. Utseendet deres er lett og luftig, og vinker bier og sommerfugler til hagen. Både mopheads og blonder skaper et vakkert show i hagen så vel som i kuttede arrangementer. For å garantere en mengde vakre blomster i årene som kommer, følg disse tipsene for planting og stell av både nye og etablerte hortensiaplanter.

Velg et kvalitetsanlegg

Når du kjøper en fransk hortensia i din lokale barnehage, se etter mer enn bare vakre blomster. Velg en hel plante med lik forgrening på alle sider. På slutten av våren og forsommeren skal stilkene dekkes med fete knopper eller blomsterhoder som er klare til å åpne eller åpne. Bladene skal være lyse grønne og ikke hengende (en indikator på at planten kanskje ikke har blitt vannet regelmessig). Noen hortensiaer er utviklet og dyrket i drivhus for å blomstre raskt og utenom sesongen for å kunne selges til morsdagen. Selv om de er vakre, er de kanskje ikke hageharde valg, og når de først er i bakken, vil de ha problemer med de sesongmessige vekstsyklusene.

Bruk god jord

Franske hortensiaer elsker fuktig, godt drenert jord med mye organisk materiale, som torv eller hakkede blader. Hvis du har hard leirjord, bruk litt tid på å endre den med organisk materiale for å gi de nye plantene dine en kampsjanse. Mulch planter for å holde røttene kjølige og fuktighetskonsistente – spesielt viktig når sensommervarmen øker. Prøv å opprettholde mulchdybden på omtrent 3 tommer for å spare fuktighet og regulere jordtemperaturen. Hold mulch borte fra bunnen av planten med omtrent 4 tommer for å opprettholde luftstrømmen og forhindre råte.

Plant i riktig sollys

I sør bør hortensiaer plantes på steder med mye morgensol og ettermiddagsskygge.(Disse buskene har få skadedyr, men kan få edderkoppmidd hvis de plantes i full sol.)I perioder med høye temperaturer er hortensiaer, spesielt mopheads, tilbøyelige til å fall fra varmestress, så vær sikker og vann konsekvent. Hortensiaer elsker også kystnære omgivelser, hvor brisen hjelper til med å spre varmen.

Plant dem godt

Vann plantene dine så snart du får dem hjem, og mett jorda i potten. Tegn ut plasseringen før planting. De fleste franske hortensiaer kan ha en avstand på 3 til 4 fot fra hverandre, men sjekk merkelappen for å se hvor bredt utvalget ditt vil vokse. Grav et hull som er to til tre ganger så bredt som potten, men med samme dybde. Fjern planten fra beholderen og sett den i midten av hullet. Løsne forsiktig sidene av rotklumpen med fingrene. Fyll hullet med en blanding av halvparten original jord og halvparten kompost. Mulch og vann regelmessig for å etablere planten din.

Tilbehør plantene dine

Franske hortensiaer ser bra ut i sjenerøse sveip, men hvis du virkelig vil få grensene til å synge, kan du pare dem med hostaer i forgrunnen. Begge elsker delvis skygge og mye vann. Andre sammenkoblinger: Bruk eviggrønne planter som kameliaer og lilla loropetalum som bakgrunn. Bregner og spraglete apegress fungerer utmerket i forgrunnen.

Husk å beskjære

Franske hortensiaer som blomstrer en gang, for eksempel «Nikko Blue», blomstrer på fjorårets vekst. Beskjær like etter blomstring om sommeren. Gjenta-blomstrende franske hortensiaer, som «All Summer Beauty» og «Big Daddy», blomstrer på både gammel og ny vekst. Disse kan beskjæres nesten når som helst.

Beskytt dem mot kulde

Du må beskytte hortensiaene dine om vinteren hvis området ditt får iskalde vintertemperaturer. Blader, mulch og/eller halm er gode alternativer for å isolere plantene dine. Sett mulch eller blader rundt plantene dine minst 12 tommer høye for å beskytte blomsterknoppene som vil blomstre tidlig neste år. Om våren, vent til all fare for frost er over før du avdekker for å sikre vakre oppblomstringer. Hvis hortensiaene dine er plantet i en beholder, ta med hele beholderen inn i garasjen eller en kjølig kjeller for vintermånedene, og følg de samme trinnene som hageplantede hortensiaer. Vann lett gjennom vintermånedene siden de ikke vil motta fuktighet fra snø og regn.

Endre fargen

Noen ganger endrer hortensiaen du kjøpte som blå farge og blomstrer rosa året etter. Hortensiaen din reagerer ganske enkelt på jordens pH. Blå blomster produseres i sur jord (pH 5,5 og lavere), og rosa blomster produseres i alkalisk jord (pH 7 og høyere). Du kan endre fargen ved å tilsette aluminiumsulfat rundt hortensiaene dine for å surgjøre jorda. Tilsett kalk for å gjøre jorden mer alkalisk. Noen utvalg er mindre påvirket av jords pH enn andre. Hvitblomstrende vil forbli hvite.