Skip to content

Alt du trenger å vite om å dyrke tusenfryd

25 de oktober de 2022

Det er ingenting pretensiøst med tusenfryd. Du har elsket disse muntre, vanlige blomstene helt siden du lærte å tegne dem i barnehagen. Kanskje det er fordi tusenfryd vokser i fargestifter: gule sentre omringet med hvite kronblader på vanlige grønne stengler. Shasta tusenfryd(Leucanthemum x superbum) er de du sikkert husker fra barndommen, og det er enkelt å legge dem til din egen hage.

Daisy Flower Fakta

  • Størrelse: 1 til 4 fot høy
  • Lys: full sol
  • Jord: moderat fruktbar og veldrenert, men tåler også leire og sand
  • Område: hele Sør; hardfør i USDA sone 4–9
  • Bruker: sommerfuglhager og blomsterkanter; stive stilker gir flotte snittblomster

Hvor å plante tusenfryd

Shasta tusenfryd er en gammeldags favoritt for å plante i en skjærehage, langs en gjerde eller i en halvvill, eng-inspirert hyttehage. De vil ikke tiltrekke seg hjorten som vandrer gjennom, men vil trekke inn sommerfugler når de blomstrer om våren og sommeren. Shasta tusenfryd er tøffe og tolerante, men foretrekker godt drenert jord og krever full sol (minst seks timer). Tusenfryd kan bli ganske høye når de er etablert og er generelt best plantet på baksiden av grensen. For en kortere shasta, prøv «Snow Lady», en hybrid som måler 10 til 12 tommer høy. De taggete, lanseformede bladene til shasta tusenfryd er semi-eviggrønne i store deler av sør, men vil ikke vare om sommeren i sentrale og sørlige Florida. Der brukes de som ettårige i blomsterbed og containerhager.

Hvordan plante tusenfryd

For å vokse fra frø, så frøene innendørs åtte uker før den siste vårfrosten. Dekk så vidt med frøstartblanding og hold fuktig og på rundt 70 grader. Frøplantene vil dukke opp om to til tre uker, da bør de plasseres under plantelys eller i et solfylt vindu. Herd av frøplanter før du transplanterer dem utendørs ved først å plassere dem i skyggen og gradvis utsette dem for mer lys. Ta med innendørs når det er fare for frost. Tusenfryd kan transplanteres inn i hagen om våren eller høsten. Høstplanting har fordelen av å etablere rotsystemer før blomstring. Hver 4-tommers transplantasjon du setter ut om høsten vil produsere, til en brøkdel av prisen, omtrent samme mengde blomster som en 1-liters plante kjøpt om våren. Men ikke bekymre deg hvis du ventet til våren for å bli gal; planter som er startet nå, vil fortsette å vokse hele året. Plant rotklumpen med den omkringliggende jorda, mulch lett og vann grundig minst en gang i uken til tusenfrydene dine er etablert. Neste vår vil tusenfrydene dine tåle tørre perioder av og til.

Hvordan ta vare på tusenfryd

Deadhead dine tusenfryd for å oppmuntre til kontinuerlig blomstring. Du kan til og med klippe de lange blomsterstilkene for en buskete, mer blomstrende plante. Vann en gang i uken i varme, tørre perioder. Bekjemp eventuelle skadedyr med en sterk vannmengde fra en hageslange eller med insektdrepende såpe. Tusenfryd er flerårige, så betrakt lappen din som et pågående tillegg til hagen. Del store klumper av dem annethvert år rundt oktober, skjær røtter fra hverandre med en skarp spade. Dette vil hindre overfylte røtter fra å kvele hverandre og vil oppveie den naturlige nedgangen som oppstår etter to til tre år. Sett divisjoner 10 til 12 tommer fra hverandre i full sol, eller del dem med venner. Du kan også grave frøplanter fra under foreldreplanter om høsten og plante dem på nytt.

Hvordan forberede tusenfrydblomster til vinteren

Legg ned shastas for vinteren ved å legge mulch rundt hver plante, pass på at du ikke dekker bladene. Rosettene av løvverk holder seg grønne året rundt i store deler av sør. «Alaska» er et utvalg oppkalt etter sin toleranse for iskaldt vær; denne 2-fots skjønnheten produserer 2-tommers blomster nonstop i minst en måned om våren og sporadisk til kaldt vær kommer tilbake. Uansett hvor kalde vintrene dine er, vil shasta tusenfryd belønne deg med lyse buketter fylt med hjertevarmende blomster.