Skip to content

«Annabelle» er den mest showiest hortensia av alle

2 de oktober de 2022

Hvordan elsker vi deg, hortensia? La oss telle veiene. Dine rikelig prangende blomster, ditt livlige grønne løvverk, dine pålitelige vekstvaner, din evne til å øke dempingens appell gjennom året. Det er ingenting å ikke elske med sørens favorittblomstrende busk. Hemmeligheten bak hortensiaers tiltalende natur kan være de forskjellige blomsterformene som er tilgjengelige for gartnere – som den populære «Limelight»-variantens koniske blomster eller de franske hortensiaenes berømte mophodeform – eller utvalget av blomsterfarger på markedet – som rosa-rosa «Vanilla Strawberry» eller fiolett «Let’s Dance Rave»-valg. For en klassisk hyttehage er vårt beste valg den prangende «Annabelle» hortensiaen. Og det er virkelig en klassiker – «Annabelle» ble oppdaget i 1910 og vokste nær den sørlige Illinois byen Anna. Det er en del av Hortensia arborescens familie, som vanligvis er kjent som glatte hortensiaer. Glatt hortensia er storbladede, løvfellende busker som vokser vilt i det meste av den østlige halvdelen av landet, så vel som i Kansas og Oklahoma. Kultivaren «Annabelle» er en spesielt hardfør, utbredt dyrker, og presterer godt i meter så langt nord som New York, vest som Iowa og sør som Louisiana og Florida. Busken hadde så overlegne blomster enn de fleste ville versjoner at gartnere ikke kunne motstå å sende den rundt før en professor endelig la merke til det og begynte å produsere «Annabelle» kommersielt på 1960-tallet.

Hvorfor du bør dyrke «Annabelle» hortensia

«Annabelle» hortensiaer er kjent for sine enorme klaser av grønnaktig-til-kremhvite blomster, som kan vokse opp til en fot på tvers over en periode. Selve busken når 3 til 6 fot høy og bred. Blomstene vil bli hvitere når de modnes over sommeren. Disse store, luftige blomstene er et kjennetegn på hyttehager. De sterke, solide stilkene vokser rett opp, og bøyer seg til slutt utover under vekten av tyngre blomsterhoder. Den trives i sonene Upper South (US), Middle South (MS), Lower South (LS), Coastal South (CS) og USDA 6–9. «Annabelle» hortensiaen åpner sine snøballstore blomster på slutten av våren til forsommeren. Blomstene vil holde seg friske til høsten, når bladene begynner å bli gylden gule, og til slutt faller av når planten går i dvale for vinteren. Blomstene tørker til papiraktige brune blomster som kan brukes i innendørs blomsteroppsatser. «Annabelle» passer rett inn i en skogsomgivelse, i en masseplanting langs et gjerde eller en kant, eller på hver side av fortrinnene som fører opp til verandaen din. Legg bregner eller småblader rundt hortensiaen for kontrasterende tekstur.

Ta vare på «Annabelle» hortensia

«Annabelle,» som andre Hortensia arborescens, blomstrer på nytt treverk. Beskjær den på senvinteren for å unngå å miste noen blomsterknopper. Du kan beskjære den hardt, ned til en fot eller så fra bakken, for å forhindre at stilkene vokser for spinkle i vekstsesongen og henger under vekten av blomstene. Dette raskt voksende utvalget vil sende opp nye skudd hver vår, og gjøre seg klar til å vise frem sine berømte blomster gjennom sommeren. Og som andre glatte hortensiaer, vil «Annabelle» spre seg ved å suge. Det er ikke noe problem hvis du ønsker å fylle et hjørne av hagen med bølgende blomster. Det er nymotens versjoner av glatte hortensiaer, som «Incrediball» og «Invincibelle», men vi vil alltid ha en plass i våre hjerter for «Annabelle».