Skip to content

Begonia sprakk med lyse farger i den kjølige nyansen

5 de oktober de 2022

Hvis du leter etter en plante som gir vakre fargede blomster, er lett å dyrke og gjør det bra i skyggen eller i beholdere, er begonia akkurat det du trenger. Avhengig av typen, kan begonia vokse til å bli 8 tommer til over 5 fot i høyden og vil ha størst effekt plantet i massene i blomsterbed, containerhager eller vinduskasser. Blomster kommer i en rekke farger, inkludert rødt, hvitt, rosa og gult, og kan være enkle eller doble blomster, med delikate, rynkete eller glatte kronblader. Begonia foretrekker varmt klima, spesielt i rik, fruktbar, godt drenert jord. Fjern døde blomster, blader og stilker ved behov. Viktigst av alt, kan begonia ikke tolerere frysende temperaturer; de bør bringes innendørs før den første frosten. Her er en oversikt over fire av de mest populære variantene av begonia.

Begonier av stokktype

De får navnet sitt fra stilkene, som er høye og treaktige, med fremtredende bambuslignende ledd. Denne gruppen inkluderer englevingebegonia, oppkalt etter deres foldede, ofte flekkete eller flekkete blader, som ligner vinger. Cane-type begonier, som «Bubbles» og «Honeysuckle», har flere stilker, noen når 5 fot eller mer. De fleste bærer rikelige store klynger av hvite, rosa, oransje eller røde blomster fra tidlig vår til høsten, og noen blomstrer til og med evig.

Dragonwing Begonia

En hybrid mellom englevinge (stokk-type) og semperflorens begonia, denne sorten har skinnende grønne blader på med knallrøde blomster som blomstrer fra vår til frost. Dragevingebegonia er utmerket som sengeplanter og i containere og trives best med morgensol og lett ettermiddagsskygge. Pass på: Dragevinger har en tendens til å brenne i varm ettermiddagssol.

Semperflorens Begonia

Også kjent som fibrøse, sengetøy eller voksbegonier, dyrkes både dverg og høyere stammer i hagesenger eller containere som ettårige; de blomstrer fra vår til høst, og produserer mange små blomster i et hvitt til rødt område. De kan trives i full sol i øvre sør og foretrekker filtrert skygge andre steder.

Hardy Begonias

Flere begonier er hardføre i hele sør, men B. grandis, kjent som hardfør begonia, er den mest kjente. Den vokser fra en knoll, blir 2-3 fot høy og bred, med rosa eller hvite sommerblomster båret i hengende klaser. Hardføre begonier liker fuktig, treaktig jord og lett skygge, og er utmerket plantet med andre skyggeelskende planter som bregner, hostaer og hellebores.

Tuberøse Begonia

Disse praktfulle storblomstrede hybridene vokser fra knoller. De spenner fra planter med blomster i tallerkenstørrelse og noen få oppreiste stengler til flerstammede hengende kurvtyper dekket med små blomster. Bortsett fra noen satstyper, blomstrer de om sommeren og høsten, i nesten alle farger bortsett fra blått.

Morsomme fakta om Begonia

Begonia er i slekt med gresskar, squash, kalebasser, agurker og meloner Knoll- og voksbegonier er spiselige og har en sitrusaktig smak Begoniafrø er et av de minste i blomsterverdenen. En unse frø kan produsere så mange som 3 millioner frøplanter. Begoniablomsten betyr «vær forsiktig.» Tidligere ble begonier brukt til å polere sverdblader. Begonia kan lagre vann i stilkene, noe som gjør dem tørketolerante