Skip to content

Belladonna Plant Care: Hvordan dyrke Amaryllis Belladonna Lily Bulb

2 de mars de 2021

Her er avtalen med å dyrke Belladonna-planten, også kjent som Amaryllis Belladonna Lily under familien Amaryllidaceae … med denne liljen er gode resultater ofte et spørsmål om flaks.

Gode ​​resultater med de fleste slags hageblomster indikerer hagearbeid, men det er noen få – som Amaryllis Belladonna – hvor gode resultater i stor grad kan være et spørsmål om flaks.

vakre blomster av Amaryllis Belladonna lilje -

Amaryllis Belladonna-anlegget rangerer høyt på listen over lunefull, temperamentsfull art. Nybegynneren har like sannsynlig gode resultater og blomstrer som den erfarne gartneren med denne Amaryllis-arten.

Belladonna Lily er innfødt i Cape Province i Sør-Afrika. På grunn av sin ekstremt utsøkte natur har denne nydelige plantearten funnet at den er altfor mange destinasjoner som Australia, Chile, Cuba, Den Dominikanske republikk, Haiti, Mexico, New Zealand, Portugal, California, Louisiana, Texas og andre afrikanske land.

Hvor og hvordan du kan vokse Amaryllis Belladonna – «Naked Ladies Plant»

Imidlertid, skjønnhet til side, hva belladonna vil gjøre i hagen ved siden av, kan være en liten indikasjon på hva den vil gjøre i ens egen hage. Den eneste allment kjente måten å få en blomst fra den er å plante pærer og vente til den bestemmer seg for å blomstre.

Blomstringstiden er i løpet av august og september når Amaryllis Belladonna bærer store klynger av duftende, trompetformede blomster med klar, levende rosa blomsterfarge på to-fots bladløse stammer.

Rosa dameblomster passer godt sammen med mange andre blomster på grunn av sine fine nyanser, slik at den rosa dameblomsten passer inn i et bredt utvalg av hageinnstillinger.

Belladonna er oversatt som «vakker kvinne» på italiensk. Blomstene på toppen av bladløse stammer har gitt vei til navnet – «Naked Lady Flower.»

Det har blitt beskrevet som «det prangende ornamentet i årstiden» og trollbinder så en gartner at de heller vil gi den plass i årevis uten å blomstre enn å forlate håpet om å blomstre den.

I England har belladonna amaryllis naken dame vært standard i et par århundrer for varme, solrike steder. I mange hager i California sår den fritt og sprer seg raskt. Men selv i England og California kan det surme fire eller fem år hvis det flyttes i feil sesong.

Forvirringen av to forskjellige planter

Dessverre, og selv om det ikke er noen feil, er mye av det som er på trykk om belladonna amaryllis lilje misvisende. To forskjellige planter med veldig forskjellige vaner kalles belladonna-plante, og det er sjelden noen måte å fortelle om hvilken noen snakker om.

Legg til dette det faktum at botanikere siden Linnées dager har vært uenige om de riktige latinske navnene for de to slagene, og det er godt grunnlag for forvirring.

En stor del av verden, inkludert studenter av Webster’s Dictionary, kjenner belladonna-anlegget som Amaryllis belladonna. I mange år har noen spesialister kalt det Brunsrigia rosea og ble oppført i kataloger som sådan.

Også den viktigste forskjellen mellom Belladonna Lily og Hippeastrum er at sistnevnte har hule stilker.

Belladonna Lily i full blomstBelladonna liljer – Amaryllis belladonna ved Gibraltas botaniske hage – bilde: Gail Hampshire via flickr

Hvordan ta vare på Amaryllis Belladonna Lily

Amaryllis Belladonna-planten er lykkeligst når den får mye sol, varme og full sol. Sørg for å plassere den ved siden av et solfylt vindu eller utendørs. Måten den reflekterer sollys på, gjør den mer attraktiv i sin naturlige tilstand.

Det har til tider blitt anbefalt for dyrking innendørs i potter, men er vanligvis mer upålitelig når den vokser på den måten enn når den vokser utendørs – og er mye mer bry.

Hvis du planlegger å dyrke «Lily Naked Lady» i potter, må du sørge for at jorden holder et tørt nivå gjennom hele livet.

Når du planter, bruk en godt drenert jord til Belladonna Lilly og husk å ikke la overflødig vann henge lenge, spesielt rundt røttene.

Ellers vil ikke den virkelige skjønnheten til denne planten bli realisert. Nakne damepærer kan råtne og de traktformede blomstene kan se ut til å være sunne, eller det kan ikke en gang dukke opp i det hele tatt.

Sighting rapportert om voksende Belladonna Lilies i USA

Der drenering er god og stedet lett skjermet, har den overlevd utendørs i Nord-Ohio, men jo lenger nord den vokser, desto større usikkerhet om blomstringen.

Tilsynelatende er bare en og annen sesong mild nok til at den kan modnes pærestyrken som er tilstrekkelig for blomstring i den nordlige delen av området.

De fleste produsenter ser ut til å være enige om at pærene til Amaryllis Belladonna liker en sommerbaking. Derfor tilbyr mye av Midtvesten gunstige forhold for det. Det er rapportert om god blomst fra forskjellige deler av Oklahoma.

Jeg fikk en vennrapport til å blomstre i det sentrale Kentucky fem år etter plantingen. Lenger sør enn Oklahoma og Kentucky burde resultatene være bedre.

Det er flere varianter og mange stammer, noe som er en grunn til varierende resultater.

Sorten som er vanlig i Nord-California, har for eksempel lenge vært oppført som Belladonna minor, mens den vanlige i Sør-California har blitt tilbudt som purpurea major.

En del av lykken som er involvert i suksess med Amaryllis Belladonna-anlegget, ligger i å få en start på en stamme som passer for en lokalitet.

Amaryllis Belladonna-pærer trenger to faser av pleie

Det er to faser av omsorg for Belladonna Lily. Den første er i vekstperioden, og den andre er hvileperioden.

Den beste tiden å starte pærer er på senvinterperioden. Hvis du bestiller pærer online, plasserer du pærene i vann – pass på å bare suge rotdelene og ikke hele pæren over natten før du planter dem.

Pærene er enorme. Ulike produsenter anbefaler forskjellige plantedybder. Plant liljene forsiktig med spissen som bare viser eller ellers knapt dekket.

Erfaring ser ut til å indikere at bakken skal vannes tungt ved blomstringstid, enten av regn eller av sprinkleranlegg.

Hvis du vokser i potter, må du tilberede potten og plassere næringsrik, godt drenert jord, og deretter plante dem som anbefalt.

Erfaring ser også ut til å indikere at jo lenger pærene er ute av bakken ved plantetid, sammen med jo større tørking av rotvekst, jo flere år vil det ta pærene å blomstre.

Gi sjeldent vann til nye pærer, og av og til når de vokser. La pottejorden tørke ut før du vanner dem igjen.

Du vil observere den første veksten i båndlignende løvverk kommer tidlig til sen vår. Løvverk dør helt tilbake i juni.

De bare blomstrende stilkene dukker opp plutselig et par måneder senere, på samme måte som den vanlige Lycoris squamigera.

Den rette stammen kan potensielt vokse opp til 30 inches i høyden, etterfulgt av de herlige klokkeformede blomstene som nummererer rundt et dusin på sensommeren.

Den uvanlige Belladonna-blomsterformen fanger tilsynelatende solstrålene og gjenspeiler den på en måte som Belladonna Lily ser ut som om den gløder og glitrer sterkt!

Ikke vær bekymret hvis blomstene ikke åpner seg samtidig; de er designet for å blomstre etter hverandre i løpet av en kort periode på 4 til 6 uker.

Belladonna-liljen sender opp en enkelt blomst for hver stilk i en blomstrende pære, som brister i en strålende fullblomst i månedene juli, august og begynnelsen av september.

I løpet av denne perioden er luften herlig duftende med en fruktig, berusende lukt.

Amaryllis Belladonna-liljer hviler etter at blomstringsperioden er over. Det er best å flytte Bella Donna inne i huset ditt om vinteren for å holde det kjølig og tørt.

Du kan flytte den dyrebare blomstrende planten til et kjøligere område i huset og gradvis redusere vannet til blomstringssesongen starter igjen.

Pærene ligger i dvale om vinteren, så ytterligere vanning er ikke nødvendig i det hele tatt. Den optimale temperaturen for en hvilende Amaryllis i sovende periode er et sted på 50-tallet.

Februar er tiden da Belladonna Lily våkner og starter en ny vekst- og blomstringssyklus – forhåpentligvis.

Pærer flyttet uten tørking av røttene like etter at blomsterstengler dør tilbake, vil ofte blomstre den påfølgende sommeren.

Kvaliteten på blomstene kan avhenge av hvor mange år planten er uforstyrret.

Betydning, ompotting og transport skal gjøres med så lite frekvens som mulig. Det kan ikke en gang være nødvendig så lenge planten din er i god form.

Ideelt sett bør plantene mulkes for å forhindre spissfrysing, med en mulch som ikke vil redusere mengden vinterlys.

Tips om vedlikehold og kjøp av Belladonna plantepleie

Omsorg for Belladonna Lily-planten din krever mye sollys (full sol), vann og varme i løpet av vekstperioden mens du holder luften og jorden kjølig og tørr om vinteren og hvile.

Få som drenering godt drenerende jord og vær forsiktig med vann som akkumuleres rundt basen og røttene til Amaryllis Belladonna.

Fjern visne blader og brukte blomsterstilker for å gi et sunt utseende og for å tillate videre vekst av sunne og duftende blomster.

Dette starter vanligvis når slutten av sommeren er nær; trekk eller kutt dem forsiktig når de ser ut som helt brune.

Dårlig blomstring kan også være et resultat av mangelfull diett. Planteiere kan gi plantene fortynnet flytende gjødsel mens de er i løvfase. applikasjoner med flytende plantefôr er også tillatt i moderasjon når de vokser.

Hold Lily fri for edderkoppmidd, kontroll dem ved å tørke av bladene og av og til tåke dem hvis luften blir for tørr.

I tilfelle et all-out-angrep skjer, bruk et naturlig plantevernmiddel som neemolje. Følg de merkede instruksjonene for å få optimale resultater.

Formering av Amaryllis Belladonna

Formering av din nåværende Belladonna Lily kan være ganske vanskelig. Noen ganger produserer de store morpærene små sidepærer; du kan fjerne dette og gjøre samme forberedelse for de nye pærene.

Sett dem i separate potter med rik, sandjord og vent til de vokser. Det kan ta rundt 2 til 3 år å se fruktene av arbeidet ditt.

Bella Donna kan dyrkes fra fersk frø. Frø varierer i størrelse fra et riskorn til en ert og er iriserende som perlemor.

Når kapslene de modnes i faller til fuktig jord, frøer det seg i kapselen mens erter spirer i belgen. Da jeg tilpasset denne prosedyren ved å plassere nysamlet frø i en plastpose med litt fuktig sphagnummose, hadde jeg perfekt spiring.

Hybrider Og Belladonna-anlegget

Gartnere som ønsker å hybridisere med tanke på å forlate hagearbeidet rikere enn de fant det, vil finne at belladonna kan krysses med mange medlemmer av Amaryllis-familien.

Det mest solgte korset er kjent som – Amacrinum, en hybrid av belladonnaliljen og en Crinum-lilje.

Den ble avlet for floriferousness snarere enn hardførhet og er sannsynligvis mer av et gamble enn belladonnaliljen, bortsett fra kanskje i Gulfstatene. Den store muligheten for fremtidige hagearbeidere ligger i å hybridisere belladonnaen for hardførhet og pålitelighet.

Sammendrag

Belladonna Lilies fortjener din oppmerksomhet på grunn av sine fantastiske egenskaper.

Den beste tiden å kjøpe pærene vil være enten på sen vinter, sensommer eller tidlig på våren.

Det er ikke så vanskelig å hente Belladonna Lily og ta vare på den, så lenge du husker – tålmodighet er nødvendig. Dette anlegget kan til og med overleve deg når de blir tatt godt vare på.

Bilde: kilde

Riktig Belladonna plantepleie dyrker pærer med herlige klokkeformede duftende blomster, glødende og glitrende sterkt - Amaryllis Belladonna Lily [LEARN MORE]