Skip to content

Crinum Lilies vil bare ikke dø

23 de oktober de 2022

Folk hater generelt det når plantene deres dør. De føler seg forrådt. De føler seg lurt. Stort sett føler de seg flaue, fordi de tror de har gjort noe galt. Opp med humøret. Jeg presenterer for deg en blomstrende plante som aldri har vært kjent for å dø. Det kalles en crinum lilje. Mange typer crinum liljer finnes, hjemmehørende i de varmere delene av Amerika og Afrika. Noen representerer en enkelt art, men de fleste du møter er hybrider av forskjellige arter. Generelt kombinerer de dristige, duftende blomster med kjekk, stropplignende løvverk og en bulldog-konstitusjon. Klassiske passalongplanter i sør, de overlever ubehandlet i tiår på tiår på kirkegårder, gamle hjemsteder og landhager, og blomstrer år etter år. Hvordan gjør de dette? For det første tåler de mange jordarter, fra vått til godt drenert til tørt (selv om blomstringen ofte anspores av regnskyll om våren og sommeren). For det andre vokser mange crinums til store klumper av helt enorme løker som lagrer matreserver. Dette betyr at de kan klare lange strekninger med tørke og fullstendig omsorgssvikt og deretter blomstre når forholdene blir bedre. Det betyr også at du, i motsetning til de fleste planter, kan grave, transplantere, dele (og sende) crinums omtrent når som helst uten å drepe dem. Det er slik jeg har mottatt alle mine crinums – som sommerpassasjer fra venner. Store, prangende blomster varierer i farge fra hvit til rosa til dyp rosa og rødlig lilla. Melk-og-vin crinums bærer hvite blomster med rosa striper. «Ellen Bosanquet,» vist øverst, er min favoritt. De dype roseblomstringene vises hver sommer. På grunn av sin opprinnelse favoriserer crinums de varmere voksende områdene i USDA-sonene 7-11. Noen kaldharde crinums tåler imidlertid iskalde vintre. Den hardeste, Crinum bulbispermum, vist nedenfor, er fullt hardfør i USDA-sone 6A, og rapporteres å ha overlevd -20 grader. Det er imidlertid klokt å plante dem 18 tommer dypt i denne sonen.

Andre steder, velg et solrikt sted med anstendig jord for planting. Jenks Farmer, guruen til Crinums fra Columbia, South Carolina, sier at man først skal finne «halsen» på pæren – punktet der fargen går fra hvit til grønn. Grav et hull seks tommer dypere enn halsen, plasser pæren i bunnen og dekk den med jord. Det er det.

SE: 5 flotte blomster for brune tomler

Ikke se etter crinums på dine lokale hagesentre. De vil ikke ha dem. Måten å få et crinum på er ved å tigge om en deling fra noen som har massevis eller ved å bestille fra spesialutstyr på nettet. Grumpy foreslår følgende kilder hvis du velger sistnevnte: jenksfarmer.com og southernbulbs.com. Endelig – en plante selv du ikke kan drepe! Kan livet bli bedre?