Skip to content

De beste kompakte hortensiavariantene for små hager

25 de januar de 2023

Ingen hageblomst kan holde et stearinlys til hortensiaens blomstrende bonanza. De leverer år etter år med en eksplosjon av farge i hagen og kan fungere som tidenes enkleste midtpunkt når de kuttes og bringes innendørs (bare ikke glem alunpulveret). «Jeg tror en av de viktigste appellene er den store blomsterutstillingen som varer lenge,» sier Rip Weaver, administrerende direktør for Aldridge Gardens i Hoover, Alabama. «Uansett om det er en fransk hortensia, en eikeblad eller panikkhortensia, har alle langvarige blomstringer, og de fleste er ekstremt pålitelige for en god visning år etter år.» Selv om deres visuelle lokke ikke kan nektes, er det også mange av oss som er tiltrukket av disse prangende blomstene av mer sentimentale grunner, som Georgia Clay, ny plantesjef for Monrovia påpeker. «De er blomster som din mor eller bestemor dyrket, eller de minner oss om steder vi har reist.» Selv om de fleste av oss passer inn i en (om ikke begge) av disse hortensialeirene, kan nesten alle av oss være enige om at vi er villige til å gjøre omtrent hva som helst for å sikre at hortensiaer finner et hjem i gårdene og verandabeholderne våre, uavhengig av hvor mye plass vi må jobbe med. Det er her disse kompakte eller dverghortensia-variantene kommer inn. Her er hva du bør vite om de beste små hortensia-variantene du kan legge til i hagen din.

Kompakte franske hortensiavarianter

«Mophead hortensia blomstrer om sommeren med store, luftige blå eller rosa blomster. Riktig kalt Hortensia macrophylla (for de store bladene deres), er de også kjent som fransk hortensia, hage- eller blomsterhortensia,» sier Dan Stuppiello, divisjonsvaresjef for Live Goods på The Home Depot. Lacecaps, som er kjent for sine frillete blomsterkanter, og gjentar seg. -blomstrende varianter som «Endless Summer» er også en del av denne kategorien, sier han. Hvis du ønsker å legge til en kompakt fransk hortensia til hagen din, er «Pink Elf» egnet for USDA-sonene 5 – 9, og tar delvis skygge og regelmessig vanning for å trives. Den topper seg i en liten høyde på 18 til 24 tommer. Clay anbefaler også «Seaside Serenade» Cape Hatteras hortensia, som kan vokse opp til 3,5 fot høy og 3 fot bred. «Cape Hatteras er en tetraploid variant, så den vil holde seg kompakt i landskapet, med sterke stengler, tykt løvverk og langvarige blomster,» sier hun. «Blomsterfargen påvirkes ikke av jordens pH, så de dristige røde blomstene vil fange oppmerksomheten uansett hvor de er plantet.» For en uttalende effekt, den grønne kanter, mørke -Røde blomster av «Heart Throb» hortensia kan ikke slås. I følge Southern Living Plant Collection er den hardfør i USDA-sonene 5 – 9 og dens modne dimensjoner er 3 fot-x-3-fot.

Kompakte Oakleaf Hydrangea-varianter

Oakleaf Hortensia

Oakleaf hortensiaer kan minne om høyt, tykt løvverk og koniske blomster som er bedre egnet for store, buktende gårdsplasser. «Oakleaf hortensia (Hortensia quercifolia) ser akkurat ut som det høres ut. Denne hortensiaen har fløyer av kremhvite eller rosa blomster på stilker med karakteristiske flikete blader som de som finnes på eiketrær, sier Stuppiello. «Oakleaf-hortensia er en av to hortensia-arter som er hjemmehørende i USA og er best egnet for fuktige skogshager. , eller kanten av skog.» Hvis hagen din passer i alle unntatt størrelse, foreslår Clay «Ruby Slippers» eikebladhortensia og «Munchkin» eikebladhortensia. ««Munchkin» eikebladhortensia er en eksepsjonell US National Arboretum-introduksjon, » sier Clay. «Masse vakre lyse, hvite blomster går over til en pen rosa når de eldes.» Hun anbefaler å plante en klynge av dem i en liten hage eller for bruk som hekk. Den raskt voksende sommerblomsten er best egnet for USDA sone 5 – 9 og når en høyde på 3 til 4,5 fot. Hvis du leter etter litt farge, kan «Ruby Slippers» være noe for deg. Ifølge Clay er de dekket av hvite blomster om sommeren, men når blomstene eldes, blir de dypt rosa du vil også få et høstbladshow når det «mørkegrønne, dypt flikete eiklignende løvet blir strålende mahogni.» Det kan dyrkes i USDA-sonene 5 – 9 og vil vokse opp til 3,5 fot høyt. En mer petite eikeblad hortensia å vurdere er «Sikes Dwarf.» I følge Missouri Botanical Garden er den hardfør i sonene 5 – 9 og maksimalt ut i en ryddig 2- til 3-fots høyde. Den har også hvite blomster som endres til rosa etter hvert som de modnes med løvverk som setter på sitt eget show til høsten.

Compact Panicle Hydrangea varianter

Panicle hortensia

Panikk hortensia (Hydrangea paniculata) er elsket for sin lettvoksende natur, og trives i USDA-sonene 3 – 8. Ifølge Stuppiello kan «Limelight» hortensia, en av de mest populære kultivarer, til og med stå opp mot den brennende varmen i sone 9. «Plant hortensia i nettsteder med opptil seks timer sollys om dagen,» sier han. «Som hortensiaer flest setter de pris på ettermiddagsskygge.» Se etter dvergvarianter som er mellom 3 og 5 fot høye som «Little Quick Fire», en dvergpanikk som Proven Winners sier vil begynne å blomstre en hel måned før andre varianter i USDA-sonene 3 – 8; «Little Lime,» en showstopper når blomstringen blomstrer med limegrønne blomster; og «Bobo», en plante av liten størrelse som Proven Winners sier vil positivt overvelde med hvite blomster om sommeren.

Kompakte glatte hortensiavarianter

Glatt hortensia

I følge Southern Living Plant Collection, glatte hortensiaer (hortensia aborescens) blir noen ganger feil referert til som Annabelle hortensia. De er hjemmehørende i det sørlige USA, og det er derfor de er et utmerket valg hvis du leter etter en hortensia med lite vedlikehold som er godt egnet for klimaet vårt. Clay anbefaler «Seaside Serenade» Bar Harbor hortensia hvis du leter etter utallige hvite blomster, men trenger en kompakt dyrker. «Bar Harbor-blomster vokser til bare 4 fot høye og brede, og sitter på toppen av sterke, solide stengler som tåler vind og regn,» sier hun. «Den er fantastisk i landskapet og gir en fantastisk snittblomst også.» Plant i sone 3 – 8. Ingen liste over kompakte glatte hortensiavarianter ville være komplett uten å nevne den glatte hortensiaen «Invincibelle Wee White». I følge beviste vinnere er den bare 1-2,5 fot høy når den er moden. Blomstringssesongen begynner om sommeren og bærer gjennom frost, og tåler delvis sol til full sol i USDA-sonene 3 – 8.