Skip to content

Den afrikanske fiolen vil øyeblikkelig minne deg om bestemors hus – her er hvordan du tar vare på ditt eget

28 de september de 2022

Det er ingen krympende fioler i bestemors hus. Nei, huset hennes er fylt med en spesiell staude plantet i potter, og det er en av de mest populære potteplantene gartnere kjenner til: den afrikanske fiolen. Disse lyse blomstrene gir blomster hele året. De er nostalgiske plantinger, og barndomsminnene våre er fylt med dem, deres lilla, rosa og hvite blomster titter ut fra vinduskarmene og de uklare bladene deres kryper over leppene til terrakottapotter. Bestemor elsket afrikanske fioler, og det gjør vi også. Les videre for mer informasjon om disse potteplantene og tipsene du trenger for å plante og ta vare på din egen.

Hva er afrikanske fioler?

Afrikanske fioler er populære stauder som dyrkes som kompakte potteplanter. De er medlemmer av familien Gesneriaceae og slekten Saintpaulia. Blomstene deres har et fantastisk og vidt spekter av farger og former, og deres mørkegrønne blader har en myk, uklar tekstur. I følge The Southern Living Garden Book, «De fleste er hybrider avledet fra flere arter hjemmehørende i Øst-Afrika. De danner klumper av fløyelsmyke grønne blader som kan være runde eller spisse. Noen vokser store nok til å ha en 6-tommers potte.» De minste typene er små nok til å passe i en tekopp. Populariteten og utbredelsen til disse plantene kommer fra det faktum at under de rette forholdene vil afrikanske fioler blomstre kontinuerlig – så hvis du vil ha blomster i hjemmet ditt året rundt, er dette plantingen for deg.

Hvordan ser afrikanske fioler ut?

Når det kommer til den store variasjonen av utseende, er afrikanske fioler forbløffende. Fra form til størrelse til farge er det ingen mangel på variasjoner, inkludert enkle, semi-doble og doble blomster, samt frynsede, glatte og rufsede kronblader. De blomstrer i en regnbue av farger, inkludert blå, lilla, lavendel, rosa, magenta, burgunder, crimson og hvit. De produserer også tofargede blomster, og flere har vært kjent for å blomstre i grønne nyanser. I følge The Southern Living Garden Book, «Den opprinnelige arten bærer lyseblå til lavendel og lilla blomster som typisk er fembladede – med to mindre kronblad på toppen av blomsten, tre større under. Hybrider inkluderer også blomster i klokke-, kopp- og stjerneform, i farger inkludert ikke bare blå og lilla, men også hvit, forskjellige rosa nyanser, burgunder og karmosinrød.»

Hvordan tar jeg vare på afrikanske fioler?

Afrikanske fioler elsker sterkt, indirekte lys – 16 timer per dag er ideelt, pluss 8 timers mørke. De bør holdes unna direkte sollys. De trives også i miljøer med høy luftfuktighet og når de plantes i små potter som ikke lar røttene spre seg mye. De krever jord som både holder på fuktigheten og drenerer raskt – fuktig, men godt drenert og absolutt ikke fuktig. For å lage din egen jord som vil være perfekt for afrikanske fioler, The Southern Living Garden Book anbefaler at du «bruker 3 deler torvmose til 1 del perlitt og 1 del kompost eller sterilisert leirjord.» For å oppmuntre til ny vekst, bør du regelmessig fjerne gamle blomster og brukt løvverk. Vanning av afrikanske fioler krever en spesifikk prosess. Plantene skal vannes ovenfra eller under; pass på å unngå å fukte rotkronen eller bladene. The Southern Living Garden Book anbefaler å vanne nedenfra, «For å gjøre dette, sett potten i en tallerken fylt med vann så lenge det tar jorda å bli helt fuktig, og tøm deretter resten av vannet fra tallerkenen. Eller bruk en selvvanende afrikansk fiolettgryte som i hovedsak gjør jobben for deg. Ikke bruk mykt, filtrert vann. La vann fra springen stå over natten før du bruker det for å la klor fordampe og vannet anta romtemperatur.» Etablerte afrikanske fioler kan opprettholdes med en fôring av lett sur gjødsel hver fjerde til sjette uke, eller når planten ser ut som den trenger et løft av energi.

Hvilke afrikanske fioler bør jeg plante?

Når du planter afrikanske fioler, begynn med de i de mange anbefalte seriene, inkludert Artist’s Palette, Island, MyViolet, Rhapsodie, US State og Victorian Charm. Noen afrikanske fioler har til og med vært på månen: EverFloris-serien vokste fra frø som fløy til verdensrommet på en romferge. Frøene tilbrakte seks år i bane, og returnerte deretter til jorden og ble plantet, noe som resulterte i flere interessante mutasjoner, inkludert større planter (50 % større!), forskjellige blomstrende klynger og kontinuerlig blomstring året rundt. Har du minner om afrikanske fioler fra barndommen? Pleier du afrikanske fioler som potteplanter i hjemmet ditt?