Skip to content

Denne gruppen hagebanditter reddet arvestykket fra Texas

22 de november de 2022

På begynnelsen av 1980-tallet reddet de disse blomstene fra utryddelse.

Den store roseredningen

Skarpe beskjæringssakser, rikelig med insektmiddel, en sikker kur mot giftig eføy, kraftige støvler, noen dollarsedler, et ærlig tilsynelatende ansikt, ordene for «venn» og «ikke skyt» på flere språk, plastposer, en tilførsel av pilevann, noen til å kjøre fluktbilen, og en følelse av oppdrag.» Dette er de overraskende egenskapene Pam Puryear, grunnlegger av Texas Rose Rustlers, så etter hos menneskene hun rekrutterte for å redde antikke roser for nesten 40 år siden .

Antik jakt

Antique Rose Emporium Barn i Brenham, TX

Også kjent som arvestykke eller passerende roser, er disse skjønnhetene ikke kresne hybridte-roser. Antikke utvalg er ikke som de tornete divaene. Etter hvert som teroser vokste i popularitet på 1980-tallet, ble arvestykketypene i ferd med å falle i uklarhet. Skubbet fra rampelyset fortsatte de å trives på ukjente steder som gjengrodde gårdsmarker og glemte kirkegårder. Du skjønner, de hadde vært gjennom ganske mye allerede for å komme så langt. Fancy (og velstående) sørlendinger brakte over antikke roser fra Europa på 1800-tallet for å vokse i sine egne hager og til slutt ga dem videre til venner og familie. De resterende blomstene viste seg å være tøffe nok til å takle varmen i Texas. Dette er de kraftige rosene du ser vokse lett til blomstrende busker, klatre opp espalier og blomstrer gjentatte ganger uten mye input fra dyrkerne. I stedet for å risikere å miste disse blomstene, oppsøkte Texas Rose Rustlers så mange de kunne. Her, grunnlegger Dr. William C. Welch, professor ved Texas A&M University og medforfatter av The Rose Rustlersdeler historiene om sine 12 favorittknopper.

Brenham, Texas-baserte Antique Rose Emporium (vist her) sender blomster over hele landet og er åpent for besøk.

Pam Puryear

Texas Antique Rose Emporium

Dr. William C. Welch beskriver sin fargerike venn Pam fra Navasota, Texas, som en av de beste. Hun var en profesjonelt utdannet historiker, men mer enn det var hun lidenskapelig opptatt av antikke roser. Hun fant dem på gamle steder, brakte dem tilbake til dyrking og inspirerte andre til å gjøre det samme. Bevegelsen har vokst seg stor nok til å holde jevnlige møter og roseutveksling. Finn en på texasroserustlers.com.

«Souvenir de la Malmaison»

Dette kan være den vakreste rosen som noen gang er laget. Puryear fant det i Anderson, Texas, en by nær Navasota. Hun banket på døren til Mary Minor, som muntert svarte på spørsmål om hennes nesten 6 fot høye og brede rosebusk som var dekket av vakre, søttluktende, rosa blomster. Hvorfor var den så stor? Minor sa at hun brukte «mye forbedring» (gjødsel).

«Marie Pavie»

Dette er en kompakt gjenblomstrende rose som er nyttig som en lav hekk, prøve eller masse. Dens blekrosa blomster blomstrer fritt fra tidlig vår til sen høst, og den har ikke mange torner langs stilkene.

«Belindas drøm»

Stor, nydelig og velduftende, «Belinda’s Dream» har knallrosa blomster som er ideelle for klipping. Dr. Robert Basye, som var matematikkprofessor ved Texas A&M, delte det med hagebruksavdelingen og lot det deretter gjøres offentlig tilgjengelig.

«Highway 290 Pink Buttons»

Denne fascinerende lille rosen ble oppdaget av rustlere i Houston-området i en landlig flekk langs USA 290 vest for byen. De små rosa blomstene er intenst doble og forekommer i klaser. Prøv det i containere, i en kant eller i masseplantinger, hvor det kan nå en moden høyde på omtrent 2 fot.

«Old Blush»

Denne rosen nevnt i skrifter om de tidligste Texas-hagene på 1830-tallet, er sannsynligvis kilden til den evigblomstrende egenskapen i alle våre roser. De rosa blomstene forekommer fra midten av våren til sen høst. «Old Blush» er en fantastisk hekk på 3 til 5 fot, spesielt når den er foret med hvite iris på kirkegården (Iris albicans) og «Grand Primo» narcissus.

«Duchesse de Brabant»

Denne terosen introdusert i 1957, har blitt funnet på en rekke gamle hjemsteder og kirkegårder. De nydelige knallrosa blomstene blomstrer gjennom hele vekstsesongen og gir en intens duft.

«Fru. BR kan ikke»

Dette er en av de mest nyttige av de gamle rosene, og det er en sterk gjentakende blomst. De store, velduftende blomstene har bleke, sølvfargede rosefargede kronblad med en mørkere nyanse.

«Cramoisi Supérieur»

«Cramoisi Supérieur» dukker opp i mange sørlige hager, med sine fløyelsmyke karmosinrøde doble blomster. Det er strålende om våren, men det er noen ganger formørket av en høstoppblomstring som begynner noen uker etter at planten er lett beskjært og befruktet i midten av august.

«Martha Gonzales»

Dette er en annen perle fra Navasota-området, funnet da Puryear la merke til en unik, slående hekk i Martha Gonzales» pent vedlikeholdte hage. Den var veldig kompakt med rødlig bladverk og masse små, knallrøde blomster. Dette utvalget er flott vist som en masseplanting.

«Natchitoches Noisette»

«Natchitoches Noisette» er kraftig, motstandsdyktig mot sykdommer og kontinuerlig blomstrende, og har mellomstore, rosa, velduftende blomster. Jeg oppdaget det på den amerikanske kirkegården i Natchitoches, Louisiana, som er det eldste samfunnet i Louisiana-kjøpet. Denne rosen røtter lett, og den er en flott hekk i enhver hage.

«Katy Road Pink»

Denne rosen ble funnet under en rasling i Houston-området som inkluderte Puryear. Noen samlere tror at denne rosen faktisk er «Carefree Beauty», en hybridmusk fra det 20. århundre. Uansett hva det er, anerkjenner roseruslere – og mange gartnere – verdien i landskapet. Den produserer også veldig fine hofter (frukt) som er høye i vitamin C og fine til å lage nypegelé.

«Peggy Martin»

Denne rosen er oppkalt etter en kjent rosedyrker i New Orleans-området. Dessverre mistet hun både foreldrene og huset sitt under orkanen Katrina. Da hun kom hjem flere måneder senere, fant hun ut at bare én av hennes 350 roser hadde overlevd stormen. Venner bestemte seg for å navngi den etter Martin og selge den gjennom Gulf Coast barnehager for å hjelpe til med å samle inn midler til å gjenopprette historiske hager i området. Den vokser raskt og er tornløs, blomstrer tungt om våren og gir en ny blomst om høsten når den er etablert.

Obligatorisk lesing for rosarianere

The Rose Rustlers Book

Uansett hvor botanikk, historie og mennesker møtes, utfolder fascinerende historier seg. I The Rose Rustlers, Greg Grant og William C. Welch tilbyr sin dyptgående beretning om en av de største plantejaktinnsatsene i det 20. århundre: søken etter å redde antikke roser fra å forsvinne fra markedet. Denne boken gir et annet perspektiv på arvestykket-roseverdenen, først introdusert i Thomas Christophers På jakt etter tapte roser og Steve Bender og Felder Rushing’s Passsalong Plants.