Skip to content

Denne lille ugresset er en av de mest nyttige medisinene på planeten

17 de februar de 2021

Hvis du tror du vet hva plantain er, tenker du kanskje på den store bananlignende tropiske frukten. Det er ikke det denne artikkelen handler om!

I denne artikkelen vil vi diskutere et mirakuløst lite ugress som gir et velsmakende og næringsrikt tilskudd til kostholdet ditt og en verdifull ingrediens i medisinbrystet. Les videre for å lære mer.

Hva er plantain weed?

Det er over 200 varianter av denne enkle lille luken, og den finnes over hele verden.

Det var ikke hjemmehørende i Nord-Amerika da spanske og europeere først ankom, men det tok raskt tak i deres kjølvann. Av denne grunn ble den kjent som «den hvite manns fotavtrykk» av indianere.

Den typen som er mest utbredt i Nord-Amerika heter offisielt Plantago Major. Dette er bredbladssorten.

Det er også en smal bladsort som er mindre rikelig i Nord-Amerika. Begge er næringsrike og medisinske.

Siden introduksjonen på 1600-tallet har groblad spredt seg entusiastisk og kan finnes nesten hvor som helst.

Den vokser spesielt godt i dårlig jord, så den blir ofte funnet i fortau sprekker, grusgroper og ledige tomter.

Hvordan ser plantain ut?

Plantain vokser i tette grupperinger nær bakken. Er vanligvis omtrent seks inches høy. Bladene er korte stammer, ovale i form og ribbet.

I midten av hver plante finner du en bladløs blomstestengel. I blomstringssesongen vil den ha noen få små bleke lavendelblomster.

Utseende og størrelse på planter varierer avhengig av type plantain og av jord og klimaforhold.

Plantain Tea er en utmerket helbredende tonika

Som medisin har plantain mange bruksområder, alt fra å lindre smertene ved leddgikt til å behandle symptomer på forkjølelse.

Te laget av plantain blader, frø og / eller røtter kan være svært nyttig med sår, halsbrann, fordøyelsesbesvær, hoste forkjølelsessymptomer og til og med lungeproblemer.

Denne teen kan også settes direkte i øregangen for å lette symptomene på og til og med kurere en øreinfeksjon.

Det er viktig å merke seg at dette middelet skal brukes ved første tegn på øreinfeksjon. Hvis infeksjonen er avansert og trommehinnen har sprengt, bør du søke medisinsk hjelp.

Planten er kjent for å ha en helbredende effekt når den tas internt. Hvis du er plaget med irritabel tarm, cøliaki eller lignende forhold, kan det være veldig nyttig å drikke grobladete.

Hvis du har tatt antibiotika i lengre tid, kan plantain hjelpe til med legingen av tarmene. Dette er fordi bladene har veldig kraftige betennelsesdempende egenskaper.

Når det er malt, kan frøene brukes som psyllium for å legge fiber til dietten. De kan bli gjennomvåt for å danne absorberbar fiber (bulk mucilage) som hjelper med å tette tarmene.

I tillegg, når den konsumeres før måltider, kan denne sunne naturlige fiberen hjelpe deg til å føle deg mer fornøyd slik at du spiser mindre og går ned i vekt.

Relatert lesing: 7 måter å gjenbruke gamle brukte teposer i hagen

Plantain har mange aktuelle medisinale bruksområder

I indianemedisin har plantain blitt en beredskap. Dette er fordi den har veldig kraftige antiinflammatoriske, antimikrobielle og antibakterielle egenskaper.

I indianermedisinsk praksis tygges eller strimles ofte blader for å påføres direkte på utslett, insektbitt, dyrebitt, ringorm, forbrenning og andre typer sår.

Plantain te kan også brukes lokalt til å behandle insektbitt, hudutslett og betennelse forårsaket av kontakt med Poison Ivy og lignende irriterende stoffer. Det er veldig effektivt for å redusere denne typen betennelse. Mer om Poison Ivy, Sumac og Poison Oak her.

I tillegg kan bladene knuses litt og brukes som grøtomslag for å helbrede alvorlige insektbitt og til og med edderkoppbitt. Påfør en grøtomslag jevnlig og kontinuerlig så snart en edderkoppbit blir lagt merke til.

Fortsett til alle symptomene har løst seg. Denne behandlingen kan redusere alvorlighetsgraden av symptomer og forkorte utvinningstiden.

I moderne vestlig medisin pågår det pågående undersøkelser for å avgjøre de mange fordelene med denne ydmyke luken. Det mistenkes at tilsetning av plantain i det daglige kostholdet ditt kan bidra til å senke blodsukkernivået og hjelpe til med å bekjempe diabetesets herjinger.

Anekdotiske kontoer indikerer at å drikke en sterkt brygget grobladete også kan bidra til å lette de negative effektene av cellegift.

Det er også verdt å merke seg at en grøtomslag laget av å plante blader er effektiv mot problemer som er så alvorlige og smertefulle som hemoroider. De antiinflammatoriske egenskapene til planten reduserer hevelse og smerte.

Plantain er effektiv i behandling av skader fordi den har sterke koagulerende egenskaper. Av denne grunn er det utmerket for å stoppe blødning.

Vær oppmerksom på at hvis du har en koagulasjonsforstyrrelse, bør du snakke med legen din før du tar plantain internt. Det kan forstyrre noen medisiner og kan forårsake komplikasjoner av tilstanden din.

Plantain Greens er et deilig og sunt tilskudd til kostholdet ditt

Du kan bruke denne smakfulle og næringsrike ville planten akkurat som du ville gjort spinat og andre greener. Høst unge og ømme blader for den beste smaken.

Bladene kan brukes rå i salater, dampes, stekes eller tilsettes supper. Eksperimenter med å bruke plantain i stedet for andre typer greener i favorittoppskriftene dine.

Du kan også spise blomstestenglene når de er ømme og umodne. De er velsmakende både rå og kokte. Hakk dem opp i salater eller bare snack på dem som du ville gjort hele gulrøtter. Legg dem til veggieblandinger, eller damp en del av dem som du ville gjort asparges.

Frøene er også smakfulle og ekstremt sunne. De kan høstes fra modne stilker og uttørkes for å brukes som matbit, et pålegg for salater eller for å bli malt av nøtteaktig og næringsrik mel.

Lag dine egne naturlige medisiner med plantain

Det er enkelt å lage plantainolje eller plantain salve for å holde til rådighet for behandling av utslett, hudirritasjoner og skader.

For å lage bananolje, rett og slett bratte, friske eller tørkede plantainblader i en naturlig olje som ekstra jomfruolivenolje (EVOO) eller kokosnøttolje i en tett forseglet glasskrukke.

Sett krukken på en solrik vinduskarm og la den stå i et par uker. Det kan være lurt å snu den av og til, men ikke åpne den.

På slutten av de to ukene vil oljen ha blitt dyp grønn. Sil ut bladene og dekanter oljen i en ren glassbeholder. Bruk denne oljen som en hjemmelaget antibiotikasalve.

Husk at noen typer olje (f.eks. EVOO) ikke holder seg bra ved romtemperatur, så det kan være lurt å oppbevare den hjemmelagde plantainoljen i kjøleskapet.

Hvis du gjør dette, bør du legge den i en krukke med bred munn for enkel tilgang. På den måten kan du øse ut mengden du trenger i stedet for å måtte vente på at oljen blir varm nok til å helles.

Hvor kan du få plantain?

Du kan allerede ha en sunn avling som vokser i hagen din. Selv om du kanskje har prøvd å bli kvitt den i noen tid, ville du virkelig være klokere med å endre taktikk og dyrke den i stedet.

Hvis du ikke ser plantain i din egen hage, kan du se deg rundt. Det kan være noe som vokser i et nærliggende felt eller et annet åpent område.

Når du har funnet en god kilebane, må du være sikker på at den ikke er i et område som blir forurenset av ugressmidler, eksos fra biler og andre negative stoffer.

Unngå å høste ville planter fra veikanter, grøfter og områder som hunder, katter og andre dyr besøker.

Det kan også være lurt å unngå å høste ville planter i offentlige parker fordi de kan ha blitt sprøytet med plantevernmidler.

Hvis du ikke finner en god kilde til plantain, kan du bestille tørket plantain online. Du kan også bestille frøene og plante deg en lapp.

Når du gjør dette, kan du kontrollere jordforholdene og få best mulig næringsverdi og smak fra plantene dine.

Det fine med å plante spiselige ville grønnsaker er at de er så enkle å dyrke. Selv om du ikke tidligere har hatt en grønn tommel, er du sikker på at du vil ha stor suksess og tilfredshet når du planter ville matvarer.