Skip to content

Hvordan bruke eggeskall i hagen: 7 måter!

20 de februar de 2021

Visste du at du kan bruke eggeskall i hagen?

Knuste eggeskall kan legge til verdifulle næringsstoffer tilbake i jorden med det høye nivået av kalsium som er veldig gunstig for plantene. Les disse utmerkede bruken av eggeskall i hagen.

# 1 – Legge til eggeskall i kompost

Et populært spørsmål er … Kan eggeskall legges til kompostbøtter og dynger? Og svaret på spørsmålet er JA. Å legge knuste eggeskall til kompost hjelper til med å tilsette kalsium i den endelige komposten.

Dette viktige næringsstoffet hjelper til med å bygge cellevegger i planter. Uten den vil ikke planter oppleve kraftig vekst.

I grønnsaksplanter som squash og tomater, vil frukt utvikle en blomstre rot på grunn av mangel på byggemateriale (kalsium) i planten. Tilsetning av eggeskall i grønnsakshagekomposten kan bidra til å forhindre dette.

Selv om det ikke er et must å knuse eggeskallene dine før du legger dem til kompost, vil dette øke hastigheten på nedbrytningsprosessen i komposten.

Du kan også vurdere å vaske eggeskallene dine før du legger dem til kompost, slik at de ikke tiltrekker seg dyr. Vasking av dem vil også redusere risikoen for sykdom fra rå egg.

Alle mineralene i eggeskall kan bli funnet i jorda, og tilsetningen av disse mineralene vil bidra til å nøytralisere pH-nivået i komposten din. Det gode med eggeskall er at de ikke tilfører jord alkalinitet, men nøytraliserer det.

# 2 – Bruke eggeskall som gjødsel

Når eggeskall blir jordet i jorden, vil plantene dine ha nytte av kalsiummineraler. Selv om fosfor, nitrogen og kalium er de viktigste mineralene for sunn vekst; kalsium er viktig for å gi planter en sterk og robust vekst.

Som nevnt hjelper kalsium planter med å bygge cellevegger.

Eggeskall består av kalsiumkarbonat, noe som gjør dem til en utmerket måte å introdusere kalsium i jorden. For å forberede eggeskall, mal med mørtel og støter, kvern eller mikser, og legg dem i hagen din.

Det anbefales at de tilsettes før plantesesongen, ettersom det tar flere måneder å bryte ned og bli absorbert av røttene. Legg dem til om høsten og våren.

I løpet av plantingen kan du imidlertid legge til finknuste skjell sammen med Epsom-salt som tomater elsker andre organiske stoffer i bunnen av hullet for å hjelpe de nylig plantede plantene til å trives (Tomater nyter ekstra kalsium fra eggeskallene).

For en mer nyttig resirkulert hagecocktail, kan du blande eggeskallene dine med kaffegrut; disse er rike på nitrogen. Ved å tilsette eggeskallgjødsel reduserer du jordens surhet og luftes samtidig.

Du kan også legge til jording av eggeskallpulver i vannkannen og røre den opp. Vann plantene dine med kalsiumberiket vann.

# 3 – Legge til eggeskall i hagen for skadedyrbekjempelse

Grovt knuste eggeskall kan danne en effektiv barriere mot myke kroppsskadedyr som snegler og snegler. De risikerer ikke å passere over de ubehagelige og skarpe piggskjellene.

For å gjøre dette, ordne det knuste laget av eggeskall rundt plantene som er kjent for å være følsomme for slikt skadedyr.

Også hjort misliker lukten av eggalbuminet og vil holde seg borte fra hagene med eggelukten.

Vær imidlertid oppmerksom på at selv om lukten kan holde hjort i sjakk, kan det oppmuntre gnagere i nærheten av dem. Ikke bruk det i nærheten av huset, da du kan oppleve en gnagertilstrømning i forbindelsen.

For å fly skadedyr, må du knuse fint og male skjellene dine i en blender eller matprosessor. Eggeskallstøvet kommer inn i billene og andre skadedyr med hager og derved fungerer som glass for dem.

Du kan også dryss hele planten med finmalt eller håndmalt eggeskall, avhengig av skadedyret du har til hensikt å avskrekke.

Du må bruke pulveret på nytt oftere; så hold deg eggeskall og påfør dem på nytt til plantene eller hagen din etter en stund.

# 4 – Lag Eggshell Plant Starter Containers

På grunn av deres biologisk nedbrytbare natur er eggeskall utmerket frøstarter. For å gjøre dette, reserver et stort antall dypere skallhalvdeler.

Du må sterilisere dem ved å plassere eggeskallene i en 200-graders ovn i omtrent 30 minutter eller koke dem.

Etter dette lager du et hull i bunnen med en syl eller spiker. Dette vil hjelpe med drenering. Tilsett frø og jord i henhold til pakningsinstruksjonene.

Når plantene dine spirer, overfør hele eggeskallet og frøplanten i jorden. Dette vil gi plantene dine et løft på grunn av eggeskallets mineralrike natur.

# 5 – Inkluder eggeskall i fuglemat

I likhet med mennesker og planter har fugler også nytte av kalsium i kostholdet, spesielt hunnene da de trenger kalsium for å legge egg.

For å lage fuglemat, steriliser skjellene dine som nevnt ovenfor, og knus dem i fine biter. Du kan blande dem med favorittfrøet ditt.

# 6 – Legg til gressløk

Eggeskall kan tilsettes for gressløk, spesielt de som er plantet i potter eller beholdere. Slipp en håndfull knuste skall rundt røttene. Skjellene vil spaltes gradvis og dermed gi mer kalsium som gressløken.

# 7 – Help Aid Tomatoes Prevent Blossom End Rot

Eggeskall er en utmerket kilde til kalsium, et viktig næringsstoff for å forhindre at blomsten slutter å råtne. Tomatblomstring sluttråte er et kulturelt problem som oppstår når det er kalsiummangel.

Mangelen påvirker plantens evne til å regulere og kontrollere fuktinntaket.

Selv om bruken av eggeskall for å forhindre dette problemet ikke er vitenskapelig bevist, kan det ikke skade å prøve.

Så avverg skuffelsen over å høste svart, visnet slutt ved å legge eggeskallpulveret til tomatene dine. Pulveret vil øke sjansene dine for å høste tomater med full modning og rødhet.

Hvordan behandler du eggeskallene rundt hjemmet ditt?

Den første tingen å gjøre er å pasteurisere eggeskallene. Det er bedre å være trygg enn beklager, spesielt når det gjelder rå egg.

Prosessen er enkel og litt stinkende, men det er verdt det. Før du knuser eggeskallene, må du varme dem opp i 10 minutter i en 200-graders ovn. Dette vil holde salmonella i sjakk.

Knus og mal skjellene dine – etter at du har pasteurisert eggeskallene og de har avkjølt, kan du bruke hendene til å knuse dem før du overfører dem til blandemaskinens feste for videre sliping.

Du kan også bruke en blender, kaffekvern, eller en mørtel og pistil. En annen fysisk måte å knuse skjellene på er å legge dem i en plastglidelås og knuse dem med en kjevle til de er et fint pulver.

Hvorfor betyr dette noe?

Eggeskall består av mer enn 95% av essensielle mineraler. Kalsiumkarbonat er hovedmineralet (37%), som er et essensielt mineral som trengs for å sikre optimal plantevekst. Det har nesten samme effekt som bananskallene, men mineralinnholdet er annerledes.

De har også betydelige mengder kalium, jern, magnesium og fosfor, noe som gjør dem til et utmerket tillegg til hagen din.

Å bruke eggeskallene i hagen er en økonomisk måte å resirkulere noe som normalt blir sett på som avfall.

Legg den til i kompostbunken eller kompostbeholderen, fuglemateren, jorda, eller bruk den som frøstarter eller skadedyrmiddel.

Spørsmål: Hva er fordelene med pulveriserte eggeskall som hagegjødsel? Min nabo hevder at han har fått utmerkede resultater med sine roser, tomater og andre blomster med eggeskall.
Svar: Eggeskallet er en fantastisk kilde til kalsium, og stimulerer bestanden av gunstige jordorganismer, fordi den er organisk. Til tross for påstander fra de «langt ute» økologiske gartnerne, tror jeg ikke eggeskall vil gi noen virkelig spektakulære resultater, bortsett fra i jord som lider av akutt kalsiummangel.