Skip to content

Bakgrunnsugress du kan spise med helsemessige fordeler

18 de februar de 2021

Hagearbeid kan være vanskelig og utfordrende, men det trenger ikke være. Hvorfor ikke få mest mulig ut av plantene som melder seg frivillig til å dyrke hagen din?

Disse kalles ofte ugress, men gjennom historien har mange av disse hjertelige små plantene gitt mennesker i alle samfunnslag en mengde velsmakende ernæring.

I denne artikkelen vil vi diskutere noen av de vanligste spiselige ugressene i hagen eller hagen og gi noen ideer som hjelper deg med å utnytte dem godt. Les videre for å lære mer om spiselig plen og hagegress.

Vær sikker på at du vet hva du spiser!

Naturligvis er ikke alle ville planter spiselige. Det er noen som faktisk er giftige!

Før du drar inn i hagen din for å samle middagsalaten din, er det lurt å bevæpne deg med en god identifikasjonsbok for ville planter.

Selvfølgelig kan du også slå opp all denne informasjonen online. En veldig god ressurs er USDAs Natural Resources Conservation Service. Du finner hjemmesiden deres her.

Her finner du lysbildefremvisninger og interessant informasjon om et bredt utvalg av spiselige ville planter.

I tillegg til å vite hvilke planter som er spiselige, er det viktig å vite hvilke deler av plantene som er spiselige. Vær litt sikker på at du spiser de riktige delene av plantene du samler.

Dette vil forbedre både glede og sikkerhet når du spiser ville planter.

Å høste plantene dine fra et rent miljø er også veldig viktig. Innfødte planter som har blitt sprayet med plantevernmidler og kjemikalier, er ikke bedre for deg enn innenlandske avlinger som har blitt sprayet med disse giftstoffene.

Du bør ikke høste planter langs en travel veikant fordi de sannsynligvis vil være forurenset med forurensende stoffer fra bilens eksos.

I tillegg kan det være utrygt å høste planter i grøfter på grunn av mulig forurensning av overflatevann. Naturligvis vil du ikke høste plantene dine i et område besøkt av ville dyr hunder eller katter.

Enkelt anerkjent vanlig spiselig ugress

1. Purslane er en svært undervurdert supermat. Denne utrolig hardføre luken vokser hvor som helst der det er jordskrap og solstråle. Du kan finne at den vokser fra sprekker i fortau i travle byer.

Purslane har en zingy, sitron smak, og den er rik på omega-3 fettsyrer. Du kan nyte bladene, stilkene og blomstene som tillegg til salater eller lett sauterte alene eller i en stek.

Vær oppmerksom på at det er en annen plante som ser ganske ut som purslan, men som ikke er spiselig. Heldigvis kan du se forskjellen fordi purslane look-alike (spurge) er fylt med melkeaktig saft. Purslane er det ikke.

Vet at generelt sett er planter som har melkesaft ikke spiselige.

2. Alle er kjent med løvetann. Det du kanskje ikke vet om disse hjertelige, blide små frivillige er at de er en av de mest sunne spiselige plantene på jorden.

Du kan spise hver del av løvetannplanten. Bladene er fylt med vitaminer og mineraler som vitamin A, K og C. De er også rike på kalium, kalsium, mangan og jern.

Møre, unge løvetannblader er de beste og er tilgjengelige i overflod tidlig på våren. Om sommeren kan du fremdeles plukke ømme blader ved å se på plantene du allerede har samlet blader fra.

Løvetannene fortsetter å produsere nye blader gjennom vekstsesongen for å ta plassen til de du allerede har høstet.

Disse bladene kan tilsettes suppe eller salater. Du kan også nyte dem som kokte greener ved å saute dem med noen varme paprika, litt hvitløk, olivenolje og salt.

Blomstene kan også legges til salater, eller du kan smøre dem lett og steke dem for en velsmakende matbit. Du kan også lage vin ved å gjære blomstene med gjær og rosiner.

Løvetannrøtter kan brukes som cikoriarøtter som kafferstatning. I likhet med sikori liker de fleste ikke løvetannrøttene alene, men de gir et fint tillegg til din favorittkaffe.

3. Plantain er en annen utrolig rikelig spiselig luke. Den vokser i to typer, bredblad og smalt blad. Ikke bli forvirret av navnet!

Dette er ikke den tropiske plantainen som er en type banan. Denne planten er en type ville greener som kommer fra Spania og Karibien.

Plantain ble brakt til Amerika av spanske oppdagelsesreisende og ble kjent som «den hvite manns fotavtrykk» av indianere.

Både bredblad og smale bladvarianter er usedvanlig næringsrike fordi de rett og slett er fulle av vitaminer, mineraler og spesielt jern.

Større blader kan være seige og bitre, så det er best å samle bladene når de er små, unge og ømme.

En god måte å sikre at du får en god avling av unge ømme blader, er å bare klippe plantiain-lappen og deretter se etter den nye veksten.

Plantain greener smaker litt som asparges med nøtteaktig ettersmak. Du kan tilberede dem på samme måte som andre grønnsaker ved å dampe, steke i panne med litt olivenolje eller legge til omrørningsretter.

Plantain er best når den tilberedes raskt og ved høy temperatur.

4. For en naturlig spinatsubstitutt som er mye mer sunn, kan det være lurt å prøve lammekvartalet. Denne smakfulle luken er også kjent som gåsefot. Bladene har en litt fløyelsaktig tekstur og er belagt med et fint hvitt pulver på undersiden.

Samle blader som er unge og ømme fra toppen av planten. Du kan tilberede dem akkurat som spinat ved å dampe eller koke dem raskt eller steke dem.

De smaker ganske mye som spinat og litt som sveitsisk chard. De gir en ettersmak som er litt nøtteaktig.

En enkelt kopp servering av denne velsmakende, naturlige spinat erstatningen gir 10 ganger anbefalt daglig tilførsel (RDA) av vitamin K. Det gir også tre ganger mer vitamin A enn RDA.

C-vitaminmengder avhenger av vekstforhold, men det er hvilken veksttilstand denne planten gir rikelig med vitamin C. Videre er den rik på magnesium og kalsium.

5. Brennesle er både spiselige og drikkbare! Du må være forsiktig når du samler dem for å unngå å bli stukket, men det er ganske enkelt.

Bare vær sikker på å bruke hagearbeidshansker eller bare hold beholderen der du ønsker å samle neslene under planten og kutt av stilkene slik at plantene du samler faller direkte i beholderen.

Brennesleblad er ganske smakfulle, enten kokte eller dampede. Hvis du koker dem, kan du bruke vannet de er kokt i som te.

Den er deilig alene, eller du kan tilsette honning og sitron akkurat som du ville gjort med urtete.

Hele nesleplanter kan også samles og tørkes om våren og sommeren for å brukes som te hele året.

Når du tørker nesleplanter, faller nålene av, og du trenger ikke å bekymre deg så mye for håndtering.

Brennesle gir et bredt utvalg av imponerende helsemessige fordeler. De er en god proteinkilde og fulle av mineraler som ikke finnes andre steder enn i spesielt tilberedte kosttilskudd.

Blant disse er svovel, jod, silika, magnesium, fosfor og kalium.

Utforsk den brede verden av smakfulle, næringsrike spiselige ugress!

De spiselige innfødte plantene som er oppført ovenfor, utgjør bare en kort liste over de mange smakfulle, helsegivende luke du kan samle på egen hånd. Her er noen flere ville matvarer du kanskje vil utforske!

  1. Sikorieblader kan spises som greener, og røttene kan tørkes og males som kafferstatning.
  2. Bladene av Dollar Weed er fine tillegg til salater, og supper kan tilberedes som spinat.
  3. Sheeps «Sorrel ser ut som rødkløver. Det er litt syrlige blader gir et fint tillegg til salater.
  4. Både blomster og blader av fioler er smakfulle i salater.
  5. De unge bladene og røttene til hvitløkssennep er spiselige.
  6. De ømme tipsene og skuddene av kyllingurt er spiselige.
  7. Bladene til krypende Charlie er gode i te.
  8. Bladene og røttene til vill hvitløk er spiselige.
  9. Burdock røtter er spiselige.

Spiselig ugress gir god ernæring og kraftig landskapsarbeid helt gratis!

Du kan høste mye velsmakende og næringsrik mat fra hagen din ved å bare skifte fokus på hagearbeid og landskapsarbeid.

De spiselige plantene som melder seg frivillig i hagen din, er mer sannsynlig å være sunne og sterke enn noe du kan kjøpe og plante. Årsaken er at innfødte og ville planter velger sitt miljø, og det er tilfeldigvis miljøet du allerede har.

Når du oppmuntrer til spiselig ugress i hagen din, trenger du ikke holde en jungel! Du kan håndtere disse ville plantene med trimming og forsiktig flytting for å holde hagen din velpleiet.

Når du drar nytte av ville planter som en del av ditt dekorative og spiselige landskap, kan du høste enorme fordeler med svært liten innsats.