Skip to content

Dos (og en stor ikke) av beskjæring av gjentatte blomstrende hortensiaer

18 de januar de 2023

Det er så mye å elske med hortensia. Prangende blomster, hytte appell, hva er ikke å elske? Men legg til de splitter nye variantene med blomster som fortsetter å slå gjennom hele sommeren, som den store finalen på et fyrverkeri, og du har noen glade gartnere. Selv om blomstringssyklusen deres absolutt er tiltalende, gjør det faktum at de gjør det litt lettere for vaktmesterne sine ved å blomstre på både ny og gammel vekst dem til en uklarhet. Det betyr at du kan være litt mer sviskeglad og sånn kunne går fortsatt greit. Når det er sagt, vil kunnskap og tilbakeholdenhet komme deg langt med denne sørstatsfavorittblomsten. Gi dine blomstrende hortensiaer sitt beste skudd på det ultimate sommerblomstershowet ved å beskjære med forsiktighet – for ikke å snakke om til rett tid. Det er tross alt grenser for selv de mest tilgivende av varianter.

Gjør: Beskjær på senvinteren og form på slutten av sommeren

Reblooming hortensia-varianter som «Limelight», «Endless Summer» og «Twist-n-Shout» diskriminerer ikke når det kommer til hvor blomstene deres kommer fra. Gammelt tre, nytt tre, det er det samme hvis du har den blomstrende magien. Av den grunn er de ikke så kresne med beskjæringen som den populære «Nikko Blue» og andre engangsblomstere som kan gå glipp av deres etterlengtede blomstershow hvis du beskjærer for sent. Reblomstrende hortensiaer bør beskjæres på slutten av vinteren eller tidlig på våren for å oppmuntre til mye ny vekst. Det vil være på tide å gi hortensiaen litt mer oppmerksomhet når sommeren begynner å avta. «På slutten av blomstringssesongen, sørg for å fjerne døde knopper og stilker, samt forme hele hortensiaen mens du beskjærer,» sier Dan Stuppiello, divisjonsvaresjef for Live Goods på The Home Depot. Kom-for-planen din vil utgjøre hele forskjellen når neste sommer ruller frem.

Gjør: Beskjær blomster på rett sted

Ta oversikt over stilkene dine før du tar ut saksen. I følge Stuppiello bør gamle blomster som har falmet kuttes ned like over nye knopper, slik at du ikke mister fremtidige oppblomstringer i prosessen. Du vil bli belønnet med sunnere blomster som er klare for sitt eget øyeblikk i solen. For å holde blomstringen oppe, anbefaler Stuppiello også gjødsling. «En universalgjødsel 10-10-10 er god å bruke om våren,» sier han. Og som svar på det stadig populære fargespørsmålet deler han: «Små mengder svovel vil gjøre blomstringen til en dypere blå eller rosa farge, men svovel vil ikke endre fargen på en ekte hvit hortensia.»

Gjør: Klipp svake stengler

Alt handler ikke om blomstringene. Svake stengler, døde greiner og brune til skarpe blader må alle gå så snart de blir oppdaget. Når det gjelder blomster som har sine beste dager bak seg, bør du også ta vare på dem. «For disse typer hortensiaer oppfordres det til å beskjære nesten umiddelbart etter at blomstene deres har falmet,» sier Stuppiello. Han anbefaler å trimme like over de nye knoppene for å sikre at du fortsetter å få den sesongens lange blomstringstiden du er ute etter.

Ikke gjør det: Gjett hvilken variant du har

Regel nummer én for å ta vare på hortensiaene dine: Vit hva du jobber med. «Det er viktig å imøtekomme behovene til hortensiaene dine og følge instruksjonene for plantemerke for å sikre optimal vekst for neste sesong,» sier Stuppiello. Du bør være klar over hvilken type og variasjon av hortensia du har for å passe best til dens behov – fra og med hvor den er plantet. Kjenn sonene dine, hold deg i kjørefeltet, og hva enn du gjør, bare sørg for at du har gjort hortensialeksene dine.