Skip to content

Dyrk hortensia fra stengelstikkinger i 5 enkle trinn

6 de desember de 2022

Alle elsker hortensiaer – spesielt sørlendinger. De er luftige og levende, og for mange et symbol på nostalgi. Den eneste ulempen? Premium-blomstene deres kan komme til en premium pris når de kjøpes på planteskoler, spesielt hvis du vil at de skal være grunnleggende for landskapet ditt (sammen med andre ikoner, selvfølgelig). Denne ulempen kommer med en enkel løsning: forplantning. I stedet for å kjøpe nye busker, dyrk dem med stiklinger! Det tar bare fem enkle trinn.

Hvordan forplante hortensia fra utklipp

1. Tid det perfekt

Den beste tiden på året å ta stiklinger er om våren, når planten er på topp og blader ut. Dette gjør at den rotfestede skjæringen kan utvikle seg en hel vekstsesong før den blir i dvale om vinteren. Det er også viktig å ta stiklinger tidlig om morgenen, når været er kjølig og plantene er mest hydrert, for å unngå varmestress.

2. Velg stammen

Se etter en sunn stamme fra inneværende års vekst som ikke har dannet noen blomsterknopper. Skjæringen din skal være 6-8 tommer lang med noen få sett med bladnoder på dem, klippet rett under den siste. Dette er viktig å huske, siden røttene vil dannes fra bunnnodene.

3. Gjør skjæringen klar

Fjern først alle bladene bortsett fra toppsettet. Disse to bør kuttes på tvers, noe som vil bidra til å holde på fuktigheten og redusere belastningen på kuttingen. Fukt deretter stiklingen og dypp enden av den i et rothormon, som oppmuntrer til sterk, jevn rotutvikling. (Selv om det ikke er teknisk nødvendig, forbedrer det suksessraten din og anbefales.)

4. Forbered gryten

Legg inn stiklingen i fuktig pottejord uten å forstyrre rotpulveret, og dekk det helt opp til bunnen av bladene. Etter å ha pakket jorden rundt stiklingen, lag et minidrivhus for å spare fuktighet ved å dekke potten med en plastpose, pass på at posen ikke berører bladene.

5. Hjelp den å vokse

Potten din bør plasseres utenfor direkte sollys, da stiklingen er mest sårbar for baking og råtnende. Sørg for at jorda er kontinuerlig fuktig, og dugg til stiklingen regelmessig for å minimere dehydrering og maksimere fuktigheten. Mens rotetiden kan være forskjellig avhengig av ting som temperatur, fuktighet og plantehelse, bør stiklingen rotes innen 2-4 uker. Denne kan testes ved å trekke forsiktig i den. Hvis du føler en liten motstand, har du forplantet deg og kan nå transplantere stiklingen til en større potte eller hagen din.