Skip to content

Få lav-ned på hortensia-pleie

27 de november de 2022

La oss innse det. Vi har kanskje lyst på moderne sørlendinger, men når det kommer til hagene våre, drømmer vi om et Memaw-landskap – en full av klassiske sørlige planter som asalea, kamelia, gardenia og hortensia. Spesielt hortensiaer. Før du planter dem for første gang, har du et kart å lese og et par avgjørelser å ta.

Hvordan plante hortensia

For det første, hvilken plantesone bor du i? Ulike arter trives i forskjellige soner, så du må finne ut hvilke som fungerer best i ditt område. Du kan sjekke ut USDAs plantesonekart her. Deretter kommer estetikken. Leter du etter en busk som er 3 fot høy eller 6 fot høy? (Du kan til og med plante en hortensia-vine, men det kan være mer enn vi ønsker å grave i, ingen ordspill. ) Bør du gå med hvitt, blått, rosa, rødt eller lilla?

Skriv ned dette: Det finnes alle slags hortensiaer der ute, og jo mer nøye du velger, jo lykkeligere vil du og buskene dine være sammen. Når du er i tvil, ta kontakt med Steve Bender, vår fastboende Grumpy Gardener – «Grumpy» til sine kjære. Grumpy løste hortensia-gåten tilbake i 2015 med The New Southern Living Garden Book, som vi er i ferd med å raide på dine vegne. Hortensia faller inn i to store leire, «Mopheads» eller «Lacecaps», og blomstene ser ut som navnene høres ut. Mopheads har store, runde eller koniske klynger av blomster. De sterile blomstene på utsiden er så store, prangende og tette at du ikke kan se de fruktbare frøproduserende blomstene på innsiden. Lacecaps, på den annen side, viser flate klaser av fruktbare blomster som har sterile blomster som ringer rundt seg.

Skriv ned dette: Mophead hortensiablomster er store og puffete som en mophead. Blonderhortensiablomster er delikate og luftige som en blondehette.

Hvordan ta vare på hortensia

Hvordan tar du vare på Mopheads og Lacecaps? De fleste hortensiaer trives best i godt drenert, gjødslet jord; mest som morgensol og ettermiddagsskygge; og de trenger rikelig med vann, ellers blir de alvorlig hengende i sommervarmen.

Skriv ned dette: Hortensia liker det samme som oss andre i varmt vær: Ettermiddagsskygge, noe kaldt å drikke, og mye god mat.

Hvordan beskjære hortensia

Når beskjærer du? Det kommer an på, per Grumpy. Generelt sett trenger hortensiaer ikke mye kvalitetstid med saksene. Her er detaljene:

  • Hortensia som blomstrer ved nyvekst: Beskjær på senvinteren.
  • Hortensia som blomstrer på fjorårets vekst: Beskjær når årets blomster begynner å falme.
  • Hortensia som gjentar blomstringen: Beskjær når som helst.

Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør: Jeg beskjærer hortensiaene mine når jeg ser flere pinner enn blomster. Så langt fungerer det for meg, men du bør nok høre på Grumpster.

Hvordan endre fargen på en hortensia

Hva med det endre-rosa-til-blått og vice versa-trikset? Per Grumpy, blant alle hortensiaene som er omtalt i The New Southern Living Garden Book, fargebytte fungerer bare på tre arter—H. aspera, H. macrophylla, og H. serrata—og for valg med blå, lilla, rosa eller røde blomster. Her er det rosa og det blå:

  • Sterkt sur jord (pH 5,5 eller lavere) = blåeste blomster
  • Aklalinejord (pH 7,1 og høyere) = Rosa og røde blomster
  • Litt sur/nøytral jord (pH 6,5-7) = Blanding av blå, rosa og lilla blomster
  • To Go Blue: Dryss aluminiumsulfat eller hagesvovel rundt planten din og vann den inn.
  • To Go Pink and Red: Gjør det samme med lime.
  • Dryss enten rundt en hvit hortensia vil ikke endre fargen.

Skriv ned dette: Per Grumpy, ikke ha det travelt. Du må kanskje gjenta søknader i et år før du ser en transformasjon.

Dette også: Plant den fargen du liker, og hvis den endrer seg over tid, er det bare å gi det opp til spenningen ved hagearbeid.

SE: Essential Southern Plant: Hortensia

Hva er det ikke å elske med hortensia? Denne sørstatsklassikeren ser vakker ut i hagen din, men dens prangende blomster gir også flotte snittblomster for opplegg.