Skip to content

Fersken og kremvannliljer lyser opp vannfunksjoner i bakgården

5 de januar de 2023

De glassaktige overflatene til dammer og reflekterende bassenger er fine tillegg til hagelandskap. Hvis hageinnredningen din inkluderer en slik vannfunksjon, vil du kunne legge til litt pizza ved å plante vannliljer. De vakre blomstene dukker opp i en regnbue av farger sammen med de grønne viddene av liljeblokker, noe som gjør en helt nydelig scene. (Monet elsket dem, og det gjør vi også!) Noen av favorittene våre å se blomstrende i naturen – eller dyrket av gartnere – er fersken og fløtevannliljer, som produserer ganske ferskenaktige blomster i deres vannrike omgivelser.

Nymphea «Peaches and Cream» er en duftende vannlilje som blomstrer i en vakker fargegradient. De ferskenrosa ytre kronbladene åpner for kremgule sentre, og blomstene ligner pioner. Det er en hardfør vannlilje som har rikelig med kronblader og dypgrønne liljeputer som er flekkete med lilla når den først plantes. Det er en frittblomstrende vannlilje som blomstrer fra midtsommer til tidlig høst – vanligvis juni til september – og produserer blomster som er 6 til 8 tommer i størrelse og har 32 til 37 kronblader per blomst. Selve planten sprer seg fra 4 til 6 fot over overflaten av vannet den er plantet i. «Peaches and Cream» vannliljer trives i full sol eller delvis skygge. Den er også allsidig og kan tilpasse seg forskjellige størrelser av dammer, innsjøer og bassenger, men den trenger en vanndybde på 6 til 48 tommer, med dypere vann for mer modne vannliljer.

Hardføre vannliljer er noen av de lettere typene å plante og ta vare på. «Peaches and Cream» vannliljer er enkle å plante, noe som gjør dem flotte for nybegynnere. For å sikre at de trives, The Southern Living Garden Book anbefaler gartnere «plante dem fra februar til oktober i mildvinterområder, fra april til juli i kalde vinterområder.» For å plante bør du «sette 6 tommer lange stykker jordstengel på jord ved bassengbunnen eller i bokser, og plassere jordstengelen i en nesten horisontal posisjon med knoppen enden opp. I begge tilfeller bør toppen av jord være 8-12 tommer under overflate av vann.» De krever sporadisk befruktning og bør holdes ryddige ved å fjerne brukte blader og blomster. Om vinteren, dekk til dammen eller tilsett mer vann for å beskytte plantene. For mer informasjon om vannliljer og for å lære hvordan du planter dem, les videre her. Hvis du har en dam eller et reflekterende basseng i hagen din, legg til litt ekstra interesse ved å pynte dem med vannliljer. Hvilke planter blomstrer i ditt område denne sesongen? Har du møtt vannliljer i naturen nylig?