Skip to content

Fire Lily Plants: Hvordan vokse og ta vare på Cyrtanthus

23 de februar de 2021

The Fire Lily, eller Cyrtanthus brachyscyphus tilhører en gruppe berømte pæreplanter som nummererer på forskjellige plantearter.

Dette Amaryllis-familiemedlemmet finnes hovedsakelig i Sør-Afrika, blant sine mange andre pærefettere. Den har vanlige navn på clivia miniata, ildkulelilje, oransje lilje, flammelilje eller tigerlilje.

Kanskje den mest slående egenskapen til Fire Lily er dens navnebror, kombinert med en naturlig vilje til å blomstre år etter år, så lenge det blir tatt vare på.

Fire Lily kan vokse hvor som helst fra 20 til 60 cm lang eller i høyden, avhengig av hvilken art den kommer fra. Alle er av samme pæresort, og alle har sverdformede blader.

De nysgjerrige bladene vokser rett fra pæren og vrir seg litt mens de spiral opp i luften over.

Pærestørrelsen varierer også fra hvor som helst mellom halvparten, opp til 5 tommer i diameter, med spissene sine som vokser over jordoverflaten.

Fire Lilies viser fantastiske kranser av rørformede, trompetformede blomster som spirer av hver blomstestamme.

Stilkene på plantene er omtrent som bladene ved at de svinger litt når de vokser utover.

Den mest populære fargen er blodrød (derav navnebrorens lilje), men de luktende ildliljer kan også komme i nyanser av hvitt, oransje og gult med bleke fargetoner av grønt på slutten.

Fire-liljeblomstene henger fra stilkens topp omtrent som en parasoll gjør; en stilk kan ha et sett med krans bestående av ca 12 blomster hver.

Cyrtanthus mackenii eller ifafa-liljesorten har ofte rene hvite blomster som har en behagelig duft. Cyrtanthus mackenii cooperi-sorten dukker ofte opp med gule blomster, som blomstrer om våren over lengre tid.

De er forøvrig også lettere å vedlikeholde enn de fleste. Cyrtanthus ochroleucus, en nær slektning til Cyrtanthus mackenzii, produserer blomster allerede i februar. Cyrtanthus elatus også kalt vallota speciosa eller scarborough lilje plante blomstrer på sensommeren eller tidlig på høsten.

Cyrtanthus angustfolius går i full blomst i løpet av mai; Cyrtanthus obliquus vokser enten røde, røde og grønne eller gulgrønne blomster fra mars til august. På den annen side knopper Cyrtanthus falcatus i løpet av midten av våren. Til slutt blomstrer Cyrthantus sanguineus på slutten av sommeren og produserer blodrøde, brennende blomster for alle å se.

Fire Lily Plant Care

Fire Lilies krever mye sollys, hovedsakelig fordi de primært vokser i sommersesongen. Disse plantene har USDA hardiness soner på 10-11.

Den optimale temperaturen bør holdes på et sted rundt 65 ° til 75 ° F om sommeren og bør ikke gå under 50 grader Fahrenheit om vinteren.

Gi rikelig med vann og plantefôr i perioder med vekst, og det motsatte i hvile i de kaldere månedene, men ikke la jorden være helt tørr.

De mindre brannpærene bør oppmuntres til å vokse selv om vinteren, men ikke overdriv. Mat små mengder vann som reduserer frekvensen til neste sesong kommer.

Sett ildsliljen din på en godt drenert jord i en gryte med tilstrekkelig størrelse. Legg til noen potteskår nederst i potten for å oppmuntre til rask drenering.

Husk å pusse Clivia Miniata med frisk, rik pottejord og sand på slutten av vinteren for å oppmuntre til vekst.

Alt i alt er Fire-plantene ikke så vanskelig en plante å vedlikeholde, så lenge du holder tritt med de økende kravene om sommeren.

Rikelig med vann og plantefôr bør holde det lykkelig, og gjengjelde deg med friske, duftende liljeblomster som vil gi liv til alle deler av huset ditt.

Dreneringen er der for å avverge vannet fra den følsomme pæren. Denne vennlige husplanten gjør det bedre når du er rundt andre husplanter; de er bedre egnet til å bo i et innesluttet drivhus eller i stuen, hvor det er mye selskap og solskinn.

Vedlikehold og formering av brannliljer

Ulike arter av ildliljer krever en annen tilnærming. De mindre typene ildliljer produserer naturlig nok små pærer, og vil derfor trenge litt mer oppmerksomhet og pleie enn de fleste.

I løpet av hvileperioden, kutt på fôring og vanning for å gi pusteplass. De høyere variantene bør hvile helt om vinteren, så kutt på vann til bladene visner bort. Fjern bladene og de visne stilkene etter behov.

Sommeren og tidlig på våren er Gloriosa Lilys mest kraftige og aktive tidsperiode, så du må opprettholde vannforbruket godt.

Gi rikelig med vann til din ildlilje, men ikke hold jorden for fuktig og våt.

Sjekk kontinuerlig for optimal drenering og se om det er noe som blokkerer vannet fra å komme ut i avløpet.

Det er en god ide å legge til en diett av svak vannløselig gjødseloppløsning hver 2. uke, og tilsett mer hvis planten ikke reagerer. De små pærene som vokser ut av hovedpæren kan skilles ut og forplantes i potter med rik pottejord og sand.

De mindre varianter av ildsliljer bør holdes nøye i sjakk, mens de større dør tilbake.

Gi dem liv og til full blomst når vinteren slutter og februar månedene starter.

Vær oppmerksom og sjekk ildsliljene for brune flekker som forekommer på bladene. dette betyr vanligvis at de utsettes for sterkt sollys mer enn det som kreves.

Mens du tåker, må du se etter dråper som dannes på bladene og fjerne dem ved å børste dem forsiktig av. Disse dråpene kan fungere som et skadelig forstørrelsesglass når de utsettes for solens stråler.

En brannliljas langsomme vekst kan skyldes utilstrekkelig fôring eller når romtemperaturen ikke er varm nok for dem.

Om sommeren er den optimale temperaturen for Clivia Miniata ikke mindre enn 65 grader Fahrenheit. Tilstedeværelsen av bleke, usunne blader betyr at de ikke får nok vann.

Mens Fire Lillies kan vokse overraskende raskt, betyr fraværet av blomster at det er noe galt med enten gjødsel eller temperatur.

Ikke overmaten din Fire Lilly med en overflod av nitrogenbasert gjødsel om vinteren. Ikke la vintertemperaturen synke under 50 grader Fahrenheit.

Du kan shoppe etter gode Fire Lily-pærer i butikker som har dem i full blomst. De kan også kjøpes i anerkjente barnehager eller på vanlige selskaper eller postordreselskaper.

Når du har en sunn hjemme, kan du begynne å forplante dem ved å sette offsetpærer i sine egne potter.

Omsorg for en brannlilje kan gi eierne stor glede på grunn av de enkle kravene, og en overraskende munter blomsterkrans kommer sommeren!