Skip to content

Dyrke kronen keiserblomst (Fritillaria) i hagen din

23 de februar de 2021

For flere tiår siden fikk jeg mitt første glimt av kronimperialblomsten – Fritillaria-pærer – i hagen til en annen planteelsker som spesialiserte seg på alle slags vårblomstrende pærer.

Fritillaria blomstret midt i en hektar med iøynefallende farger, og lyktes i å fange oppmerksomheten umiddelbart på grunn av sin majestetiske høyde, nysgjerrige form og den røykfylte oransje fargen på blomstene.

Jeg bestemte meg for å legge kronen til vår vårhage og var overrasket over å finne den oppført i pærekataloger.

Den hadde en så eksotisk luft at jeg antok at det kunne ta litt søk å finne en forsyningskilde.

Denne nye kronen keiserlige blomsterpæren

Da jeg begynte å lese og lære om denne “nye” pæren, oppdaget jeg snart at det var jeg som var ny, ikke kroneimperialet.

Den mest detaljerte og sprudlende beskrivelsen kom tilbake fra 1629, utgivelsesdatoen for John Parkinsons Paradisi i Sole.

En apoteker i London beskrev Parkinson en “Garden of Pleasant Flowers”, og hans åpningssetninger er:

«Fordi Lilly er den mer staselige blomsten blant manien og blant den vidunderlige sorten til Lillies … Crown Imperial for sin staselige skjønnhet, fortjener det første stedet i denne vår gledehage …»

For denne uinnvidde beundreren var det en annen overraskelse i vente da han fikk vite at kroneimperialet er en Fritillaria.

Bedre kjente Fritillarias er beskjedne små vårblomstrende pærer som ikke gir noe hint om at de har en slektning så spektakulær i utseende.

De som ofte dyrkes varierer i høyden fra to til seks eller åtte inches. Fritillaria imperialis, kronen imperial, vokser fra to til fire meter høy. Og alt jeg har sett vokse, nærmer seg firefotmerket.

Parkinsons rapturøse ordbilde vil gi deg en klar forestilling om utseendet til Fritillaria imperialis hvis du også på en eller annen måte har savnet å bli kjent med det:

“Stilken … stiger opp tre eller fire føtter høyt, er stor, rund og med en purpurfarget farge på bunnen, men grønn over, belagt derfra til midten av den med mange lange og brede grønne blader …
forvirret uten orden, og fra midten er bar eller naken uten blader …
og bærer deretter foure, seks eller tenne blomster, mer eller mindre, i henhold til plantens alder og fruktbarheten til soyle. . .
Knoppene som dukket opp første gang, er hvite, står oppreist blant en busk eller en tuft av grønne blader …
etter en stund snur de seg og henger nedover …
[The flowers are] av en oransje farge, stripete med purpurfargede linjer og vener, som gir en stor nåde …
Nederst på blomsten ved siden av stalken, har hvert blad av utsiden en viss gjeng eller en fremtredende farge av en darke purpurfarget farge, og på innsiden ligger den på de hule sammenkledde stedene; med en veldig søt smak nesten som sukker. ”

Anlegget, sier Parkinson, ble først hentet fra Konstantinopel «inn i disse kristne landene.»

Åpenbart var informasjonen hans nøyaktig i Bailey’s Manual of Cultivated Plants viser den som innfødt i Iran og Himalaya.

Planting The Bulbs

Pæren er en stor, gulaktig i fargen, og har en sterk lukt som Parkinson sier «ikke er usunn.»

Jeg burde si dens andre dyder mer enn å gjøre opp for denne feilen. Den skal plantes om høsten, helst i oktober, umiddelbart etter at du har mottatt pæren.

Sett den i bakken på en dybde på seks inches, og på et sted der den vil bli skyggelagt noe fra den sterkeste middagsolen siden solen har en tendens til å bleke fargen fra blomstene.

Som liljen må den ha god drenering og mulket om vinteren. Noen sier at det ikke er pålitelig hardt i de nordlige sonene i USA, og det har en tendens til å forsvinne om fire eller fem år.

Så langt vet jeg at de har økt tilfredsstillende i et område rangert som sone 4b av USDA (temperatur til -20 grader Fahrenheit eller lavere).

Selv om de skulle dø ut i tide, ville det være verdt å plante dem på nytt, ettersom pærene ikke er for dyre, og de lager en braksuksess i hagen.

Den raskt voksende Fritillaria

Crown imperial springer nesten bokstavelig talt ut av bakken, og gir utrolig rask vekst fra de første skuddene dukker opp til den er i full blomst, omtrent på samme tid som tidlige tulipaner og narciss.

Den nikkende klokkeblomstringen forblir attraktiv i flere uker, med mindre det kommer et uventet varmt vær.

Når de er falmet, kan de fjernes, men hovedstilken og løvverket bør få lov til å dø helt ned før de skjæres vekk for å la pæren få tid til å bygge styrke gjennom bladene mot produksjonen av neste års blomst.

Løvverket dør ganske raskt, så kroneimperial vil ikke gi et ryddig utseende lenge til grensen din.

Det finnes en rekke navngitte varianter av pæren på markedet, med farger som spenner fra svovelgult gjennom flere nyanser av oransje og rødt. Den røykfylte oransje fargen ser ut til å være vanligst og mest tilgjengelig.

For å få best mulig effekt, plant flere pærer i en gruppe, åtte eller ti centimeter fra hverandre.

Enten du setter dem inn i grensen din eller i en skog eller vill hage, vil du få godt tilbakebetalt for trøbbel når våren kommer og de nikkende klokkene blomstrer på deres høye stilk under en tuftet hette med grønne blader.