Skip to content

Når skal du kutte tigerliljer?

22 de februar de 2021

Å kutte tilbake og beskjære Tigerliljer årlig bidrar til å bevare levetiden og utseendet.

Tigerliljen er en nydelig plante for å spire opp enhver hage eller hjem. Førstegangsgartneren kan få ganske sjokk første gang liljene deres går i dvale.

Attraktiv Tiger Lil blomst, når skal du kutte dem tilbake? | NataP-DepositPhotos

Når skal du beskjære Tiger Lily Plants?

Klipp eller beskjær tigerliljer før vinteren kommer, men før de går inn i den sovende scenen.

Beste tid for beskjæring av tigerliljer

Den beste tiden for å beskjære Tigerliljer er om høsten før vinteren. På slutten av sommeren blir bladene på Lily-planten gule og dør tilbake. Dette forbereder anlegget på sitt sovende stadium for vinteren. Det må kaste overflødig blader.

Dette betyr ikke at planten er døende. Trim av de døde bladene. La eventuelle gule blader forbli når planten beveger seg mot vinterdvalen.

Hvorfor bør du kutte Tiger Lily Plants?

Årlig beskjæring hjelper til med å beskytte plantehelsen og avverge uønskede skadedyr. Trimming av døde blader fra planten din gir planten den nødvendige plassen den trenger for å trives når våren kommer.

Bevar plantehelsen

Viktigst, beskjæring av de døde bladene om høsten bevarer helsen til Tigerliljer. Tigerliljer er seige. Men er fortsatt utsatt for sykdom. To typer sykdommer påvirker Tigerliljer:

  • Lily Mosaic Virus
  • Basil Rot [source]

Lily Mosaic Virus er et virus spredt mellom liljer. Selv om denne sykdommen ikke skader tigerliljer, er de bærere. Hvis andre liljer er i nærheten, vil viruset spre seg.

Basil Rot er en sykdom der Tiger Lily-pæren begynner å råtne. Dette skyldes ofte overvann og mangel på drenering i sommermånedene.

Ved å beskjære Tigerliljen, gir det tid til en årlig inspeksjon av planten for å sikre at den har god helse. Å kutte av døde blader hjelper til med å forhindre rot når bladene har falt på bakken.

Forhindre skadedyrsangrep

Spesielt to skadedyr skader Tiger Lily:

  • Bladlus
  • Liljebiller [source]

Bladlus er vanlige skadedyr i hager. I små tall kan de ikke skade planten, men de er velkjent for å overføre plantesykdommer.

Liljebiller er en mindre vanlig forekomst i amerikanske hager. Dette er fordi den røde liljebillen stammer fra Europa og har nylig spredt seg i USA.

Denne billearten er kjent for å spise bladene fra liljeplanter, noe som kan være farlig for din Tiger Lily.

Den beste måten å holde unna disse skadedyrene er med Neem-olje. Neem olje er et helt naturlig insektmiddel som hindrer skadedyr med sin skumle lukt.

Drap skadedyr som tygger på blader sprayet med oljen. Det er et utmerket naturlig insektmiddel for å beskytte liljer mot bladlus og biller.

Hvor ofte skal jeg beskjære planten min?

Mange eksperter foreslår at du beskjærer Tiger Lily hvert år. Den beste tiden å beskjære bladene på planten din er om høsten.

Som tidligere nevnt blir Tiger Lily-bladene gule mot slutten av sommeren og høsten. Selv om det ikke er grunn til bekymring, fjerner brune og døde blader sykdommer og skadedyrs sjanser.

I løpet av våren har du også muligheten til å dele nye spirer og forplante nye planter. Eller la Tiger Lily vokse alene.

Ting å være klar over når du beskjærer

Hold øye med disse problemene mens du beskjærer tigerliljer.

Overbeskjæring

En stor fare når man kutter ned Tigerliljer på slutten av vekstsesongen, er overbeskjæring.

Det kan være utfordrende å vite hvilke blader som trenger kutting. Et tips for gartnere er å bare trimme de døde bladene nær bunnen av planten.

Gule blader vil kunne vokse seg sunne og fulle neste vår.

Å kutte av for mange blader på en gang kan skade planten. Redusert løvverk kan føre til at tigerliljen mister evnen til å blomstre, da den ikke har nok energi til å danne frø.

Delende

Del Tiger Lily-pærer sent på høsten eller våren en gang hvert fjerde til seks år. Deling hjelper planten til å spre seg og holder nye liljepærer sunne.

Når du deler, er det viktig å sikre at det er mye plass til de nye plantene.