Skip to content

Fortsett, plant de Gardeniaene

28 de november de 2022

Når du lister opp planter som hører hjemme i en klassisk sørlandsk hage, kan gardenia (Gardenia jasminoides) må være blant de fem beste. Vakre eviggrønne blader, snøhvite blomster, berusende duft og evnen til å motstå den sørlige sommervarmen. Hva mer kan du be om? Gardenia, også kjent som cape jasmine, kan blomstre så tidlig som våren og vil fortsette å produsere blomster gjennom sommeren og utover høsten. Med prangende blomster som åpner seg hvite og deretter blekner til gull, er gardenia allsidige som enkeltbusker, hekker eller som vakre containerhager. Gardenia krever imidlertid å bli behandlet riktig, så her er noen tips for å holde din sørlige skjønnhet glad og sunn.

Hvor skal man plante

Velg din plass med omhu. Gardenia tåler full sol, bare ikke hele dagen. De trenger beskyttelse mot baking midt på dagen eller ettermiddagssol. Nord- og østvendt eksponering er ideelle fordi plantene vil motta sterkt morgenlys og litt middagslys, men vil ikke være i full sol på den varmeste delen av dagen. Mens gardeniaer gjør vakre tillegg til grenser, liker de ikke å bli overfylt av andre planter eller konkurrerende røtter. Plasser dem langs stier, i hjørnene av huset ditt eller i nærheten av vinduer hvor du kan sette pris på dem selv fra hjemmet ditt. Gardenia gjør det bra i store potter på dekk og uteplasser – som er det perfekte stedet å plassere dem for å dra full nytte av deres vakre blomster og duft. La potteplanter vokse naturlig eller klipp og tren dem som topiære standarder. Dessverre lager de dårlige potteplanter og tiltrekker seg midd, mellus og hvitfluer.

Hvordan plante

De beste tidene å plante gardenia er høst og vår når temperaturene er moderate. Som kameliaer liker gardenia å bli plantet litt høyt. Jorden skal renne raskt, men beholde vann – sørg for å kondisjonere den med mye organisk materiale som torvmose eller bakken bark. Grav et hull som er dobbelt så bredt og like dypt som plantens rotklump. Pakk tre til fire tommer jord fast i bunnen av hullet og sett rotklumpen omtrent en tomme høyere enn den omkringliggende jorda for å sikre tilstrekkelig drenering. Deretter smalner du jorden forsiktig opp til toppen av den eksponerte rotklumpen. Mulch planter med furu halm eller hakkede blader. Gardenia liker ikke å bli forstyrret når de først er etablert, så det er best å håndtrekke ugress i stedet for å dyrke rundt rotsonen.

Gardenia Care

Gardenia er lett å dyrke, men krever litt oppmerksomhet. Oppstyr over dem og planten gir skjønnhet. Ignorer dem og de gulner og dør. Fuktig, sur, godt drenert jord; morgensol og ettermiddagsskygge; god luftsirkulasjon; og riktig befruktning vil gjøre dem lykkelige. Med skinnende blader, vakre blomster og en himmelsk duft, er gardenia de perfekte plantene for å pryde sommerens dager.

Jord

Gardenia foretrekker jord som er sur, fuktig og godt drenerende. Å legge til organisk materiale i jorda vil hjelpe gardeniaen din til å trives hele sesongen.

Vann

Gardenia bør vannes en gang i uken, med omtrent en tomme vann. Hold jorden fuktig, aldri bløt, men la den heller ikke bli helt tørr. Overvanning eller undervann av gardeniaen kan føre til at blomsterknoppene ikke åpner seg eller faller av.

Lys

Gardenia liker mye solskinn, men det er viktig å ha dem på et sted hvor de er beskyttet mot ettermiddagssolen, spesielt i de varmere sommermånedene. For mye sol kan føre til at bladene blir skåret og at planten dør.

Andre pleiemetoder

Gardenia trenger høy luftfuktighet for å blomstre. Ekstra fuktighet kan gis til gardeniaen din ved å tåke daglig, bruke en luftfukter eller plassere planten på et brett med fuktige småstein. Å gi denne fuktigheten vil avverge sleipe edderkoppmidd som tar over gardenia under tørre forhold. Gardenia reagerer også godt på gjødsel og bør gjødsles med riktig gjødsel annenhver til fjerde uke i vekstsesongen som varer fra mars til oktober.

Gardenia fakta

Gardenia er hjemmehørende i Orienten, men ble navngitt til ære for Skottland-innfødte Dr. Alexander Garden i 1760. Garden var en botaniker, naturforsker og lege fra 1700-tallet som tilbrakte mesteparten av tiden sin i South Carolina i hagen sin, hvor han dirigerte mange hagebrukseksperimenter og hadde mange flotte funn. «Radicans» gardenia sine små blader og størrelse gjør den til en ideell plante å trene som bonsai. Jazzsangerinnen Billie Holiday betraktet gardeniaer som sin signaturblomst og hadde dem i håret hver gang hun opptrådte.