Skip to content

Frodig og varig sensesongfarge for hagen

23 de desember de 2022

Når sommeren senker seg og høsten kommer, puster hagen på siste strålende hurra. Planter som sov gjennom sommervarmen blir levende med blomster, mens bladverket begynner å skifte mot høstfarger. Ikke alle høstens farger er varme og gylne. Strålende lilla er like rikelig, som er levende rosa og myke blåtoner. Feir sesongen ved å lage frodige og varige sensesongfarger i hagen med rikelig blomster og levende løvverk.

Blomsterkombinasjoner for sensesongfarger

Når varmen fra sommeren avtar, gullris (Solidago arter) åpner sine strålende gyldne pigger. Prøv å pare de solfylte nyansene av gullris med lilla eller blå for iøynefallende kontrast. De høye piggene til en elegant flammende stjerne (Liatris elegans) eller «Iron Butterfly» ironweed (Vernonia lettermanii) gir den perfekte fargekombinasjonen. Sett disse mot et bakteppe av høstløvverk for en dynamisk visning.

På den blå siden, holder seg mot sine mer diminutive søskenbarn, «Bluebird» glatt aster (Symphyotrichum laeve) er ganske showstopper. Denne produktive blomstringen er 3 fot høy og er nesten dekket av en-tommers, fiolettblå blomster fra september til oktober. Blomstene har et gult senter og gir en verdifull kilde til sensesongens nektar til bier og sommerfugler.

Pen i rosa høstblomster

Selv om rosa ikke er en farge som vanligvis forbindes med høst, er det nok av rosa blomster å gå rundt. Den passende navngitte «Pink Preference» høstsalvie (Salvia greggii) setter på en fantastisk sensesong etter en tidligere vårflukt og sporadiske sommeroppblomstringer. «Pink Preference» produserer langvarige fuchsiablomster som kolibrier elsker. Tallrike andre kultivarer er også tilgjengelige med en rekke blomsterfarger fra gul til oransje, fuchsia til lilla, rød, burgunder og hvit.

Salvia greggii

En av de mest dynamiske blomstringene i høsthagen er et gress: «Pink Flamingos» muhly gress (Muhlenbergia hybrid). Luftige rosa blomsterhoder svever over blågrønt løvverk for et dramatisk show. Plant i masser for drifter av uovertruffen farge. «Pink Flamingos» og «Pink Preference» utgjør også en nydelig duo i hagen for en helt annen høstestetikk.

Fabelaktig bladverk fra sensesongen

Bladverket står i sentrum når sommeren avtar, men vi trenger ikke bare se til trærne for å finne fantastisk bladverk. Oakleaf hortensiaer som «Ruby Slippers» er fantastiske om høsten, når det dristige løvet blir en fantastisk mahognirød som varer langt utover vinteren. De puteaktige blomsterhodene henger også fast i vintermånedene, og skifter fra myk rosa til dyp rosa før de blekner til beige. «Ruby Slippers» er en kompakt eikebladhortensia kjent for sin avrundede form og store, oppreiste blomsterhoder.

Vi tenker ikke ofte på eviggrønne planter når vi vurderer høstløvverk, men Fire Chief™ Arborvitae har en frisk nyanse for hver sesong. Fra sterkt gull om våren til myke oransje toner om sommeren, løvet mørkner til ravrødt om høsten og holder den fargen gjennom vinteren. Å sette på en lignende garderobebytte hver sesong er «Kaleidoscope» Abelia. Det spraglete løvet dukker opp sitron-lime om våren, og får gylne toner gjennom sommermånedene. Når høsten kommer, skifter løvet igjen til strålende oransje og røde toner. «Kaleidoskop» Abelia blomstrer også langt utpå høsten. Mange gress skifter også til høstfarger etter hvert som sommeren senker seg. «Prairie Fire» switchgrass blir en frodig vinrød, mens «Blue Heaven» lite blåstammegress utvikler en burgunderrød farge. En annen kilde til fargerikt bladverk fra sensesongen er smalbladsblå stjerne (Amsoniahubrichtii) også kalt Arkansas amsonia. Det fine løvet til denne urteaktige stauden blir til en glødende haug med gyldent løvverk hver høst og står for store deler av vinteren, avhengig av beliggenhet.