Skip to content

Gretten svar på de beste Gardenia-dyrkingsspørsmålene dine

11 de november de 2022

Er noen blomst i hagen mer kraftig berusende enn gardenia? Nei. Å heve en blomst til nesen og puste inn én gang kan få en sterk mann til å besvime. Gardenia er en så klassisk sørlandsplante at mange sørlendinger antar at den har sin opprinnelse her. Det gjorde det ikke. Handelsmenn i Fjernøsten oppdaget at den vokser i Kina, Korea og Japan. Så søte var dens blomster at de bestemte seg for å bringe den tilbake til Europa. Før den kom dit, stoppet handelsmennene ved Kapp det gode håp på sørspissen av Afrika og plantet den der. Det var slik den fikk sitt andre vanlige navn, «Cape Jasmine.» (Selv om det ikke er en sjasmin, minnet duften dem om det.) Fra Afrika dukket gardenia, som ennå ikke har fått et botanisk navn, opp i Europa. Den likte ikke klimaet der og var stort sett henvist til å dyrke i drivhus. I mellomtiden, i Charleston, South Carolina, var botaniker Alexander Garden opptatt med å handle amerikanske innfødte planter med den engelske kjøpmannen John Ellis og Carl Linnaeus i Sverige. Ellis overtalte Linnaeus – skaperen av to-ordssystemet for botanisk nomenklatur – til å navngi den nye planten etter Garden. Og dermed, Gardenia jasminoides var født. I 1752 ble Garden den første personen i USA som klarte å dyrke gardenia utendørs. Anlegget var en stor hit. I dag er gardenia i sør allestedsnærværende og vokser hele veien fra Virginia til spissen av Florida. Naturligvis dukker det opp noen problemer av og til, og når folk trenger svar, henvender de seg riktig til Grumpy. La oss ta opp noen vanlige bekymringer.

Spørsmål: Bladene på gardeniaen min blir gule og faller. Er det døende?

EN: Sannsynligvis ikke. Selv på eviggrønne planter varer ikke bladene mer enn et par år. Gamle blader faller og nye erstatter dem. Slik bladfall skjer vanligvis om våren.

Spørsmål: Gardeniaen min har ikke bladd ut ennå. Er den død?

EN: Vel, siden det er ment å være en eviggrønn, virker det sannsynlig.

Spørsmål: Bladene på gardeniaen min har blitt lysegule med grønne årer. Hvorfor?

EN: Dette skyldes en tilstand som kalles klorose forårsaket av mangel på jern i jorda. Sur jord har rikelig med tilgjengelig jern. Alkalisk jord gjør det ikke. Du må bruke hagesvovel til jorden for å surgjøre den eller mate med en syredannende gjødsel som Espoma Holly-tone. På steder som naturlig har høy pH, alkalisk jord som Texas og Oklahoma, prøv å dyrke gardenia i en stor potte fylt med pottejord.

Spørsmål: Hvorfor blir bladene til gardeniaen min svarte?

EN: Gardeniaene dine er sannsynligvis under beleiring av sugende insekter som bladlus eller hvitfluer. Disse insektene skiller ut en klebrig honningdugg mens de mater seg. Svart, sotete mugg vokser så på honningduggen. Bli kvitt insektene og formen vil også gå. Spray gardeniaene dine i henhold til instruksjonene på etiketten med hagebruksolje, og sørg for å fukte både toppen og undersiden av bladene, så vel som stilkene.

Spørsmål: Hvor mye kulde vil gardenia tåle?

EN: De fleste eldre typer er ikke kaldharde nord for USDA-sone 7 (skadet eller drept av temperaturer under 15 grader). Nyere valg gir imidlertid bedre kuldetoleranse. De inkluderer «Kleim’s Hardy» (hardfør til 0 grader), «Crown Jewel» (-10 grader), «Pinwheel» (-10 grader), «Chuck Hayes» (0 grader) og «Shooting Star» (0 grader) .

Spørsmål: Vil gardenia vokse i skyggen?

EN: Gardenia vil vokse i skyggen, men du vil ende opp med lange planter og få blomster. For den beste blomstringen, plant gardenia på et sted som får full sol om morgenen og skygge på de senere timene på ettermiddagen.