Skip to content

Hvor lang tid tar det å gjøre en rosa hortensia blå?

16 de desember de 2022

Mange spør meg hvordan jeg kan gjøre den rosa hortensiaen blå⁠ – mye mer enn de som spør hvordan en blå hortensia blir rosa. Sørlandet elsker blues, antar jeg. Jeg svarer akkurat som alle andre, med forbehold om at det krever mye tålmodighet. Blomsterfargen til en fransk aka bigleaf hortensia (Hortensia macrophylla) avhenger av om jorda er sur (under pH 7,0) eller alkalisk (over pH 7,0). Sterkt sur jord på 6,5 eller lavere gir blå blomster, alkalisk jord gir rosa eller røde blomster, og nesten nøytral jord på pH 6,5 til 7 gir deg lilla blomster eller en blanding av blå blomster og rosa. Hvite hortensiaer vil ikke endre farge i det hele tatt.

Hvordan gjøre hortensia blå

Hvordan endrer du jordens pH? For å gjøre det mer surt tilsetter du svovel. For å gjøre den mer alkalisk tilsetter du malt kalkstein, ellers kjent som kalk. Easy-peasy, ikke sant? Ikke så fort. Noen hortensiaer skifter lett farge. Den originale «Endless Summer» er en. Jeg kjøpte en som blomstret rosa i potten, plantet den i min sterkt sure jord, og neste år bar den knallblå blomster. I en nabos hage med nesten nøytral jord, var halvparten av blomstene blå og halvparten rosa. Min «LA Dreamin» hortensia (se bildet ovenfor) er en annen sak. LA står for «Lindsey Anne», navnet på oppdretterens datter, og den selges også under det navnet. Jeg ble slått første gang jeg så den i California. Store flerfargede blomster i blått, lilla og rosa kvelte den. Blomstene på denne 4-fots busken blomstrer fra tidlig sommer til høsten. Den blomstrer også på både gammel og ny vekst, så selv om vinteren dreper blomsterknoppene eller du klipper dem av ved å beskjære på feil tidspunkt (på høsten og vinteren), får du fortsatt blomstrer på nye stengler. «LA» Dreamin» spilte beundringsverdig for meg i en stor container. Blomstene ble lyse rosa, aldret sakte til nesten røde og varte i flere måneder. Det endte med at jeg tørket de siste blomstene innendørs. Min eneste uenighet er at jeg ville ha litt mer blått, litt mer lilla. Jeg henvendte meg til Espoma Organic Soil Acidifier, som inneholder 30 % svovel og er tryggere enn potensielt giftig aluminiumsulfat. Etiketten anbefaler å drysse 1 1/4 kopper rundt hver nye plante eller 2 1/2 kopper rundt etablerte planter. Potteplanter får 1 spiseskje for hver 4 tommer pottediameter. Fordel svovelet jevnt helt ut til de bredeste greinene og vann det inn. Gjenta med 60 dagers mellomrom til du får den fargen du ønsker. En pH på 5,5 skal resultere i fiolettblå oppblomstring, mens 4,5 vil resultere i en dyp blå. En jord pH på 5,0 vil føre til at blomster blomstrer i en mer dempet blått.

Hortensia tar seg tid

Store hortensiaplanter kan ta måneder å konvertere fargen, så du kan ikke se resultatene før neste års blomstring. Noen ganger vil du se noen blomster endre farge og andre ikke. Hortensiaen min har nettopp mottatt sin tredje søknad, og jeg venter fortsatt på det første tegnet på blått. Jeg tror det vil skje. Jeg må bare ta det samme rådet som jeg så ofte gir deg. Vær tålmodig.

SE: Enkle måter å endre hortensiafarger på

Hvis du er stoppet, bør du vurdere hvor du har plantet hortensiaen din. Vokser den i nærheten av betong? Dessverre kan kalken i betongen gjøre det mye tøffere å blåne blomster. En annen faktor som folk sjelden vurderer er vannkvaliteten og pH. Hardt vann inneholder mange oppløste mineraler som kalsium og magnesium og er alkalisk. Bløtt vann inneholder få mineraler og er surt. Så hvis du vanner hortensiaen med hardt vann, vil det å endre blomsterfargen fra rosa til blå bli en lengre og pågående prosess. Bruk regnvann i stedet når du kan. Neste år kan du være på god vei mot knallblå hortensiaer.