Skip to content

Hvordan bruke hjemmelaget lavendel

8 de desember de 2022

Mens sørlendinger elsker lavendel, elsker lavendel ikke alltid sørlige hager. Det varme og fuktige klimaet med tung jord har hatt problemer med å støtte lavendelplanter. Det er inntil introduksjonen av «Fenomenal» lavendel, en sykdomsbestandig, varme- og fuktighetstolerant og hjortesikker hybrid. «Fenomenal» lavendel produserer lilla blomster som er velduftende, noe som gjør dem egnet for en rekke bruksområder og en varm vare i sør. Lavendelplanter har en tendens til å vare i omtrent syv år i gjennomsnitt, men å vite hvordan de skal ta vare på dem kan holde dem friske i nesten dobbelt så lang lengde. Salget av lavendel har også vært på vei opp siden COVID-19-pandemien begynte, med flere som leter etter søvnhjelpemidler, aromaterapi og nye måter å pusse opp hjemmet sitt på. Hvis du ønsker å dedikere litt tid til å dyrke din egen lavendel, her er noen ideer om hvordan du kan bruke denne aromatiske planten til god bruk.

Curb Appel

Når du pynter opp postkassen din, er det ofte viktig å vurdere hvilke planter som kan overleve forholdene nær veien og krever lite vedlikehold. Lavendel er perfekt for en postkasse i direkte sollys. Den vil tilføre en liten snert av lilla og en vakker duft mens den tåler grus, salt og andre tøffe forhold ved veikanten. Trekk fra denne planten for andre lavendelbruk du måtte ønske.

På kjøkkenet

«Fenomenal» lavendel har et høyt oljeinnhold, noe som gjør den til den perfekte ingrediensen for baking og cocktailer. Duften vi alle elsker passer fint sammen med søte godbiter og skjærer kanten på drinker. Prøv fersk lavendel i oppskrifter som vår sitron-vanilje-pundkake med lavendelglasur og vår lavendel-plommebusk-cocktail.

Bad og skjønnhet

Lavendel har vært kjent for å ha en beroligende effekt, ofte bra for å hjelpe søvn og avslapning, og er ofte funnet som en essensiell olje. Det er ingen overraskelse at lavendels beroligende duft også gir gode badesåper og salter. For et gjør-det-selv-prosjekt, prøv å bruke fersk lavendel i en hjemmelaget lotion som garantert holder huden din fuktet og hydrert selv de tørreste vintermånedene. Bare kombiner friske blomster med kokosolje, bivoks og sheasmør, og legg i en form for å stivne.

Naturlig insektmiddel

I de varmere sommermånedene kan det være vanskelig å holde insekter i sjakk, spesielt irriterende mygg. Lavendel i sin planteform har en lukt som naturlig avskrekker mygg. Eterisk lavendelolje kan også brukes hvis du ikke har planter som vokser i hagen din. I tillegg til et naturlig avskrekkende middel, kan lavendelolje også brukes til å behandle bitt, og hjelpe til i helingsprosessen på grunn av dens antiseptiske og anti-inflammatoriske egenskaper.

Tørking av lavendel

For å tørke lavendel hjemme, bare bind ferske bunter sammen og heng dem opp ned. Et mørkt, kjølig rom vil hjelpe knoppene til å beholde fargen. Aromaen deres vil fylle plassen din når den tørker.