Skip to content

Hvordan dyrke doble petunier

21 de februar de 2021

Den doble Petunia fra en liten begynnelse har utviklet seg til en fantastisk blomst som viser et spektakulært show hele sommeren.

De doble varianter som nå er tilgjengelige, er bemerkelsesverdig store, og rangerer blant noen av de vakreste motivene i hagen, hvor de er uten sidestykke for et opprørsk fargesprut og et glødende display.

Som avskårne blomster for langvarige arrangementer er doble petunier høyeste.

Farger er forskjellige og like nydelige arrangert i en rik frodig masse eller som aksentpunkter med lengre stilkede trompetformede blomster.

Kanskje dobbelt petuniaer (botanisk navn: petunia x hybrida) ikke er like enkle å dyrke som zinnias eller ringblomster, men de er verdt litt ekstra oppmerksomhet.

Bare de enkelte hybrider kan holde et lys for dem for en kontinuerlig visning av rik blomst. Lær mer om -> Å dyrke og ta vare på petunier.

Da de først ankom, var det spørsmål om kraften til doble varianter. Gartnere hadde den feilaktige ideen om at det å være i dobbelt var forbundet med svakhet og langsom spiring. Dette er ikke sant.

De fleste moderne petunier med dobbeltrom er ekte hybrider. I dag er de fleste kommersielle planter like kraftige og blomstene er jevnt doble, store og godt frynsete. Slike varianter produseres ved å krysse ubeslektede stammer, hvorav den ene er en santavlende litenblomstret linje og den andre en santavlende storblomstret linje. Dermed har de resulterende storblomstrede doble varianter maksimal hybridkraft.

Mange gartnere kjøper dobbeltbølge petuniaer fra spesialist, og kanskje er dette mer økonomisk når bare et dusin eller så planter er ønsket. For å få dem fra slike kilder, er det best å håndtere anerkjente firmaer som garanterer varianter og farger som er spesifisert. Det er også bedre når du kjøper fra hagesentre for å unngå planter med en blomst eller to som allerede er åpne på en høy, sultet, spindelig plante. Unge kraftige planter er mer ønskelige for transplantasjonsformål.

Doble Petunia-varianter

For å lykkes med dobbel petuniapleie og voksende, er valgvarianter avgjørende. De som er kjent for å produsere jevnt store blomster, bør velges, og blandinger bør unngås med mindre de kommer fra en pålitelig produsent.

Det er to typer petunier: Grandiflora og Multiflora.

Grandiflora petunia blomstrer store etterfølgende blomster perfekt for å henge kurver, vindusbokser og containere.

Multiflora petunier har mindre, men rikere blomster. Ettersom de er mer tolerante mot regn, tjener de som ideelle planter for sommersengetøy eller blandede grenser.

Vi anbefaler følgende varianter:

 • Sugar Daddy – produserer doble lilla blomster utsmykket med mørke årer.
 • Rose Star – blomstrer rose-rosa petunia blomster med hvitt senter.
 • Carpet Series – ideell for bunndeksel med et bredt utvalg av farger.
 • Calibrachoa – også kjent som millioner klokker, vokser kraftig i en utrolig hastighet.

Forplantning av doble petuniafrø

Dobbeltblomster petuniafrø er ikke vanskeligere å spire enn noe annet, men er dyrere. Derfor bør alle farer elimineres slik at så mange frøplanter kommer opp som mulig. Hvis det håndteres med rimelig forsiktighet, bør en dollarpakke frø gi planter nok til to eller tre gjennomsnittlige hager.

Fordi frøet er så fint, startes enhver petunia bedre i et drivhus, et varmeseng eller et solfylt vindu og transplanteres deretter til et permanent sted. Det viktige å se på er fuktighet. Gitt en jevn, regelmessig tilførsel av vann og temperatur over frysepunktet, vil petuniafrø raskt spire. Tiden som kreves styres av temperaturen. Ved 60 ° C vil frøet spire på litt mer enn to uker.

Ta vare på doble petunia planter

 • Du trenger ikke å vanne doble petunier, da disse plantene er varmetolerante. En gang i uken med vanning vil mette tørsten, med mindre området ditt vanligvis opplever en lengre tørkesesong. På den annen side krever de som er i hengende kurver og containere hyppig vanning.
 • Plant petunier i godt drenert jord. For mye vann vil gi deg mange stilker og mindre blomster.
 • Dobbeltblomstrede typer trenger gjødselsdoser hver uke. En gjødsel med tidsfrigivelse er en god løsning for å sikre perfekt vekst.
 • Petunier elsker direkte sollys, men kan også gjøre det bra i delvis skygge.
 • Ettersom frøene trenger å spire, må du ikke dekke til og bare drysse dem over jorden. Varmere vær hjelper dem med å spire raskere.
 • Petunier kan tilpasse seg et bredt utvalg av jordens pH. Imidlertid liker de ikke kaldt klima, og de vil ikke være tørre i lengre perioder.
 • Hold petunia varm innendørs om vinteren. Selv om de liker et kjølig vær, tåler de ikke frost.

Anbefalt lesing

 • Tips om deadheading petunia planter
 • Hvordan bli kvitt bladlus på Petunia-planter

av C Weddle