Skip to content

Hvordan dyrke roser fra stiklinger

30 de november de 2022

Solsikker, urter og mange andre planter er enkle å formere. Du kan formere dem ved å så frø, dele løker og knoller, eller starte stiklinger fra stilkene eller bladene til de fleste urteaktige planter (planter uten trestilker). Å forplante roser krever litt mer innsats på grunn av deres treaktige stilker, men det er en fin måte å legge til hagen din uten å bryte budsjettet.

Hva du bør vite før du starter

Villroser, kjent botanisk som «artroser», de fleste buskroser og innfødte roser er de beste valgene for denne typen forplantning. Hybridroser er vanskelige fordi mange er podet, eller utviklet ved å smelte sammen grenene fra en rose som ikke fungerer spesielt godt på grunnstammen til en hardere. Stiklinger startet fra hybrider vil aldri produsere de hardføre røttene. Imidlertid kan hybrid stiklinger vokse på sine egne røtter. Det er lurt å ta flere stiklinger hvis du prøver å formere hybrider, siden mange ikke klarer det. Husk også at de fleste hybridroser er patentert. Du kan dyrke dem selv, men du kan ikke selge dem uten oppdretters tillatelse eller før patentet utløper. Ikke sikker på om en rose har blitt podet? Se etter en bule under toppveksten. I en potteplante skal den være over jordlinjen.

Hvordan identifisere innfødte og buskroser

Villroser er markblomster, planter som vokser uten menneskelig hjelp. Alle ville roser har enkeltblomster med fem kronblad hver, og de fleste er rosa. Innfødte roser har også enkle, fembladede blomster. De fleste er små, springende busker med to til tre fot lange stokker. To vanlige innfødte er Carolina-rosen (Rosa Carolina) og sumperosen (Rosa palustris). Buskroser er sprawlere som kan vokse til 15 fot i alle retninger. De bærer klynger av blomster, og ifølge American Rose Society er noen hybrider. Selv om buskrosehybrider vokser på sine egne røtter, kan de ofte med hell formeres fra treaktige stengelstikkinger.

Når skal du forplante en rose med stengelstikkinger

Den beste tiden å starte roser fra stiklinger er i de kjølige høstmånedene. I noen klima er det så tidlig som i september eller så sent som i februar. Start før alle blomstene faller fra buskene, slik at du kan identifisere hver rose og merke stiklingene. Lag stiklingene tidlig om morgenen eller på kjølige kvelder. Ta med en bøtte med vann for å holde stiklingene inne.

Hva du trenger

 • En skarp, ren kniv eller beskjæringssaks
 • En eller flere modne, sunne rosebusker
 • Roothormon (pulverformen fungerer best)
 • Små potter
 • En blyant eller dibble
 • Rose potteblanding
 • Klare plastposer
 • Vri bånd
 • Etiketter

Hvordan starte en rosebusk fra stiklinger

 1. Velg nye stilker omtrent som diameteren til en blyant som nettopp har blomstret. Lag 6 til 8-tommers stiklinger i en 45-graders vinkel med en skarp kniv eller pruners.
 2. Strip av de nedre bladene og kutt stilkene på nytt rett under en node (stedet der et blad fester seg til stilken). Bruk en kniv til å lage fire skiver omtrent ¼-tommers opp fra bunnen av stilken. Dette deler enden av stilken i kvarte. (Valgfritt: Fukt de delte endene og dypp dem i et pulverisert rothormon.)
 3. Legg stiklingene i små potter fylt med rosepotteblanding. Ikke dytt dem inn, som vil gni av hormonet. Bruk en blyant eller dibble til å lage et hull og plasser den skivede enden i den. Fyll hullet, fest potteblandingen forsiktig og vann godt.
 4. Legg pottene i klare plastposer og stikk noen kvister inn i blandingen for å forhindre at posene berører stiklingene. Lukk posene med vridningsbånd, og etterlater et lite gap for ventilasjon. Sjekk stiklingene ofte for å være sikker på at blandingen forblir fuktig. Ikke la det bli bløtt.
 5. Merk stiklingene hvis du ikke allerede har gjort det. Hold dem i nærheten av et vekstlys eller lyst vindu som ikke får direkte sol.
 6. Etter to eller tre uker, gi stiklingene et lett rykk. Når røttene har dannet seg, vil du føle motstand. De er klare til å transplantere når nye blader vises på stilkene og røttene har dannet seg.
 7. Transplanter de rotfestede stiklingene til 6-tommers potter med rosepotteblanding. Før du flytter dem til et permanent sted utendørs, herd dem av ved å utsette dem for elementene – sol, regn og vind – i lengre tid hver dag over en periode på 7 til 10 dager.

Det kan ta noen år før stiklingene blomstrer. I mellomtiden kan du slappe av og se frem til dine vakre, nye roser.