Skip to content

Hvordan dyrke solsikker

1 de desember de 2022

Hvorfor kjøpe en bukett med blomster når du kan plukke din egen? Det spurte Holly Vaughans mann, Bobby, seg selv for over 10 år siden da han bestemte seg for å plante et felt med zinnias på gården deres i Shorter, Alabama. «I stedet for å kjøpe meg blomster til morsdagen, dyrket han dem slik at jeg kunne plukke dem selv. Det ble en gave som fortsetter å gi,» sier Vaughan, som er blomsterdesigner i Birmingham. Den bortgjemte eiendommen på 435 mål har vært familiens helgetur siden 1987. De bygde en tømmerhytte i furu selv, et prosjekt som tok over to år (og utallige timer med «sweat equity», som hun beskriver det) å fullføre.

Det er enklere enn du tror

Etter en vellykket vekstsesong for zinnia, la Vaughan til solsikker neste år, og tok fire mål til av gårdens fruktbare sorte beltejord i bruk. «Begge disse er glade blomster som er enkle å dyrke utendørs i Alabama,» sa hun. Solsikker er enkle å starte fra frø med lite vedlikehold og tørketolerante. Alt arbeidet er gjort på forsiden: få jorda pløyd og frøene plantet. Så går Vaughan tilbake og lar Mother Nature ta over. Hele sommeren er jordene hennes fylt med tusenvis av gylne blomster. Solsikken er mange av folks favorittblomst, men mange er uvitende om hvor mulig (og relativt enkelt) det er å dyrke disse livlige blomstene på egen hånd, selv uten massevis av hageplass. Ingen gård? Ikke noe problem. Stjel Vaughans tips for å dyrke og klippe sesongens muntreste blomster i din egen bakgård.

Forbered jorden

Plant frø i fruktbar, godt drenert jord enten i bakken eller i høybed. Velg et sted hvor blomstene dine får full sol og hvor du lett kan vanne. Så «plog, plog, plog,» sa Vaughan. Selv om du ikke er på en gård, er forberedelse nøkkelen til å holde solsikker glade. Bearbeid jorden flere ganger før planting for å myke den og forhindre at ugress dukker opp (hvis det ikke blir tatt hånd om, kan det vokse over solsikker og blokkere lyset). Når du dyrker dem i beholdere, sørg for at pottene har god drenering, løs jord og full sol. Beskytt plantene dine mot ekorn, kaniner og annet dyreliv med netting eller bur.

Velg et utvalg

Du finner solsikkeutvalg i mange farger og størrelser. Blomster er ikke alle gule, men kan være røde, sjokolade, fersken, sitron eller burgunder. Du kan til og med kjøpe flerfargede utvalg. Vaughan kjøper standard solsikker i bulk fra sitt lokale fôr og frø. De blir omtrent seks fot høye, og hver bærer ett stort, gult hode. I hager med begrenset plass, velg mindre utvalg (som tilbyr flere blomstrende farger og størrelser). Pollenholdige typer vil produsere frø. Prøv «Indian Blanket» med røde kronblader og gule tips (som vokser fire til fem fot høye); «Moonshadow» med bleke gule til kremfargede blomster (fire fot høye); eller «Bamse», med pomponglignende blomster (1,5 meter høy). Pollenfrie utvalg vil ikke kaste på bordplater, og mange produserer flere blomster på hver plante. Prøv den rosa-gule «Peach Passion» (fire fot høy) eller den dype granaten «Prado Red» (tre og en halv til fire fot høy). For wow-faktor – og mye for pengene – prøv gigantiske solsikker som den nyere «Sunzilla» (opptil 16 fot høy) eller den klassiske store gutten «Mammoth Russian» (10 til 12 fot høy), en favoritt blant gullfinkene og andre fugler. Hvis du ikke har mye plass, prøv dvergtyper som «Big Smile», «Junior» og «Firecracker» (alle rundt to fot høye). Disse tar så lite plass at du til og med kan dyrke dem i potter.

Holly Vaughns solsikkefelt

Se på Været

Å vente til etter siste frost er avgjørende for vellykket planting. Vaughan prøver å treffe sesongens søte punkt: sent nok til å gå glipp av den siste kulden, men tidlig nok for vårregn. Hun foreslår å plante dem rett etter et godt regnvær (så jorda er fuktig) og før det forventes en ny dusj. Solsikker har vidstrakte rotsystemer, slik at de kan trekke ut fuktighet fra dypt i jorden.

Plant frøene dine

Plasser dem omtrent åtte tommer fra hverandre og en halv tomme dyp. Tiden mellom såing og blomstring er rundt 50 til 70 dager, avhengig av utvalget. «Vi forskyver plantingen av solsikker fra midten av mars med fire to ukers intervaller, slik at vi har blomster og stiklinger i noen måneder,» sier Vaughan. De er i full prakt i omtrent tre uker, så med denne metoden kan hun nyte dem hele sommeren. Hvis du sår dem gjennom slutten av våren, får du blomster til høsten.

Vær forsiktig med klipping

Bruk skarpe klippere eller klippere til å klippe stilkene tidlig om morgenen, før det er for varmt. Sørg for å kutte blomster som er nesten helt åpne – de vil vare lenger i en vase. Klipp (ikke trekk) for å fjerne eventuelle blader som vil være i vannet når du har gjort ditt arrangement. Pollenfrie typer som Pro Cut-valgene har lengre vaselevetid (og faller ikke).