Skip to content

Hvordan ompotte en orkide

7 de desember de 2022

En gang spesialiteten til bare en eksklusiv gruppe gartnere, møllorkideer (Phalaenopsis) blir mer og mer en kjent, vanlig stueplante. Så eksotiske som de ser ut, er de relativt enkle å dyrke så lenge du opprettholder de rette forholdene, men nesten alle nye orkidedyrkere blir litt skumle når det er på tide å ompotte planten sin. Som en generell tommelfingerregel bør orkideer plantes om hvert ett til annet år for å holde planten sunn og hjelpe den til å vokse.

Når skal man ompotte en orkide

Timing er viktig for å sikre suksess. Det er tre hovedtegn å se etter når du skal avgjøre om du skal ompotte eller ikke. Hvis du ser hvite røtter sprette ut mellom hullene i beholderen, er dette et sikkert tegn på at orkideen din har vokst ut av hjemmet. Ompotting er også nødvendig når pottemediet begynner å brytes ned. I stedet for å sette ut røtter i en potte med jord som de fleste potteplanter, overlever orkideer i en beholder med store, løse materialer som bark, mose og kull (pottemedium). Over tid brytes de større delene ned i mindre biter og forårsaker utilstrekkelig drenering. Bytt ut pottemediet for å gi røttene den luften de trenger. Det siste tegnet å se etter er tett sammenfiltrede røtter. En gartner som er ny til å dyrke orkideer, kan ta feil av det naturlig sammenfiltrede vekstmønsteret til røttene som et tegn på at orkideen deres er rotbundet og trenger ompotting. Så lenge røttene vrir seg løst og overlapper, som er det normale vekstmønsteret for møllorkideer, kan du vente med å ompotte. Tett sammenfiltrede røtter indikerer imidlertid at orkideen din trenger ompotting, noe som vil gi planten de næringsstoffene den trenger for å blomstre og blomstre.

Hvordan ompotte en orkide

1. Velg en gryte som passer bra til orkideer. Velg en gryte som fungerer bra for orkideer. Velg en ny gryte som er en tomme eller to større enn den før. Du kan bruke en tradisjonell terrakottapotte, men se etter spesialiserte orkideplantere, som har hull rundt hele overflaten; disse er designet for å øke luftsirkulasjonen i røttene.

2. Klargjør pottemediet. Plasser potting medium i en stor bøtte eller bolle og dekk den med omtrent dobbelt så mye kokende vann. La blandingen komme til romtemperatur, og tøm deretter potteblandingen.

3. Steriliser potteverktøyene dine. Orkideer er svært utsatt for sykdommer, så sørg for å sterilisere alt – hageredskaper, ny potte osv. – som vil komme i kontakt med orkideen din under ompottingsprosessen.

4. Fjern og klargjør orkideen. Trekk forsiktig den gamle potten vekk fra planten og vask av røttene. Bruk en skarp saks (som er sterilisert) for å kutte av brune eller råtnende røtter.

5. Fyll potten og plasser planten. Fyll den nye plantekassen med det gjennomvåte pottemediet og plasser planten slik at basen er helt øverst på mediet. Bladene til orkideen skal være i nivå med toppen av potten.

6. Integrer røtter og jord. Bruk et trespyd eller spisepinne for å hjelpe til med å skyve biter av plantemedium inn mellom røttene.

7. Hydrater. Hold orkideen dugget i minst en uke til nye røtter begynner å dukke opp.

Ta vare på orkideer

Moth orkideer er gode planter for nybegynnere fordi de ikke krever for mye tid, sier Kate Santos, direktør for forskning og utvikling for Costa Farms, en av de største dyrkerne av stueplanter og hageplanter i verden. Men det er fortsatt grunnleggende plantepleie å følge. Moth orkideer liker sterkt, indirekte lys, fortrinnsvis et østvendt vindu, med innendørs boligtemperaturer på 70 til 80 grader om dagen og 60 grader om natten. Fôr med orkidégjødsel etter pakkens instruksjoner, disse varierer fra ukentlig påført, fortynnet flytende fôr eller alternativer for sakte frigjøring. La pottemedium tørke ut mellom vanning, ikke overvann.

Potteplanteideer, fra enkle til avanserte

Moth orkideer er bare en av flere lav-vedlikehold potteplanter for nybegynnere å vokse. Bestem først vekstforholdene innendørs for plantene dine og dedikasjonsnivået ditt før du tar med deg potteplanter hjem. Finn deretter de beste buksene for deg – for å komme i gang med søket, her er 20 potteplanter som er enkle å dyrke. For å legge til flere blomstrende potteplanter til innendørshagen din, sjekk ut lettstelte afrikanske fioler eller duftende spansk lavendel. Og for neste nivå innendørs hagearbeid ideer, lag et terrarium eller prøv disse beholderoppskriftene, inkludert de med sukkulenter, for en kreativ og interessant presentasjon.