Skip to content

Hvordan ta vare på «Strawberry Sundae» hortensia

28 de januar de 2023

Når en huseier snubler over et landskapsproblem, er hortensia alltid en pålitelig løsning. Leter du etter en essensiell sørstatsblomst for å bringe liv til en hage? Hortensia. Ønsker du en flerårig busk med lite vedlikehold som trives i full sol? Hortensia. Håper du på å øke dempet appell med fargerike, varmetolerante blomster? Du gjettet det – hortensia. Det er mye å elske med sørens favorittblomst. Og her er enda en grunn: et nytt utvalg kalt «Strawberry Sundae» som setter opp et fargerikt show gjennom sommeren. Det mest spennende med «Strawberry Sundae» hortensiaen er den fantastiske overgangen fra hvit til rosa til rød gjennom hele sesongen. Forbipasserende vil stoppe i sporene sine på fortauet for å beundre de ombré-fargede hortensiaene som blomstrer i hele landskapet ditt. Før du legger til hagen din, husk at ASPCA-rapportene hortensia er giftige for kjæledyr.

Planteattributter

 • Vanlig navn: Panicle hortensia
 • Botanisk navn: Hortensia paniculata «Rensun»
 • Familie: Hydrangeaceae
 • Plantetype: Busk
 • Moden størrelse: 4-5 fot høy, 3-4 fot bred
 • Soleksponering: Full, delvis
 • Jordtype: Tåler de fleste jordarter hvis godt drenert
 • Jord pH: Sur til alkalisk
 • Blomstringstid: juli til september
 • Blomsterfarge: Hvit til rød når været avkjøles
 • Hardførhetssoner: 3–8 (USDA)
 • Hjemmeområde: Asia
 • Giftighet: Giftig for hunder, katter og hester

Hortensia pleie

«Strawberry Sundae» hortensiaens kompakte størrelse gjør den til en perfekt passform for mindre uterom i USDA Zones 3-8. Å ta vare på denne busken er ganske enkelt. Den vil vokse bare 3 til 4 fot bred og 4 til 5 fot høy, men det den mangler i størrelse gjør den opp for i levende, prangende blomster gjennom hele sesongen. Plant i godt drenert jord i full sol til delvis skygge og gi middels fuktighet. Vår og høst er de beste tidene å plante. Dette utvalget er en del av den velprøvde panikkhortensiafamilien, hjem til andre favorittvarianter som «Limelight» og «Grandiflora».

Jord

Panicle hortensia som «Strawberry Sundae» kan tolerere nesten alle typer jord, inkludert leire, så lenge den er godt drenert. Legg til et lag med mulch for å spare fuktighet i tørre områder. Jordens pH-nivåer påvirker ikke fargen på denne varianten av hortensia.

Lys

Gi disse hortensiaene minst seks timer med full sol for den beste fargen og blomstringen. De trenger morgensol og ettermiddagsskygge i varmere klima.

Vann

Selv om panikkhortensia som «Strawberry Sundae» er mer tørketolerante enn andre typer, trenger de fortsatt vann regelmessig i løpet av det første året etter planting for å etablere seg. Denne hortensia-varianten trenger kraftig vanning en gang i uken i varmt vær om sommeren. Fortsatt vanning vil fremme blomstring.

Temperatur og fuktighet

«Strawberry Sundae» hortensiaer kan dyrkes i USDA sone 3-8. De tåler kaldere klima, og de hvite blomstene deres blir rosa og deretter røde når temperaturene avkjøles. Om sommeren er de tørketolerante og tåler varmen når de får morgensol og ettermiddagsskygge.

Gjødsel

Selv om disse buskene er lite vedlikehold og ikke krever gjødsling, kan du bruke en granulær gjødsel hver vår for å oppmuntre til oppblomstring og raskere vekst.

Beskjæring

Du trenger ikke å beskjære hortensiaer, men å gjøre det kan oppmuntre til fyldigere vekst, gi energi til en eldre plante eller kontrollere størrelsen. Beskjær for å fjerne død ved og form planten om vinteren, etter at blomstringen er over for sesongen.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Vanlige skadedyr på «Strawberry Sundae» hortensia inkluderer bladlus, edderkoppmidd, japanske biller og snegler. Såpevann eller naturlig plantevernmiddel vil hjelpe deg med å takle problemet. Mens denne varianten av hortensia er mindre utsatt for sykdommer enn andre hortensiaer, kan du se knoppsyke, bladflekker, mugg eller bakteriell visne. Overvanning og for mye skygge kan forårsake eller forverre disse sykdommene. For å behandle, spray med soppdrepende midler og forbedre ventilasjonen i og rundt planten. Rak opp, fjern og kast alt sykt rusk rundt planten. Vann nær plantens røtter i stedet for over toppen av den.

Hvordan få «Strawberry Sundae» til å blomstre

Forvent at disse buskene begynner å spire midt på sommeren med kremhvite koniske blomster. Senere, når nattetemperaturene begynner å avkjøles, vil fargen begynne å endre seg til rosa. Blomstene vil fortsette å gå over til en dyp jordbærrød om høsten. På bestemte punkter i prosessen vil blomstene se ut som vaniljeis drysset i jordbærsaus – virkelig leve opp til navnet sitt ved å minne gartnere om en favoritt forfriskende sommergodbit. For å få mest mulig ut av blomstringssesongen, gi disse hortensiaene nok fullt sollys hver dag for frodige oppblomstringer, vann regelmessig for å holde planten sunn, og ikke beskjær for tidlig. Snip-blomster rett før toppen for langvarige kuttearrangementer. «Strawberry Sundae» hortensiaer kan også dyrkes i containere.