Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på en klatrende hortensia

17 de oktober de 2022

Hortensiaen er den ubestridte dronningen av den sørlige hagen. Enten du dyrker en hortensia med store blader, panikkhortensia, glatt hortensia eller eikeblad, vil en velstelt hortensia gi deg massevis av flotte blomster hele sommeren. Å se over en hage på en bank av hortensiabusker i full blomst er absolutt et sted å se, men vurder å se oppover til klatrehortensiaen, en blomstrende vinranke som produserer duftende hvite blomsterklaser med blonder. Ved å bruke sugekoppene på grenene, vil en klatrende hortensia skalere vegger og andre strukturer, noen ganger nå 50 fot høye eller mer ved modenhet.

Planteattributter

 • Vanlig navn: Klatrehortensia
 • Botanisk navn: Hortensia anomala
 • Familie: Hydrangeaceae
 • Plantetype: flerårig, vinranke
 • Eldre størrelse: 60 fot lang, 6 fot bred
 • Soleksponering: Delvis, skygge
 • Jordtype: Leirholdig, sandholdig, leire, fuktig, men godt drenert
 • Jord pH: sur, nøytral, alkalisk
 • Blomstringstid: Vår, sommer
 • Blomsterfarge: Hvit
 • Hardførhetssoner: 4-8 (USDA)
 • Hjemmeområde: Asia
 • Giftighet: Lett giftig for mennesker, giftig for kjæledyr

Hortensia pleie

Klatring av hortensia-ranker kan skalere trestammer, solide espalier, perler og gjerder. Vinrankene blir store og tunge over tid, så vær sikker på at vertsstrukturen kan bære vekten av vinrankene og strukturen ikke er noe (som siden av et klapphus) som kan råtne eller må skiftes ut eller males på nytt. Plantene kan også beskjæres for å opprettholde en busklignende form. Klatrehortensia kan også brukes som bunndekke, slå rot der sugene kommer i kontakt med bakken og fyller ut området. Her er enda en grunn til å elske klatrehortensiaer: de er salttolerante planter og er veldig populære i kystsamfunn. Vinstokkene blomstrer vanligvis ikke før de er tre til fem år gamle, så bare vær tålmodig.

Lys

Klatrehortensia er en av de få hardføre blomstrende vinstokkene som tåler skygge. I varmt klima, velg et sted hvor planten vil få flekkete sollys eller delvis skygge. I de kjøligere områdene i sør kan vintreet klare seg godt med mye morgensolskinn hvis den vannes tilstrekkelig. Klatrehortensiaer som får mer sol har en tendens til å blomstre bedre.

Jord

Klatrehortensia trenger en rik, fuktig, godt drenert jord. Hvis jorda trenger forbedring, bland inn en sjenerøs mengde kompost før planting. Påfør et 3-tommers lag med mulch for å holde på vannet i bakken rundt rotsonen og redusere ugress.

Vann

Som med andre hortensiaplanter, liker denne arten konstant fuktig jord. Plasser den der den vil bli vannet omtrent 1 tomme ukentlig, eller enda oftere i varmt vær. Interessant sidenotat om ordet hortensia: den greske roten hydra refererer til vann, og angeon kommer fra gresk for «fartøy».

Temperatur og fuktighet

Denne planten er hardfør i USDA-plantesone 4 til 8 og klarer seg bra i tempererte klima, men kan visne under varme, fuktige forhold. Den kan bli skadet av solbrenthet og foretrekker dagtemperaturer rundt 70 grader Fahrenheit og natttemperaturer rundt 60 grader.

Gjødsel

Gjødsle denne planten om våren før bladene begynner å spire. Granulær gjødsel med høyt fosforantall vil skape vakre blomster. Gjødsle igjen etter at blomstene har blomstret om sommeren.

Beskjæring

Som nevnt ovenfor, er nyplantede klatrehortensia-vinstokker sakte til å vokse og sakte til å blomstre. Når plantene først er etablert, har klatrehortensia en tendens til å være spreke dyrkere. Du kan beskjære dem for å holde dem under kontroll, men vent til sommeren etter at blomstene har blomstret ferdig.

Forplanter klatrehortensia

Klatrehortensia kan forplantes med stiklinger. Gjør dette om våren, når planten har sendt ut ny, øm vekst, ved å følge disse trinnene:

 1. Fyll et frøbrett med lett pottejord eller frøstartjord og fukt jorden.
 2. Desinfiser en skarp beskjæringssaks med alkohol.
 3. Velg en grønn stilk og kutt seksjoner som er 3 til 5 tommer lange, og pass på å holde styr på hvilken ende som pekte opp.
 4. Fjern alle unntatt det øverste bladparet fra hver stikling.
 5. Dypp hver stikling i rotpulver, og stikk deretter bunnen av stilken en tomme eller to ned i jorda på frøbrettet.
 6. Dekk brettet med en klar plastkuppel eller et stykke plast og plasser på et varmt sted i indirekte lys.
 7. Dugg regelmessig med en sprayflaske for å forhindre at jorda tørker ut. Stiklingene bør rote i løpet av omtrent en måned, da kan du overføre dem til individuelle potter og gradvis utsette dem for utendørs.

Hortensia kan også formeres ved lagdeling om våren, så lenge du har en ung, sunn gren som er nær bakken:

 1. Trekk forsiktig en grønn stilk ned til bakken. Ta en skarp, ren kniv og kutt barken på bunnen av stilken der den møter jorden.
 2. Fjern eventuelle blader i området der stilken er i kontakt med jorda.
 3. Bruk en krokettråd eller landskapsstift for å feste stedet du skar godt fast til jorden.
 4. Plasser en murstein eller stein på toppen av stilken. Hold øye med jordfuktighet og vann når det er tørt.
 5. Når stilken har rotet seg, kan du kutte den fra moderplanten like bak røttene. La den avkuttede stilken stå uforstyrret i en uke før du graver den opp og transplanterer den.

Hvordan dyrke klatrehortensia fra frø

For å dyrke en klatrehortensia fra frø, bruk modne frøkapsler samlet om høsten. Fyll en potte med fuktig jord og plasser frøene på toppen av jorden. Dekk potten med en klar plastkuppel eller plastfolie for å opprettholde fuktigheten og plasser den i et varmt rom med indirekte lys. Frøene skal spire om omtrent to uker. Fjern plasten og vann regelmessig for å holde jorden fuktig. Du kan transplantere om våren når temperaturen begynner å varme seg.

Overvintring

Før kuldegrader kommer, gi din fuktighetselskende hortensia en god vanning. Legg til et tykt lag med mulch for å bevare varme og fuktighet.

Hvordan få klatrehortensia til å blomstre

Det kan ta noen sesonger eller til og med noen år å klatre hortensiaer å finne seg til rette og begynne å blomstre sent på våren eller sommeren. Vær forsiktig så du ikke beskjærer vintreet om høsten, vinteren eller våren, da du kan fjerne blomsterknopper. Hortensiaen din vil sette knopper bare hvis det er seks uker med temperaturer under 65 grader. En plutselig frost kan skade blomsterknopper som er i ferd med å åpne seg. Hvis hortensiaen din er på randen av å blomstre, dekk den til med et teppe eller presenning til kuldeperioden går over.