Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på ingefærlilje

14 de november de 2022

Slutten av august og september er ikke mine favoritttider i hagen. Noen blomster er døde, noen vil snart være det, mens mange av restene nesten ikke prøver. Men en plante har ikke gitt opp. Det er en ærefull staude hvis grasiøse blomster har prydet hager i sør i generasjoner – ingefærlilje. Ingefærliljen (Hedychium coronarium) er ikke en ekte lilje, men et rhizomatøst medlem av ingefærfamilien. Noen kjenner det som sommerfuglingefær fordi når dens rene hvite blomster åpner seg helt, minner de spredte kronbladene deg om en sommerfugls vinger. De frigjør en berusende, søt duft, som noen sammenligner med kaprifol. De er ypperlige til å kutte og ta med innendørs. En klynge blomster på toppen av en avkuttet stilk plassert i en vase åpner seg én etter én, og parfymerer et rom i opptil en uke.

Planteattributter

 • Vanlig navn: ingefærlilje, kranslilje, kransblomst, sommerfuglingefær, hvit ingefær
 • Botanisk navn: Hedychium coronarium
 • Familie: Zingiberaceae
 • Plantetype: Flerårig, Løk, Rhizom
 • Eldre størrelse: 3-6 fot høy, 3-5 fot bred
 • Soleksponering: Delvis skygge
 • Jordtype: Fuktig, men godt drenert
 • Jord pH: Nøytral til sur (5,5 til 6,5)
 • Blomstringstid: Sommer
 • Blomsterfarge: oransje, gul, hvit, fersken
 • Herdighetssoner: Sone 7-11
 • Hjemmeområde: Asia

Ginger Lily Care

Du kan kjøpe ingefærliljer fra et hagesenter eller på nettet. Mange mottar den som en plante fra et familiemedlem, nabo eller venn i form av en klump med røtter gravd om høsten eller våren. Røttene sprer seg raskt i fuktig jord, så gi dem god plass. Den danner et lite kratt av solide stengler omkranset av lange, vekslende, sverdformede blader som peker oppover og gir den en tropisk atmosfære. Grener vokser opp til fem fot høye. Blomster vises øverst, med start i august eller september, avhengig av hvor du bor, og fortsetter i flere uker. Også sommerfugler nyter den rikelige nektaren.

Lys

Plant ingefærliljer i et område med fire eller færre timer med direkte daglig sollys. Når de utsettes for mye sol, krøller bladene til ingefærliljeplanter. Skyggelagte områder er best, spesielt de som er beskyttet mot andre miljøelementer som sterk vind.

Jord

Goddrenert jord er viktigst for at ingefærliljer skal trives. Hvis røttene er for vanntette, kan de forvrenges, råtne eller utvikle seg feil. Ingefærlilje trenger fruktbar, sur jord, rik og fylt med organisk materiale som er konsekvent fuktig eller til og med vått. Kanten av en dam eller bekk er perfekt. Den tåler full sol i fuktig jord, men en lett nyanse er å foretrekke.

Vann

Balansering av fuktig jord er viktig når du vanner ingefærliljer. Du vil ikke overvanne den, men nye planter trenger vanning flere ganger i uken til røttene setter seg. Ingefærliljeplanter er ikke tørketolerante, så kontinuerlig vanning er viktig hvis du bor i et område som ikke ser mye nedbør.

Temperatur og fuktighet

Ingefærliljer vokser best i subtropisk klima med varme og fuktige somre. Mens de teknisk sett er en hardfør plante, er disse blomstene frostmøre. Når kaldt vær treffer stilkene, vil det drepe dem da de ikke tåler de lave temperaturene. Hvis du lurer på hvorfor du aldri har sett eller luktet ingefærlilje, kan det være at du bor for langt nord. Den er vinterbestandig fra USDA Zone 7B sør. Noen mennesker i kaldere klima dyrker den ved siden av et solfylt vindu som en potteplante.

Gjødsel

Bruk en balansert gjødsel ukentlig eller månedlig for å forhindre skade på plantens røtter. Husk å vanne umiddelbart etter gjødsling.

Typer ingefærlilje

 • Hvit ingefærlilje: H. coronarium har en intens, velduftende blomstrende flerårig plante. Denne planten kan nå fem fot høy og blomstrer sine hvite blomster fra sensommeren til tidlig høst. Ofte en tradisjonell sydlig pass-along plante.
 • Gul sommerfugl ingefær: H. flavum er kjent som blomsten som vanligvis brukes i Hawaiin leis. Denne stauden har duftende gule blomster med mørkere gule markører.

Beskjæring

Beskjær ingefærliljen din gjennom hele sesongen for å opprettholde vakre blomster. Hvis en av blomstene på stilken er visnet eller ikke vises riktig, fjern den for å redde resten av løvet. Etter at blomstene har falmet, kan du knipe de enkelte blomstene av. Du kan begynne å forberede deg til vinteren ved å kutte ned stilkene under den nærmeste blomsten når blomstringen er fullført for sesongen. Etter den første høstfrosten, bruk en gren til å kutte stilkene eller stilkene rett over jordnivået. Beskjæring av ingefærliljer bidrar til å beskytte dem mot det kommende harde vinterværet ved å isolere plantens topp med mulch.

Forplanter ingefærlilje

Siden ingefærlilje sprer seg gjennom røttene sine, for å forhindre overbefolkning, må du holde røttene i sjakk ved å grave litt opp—Dette er ofte grunnen til at ingefærlilje er en plante som passerer, siden noen kan forplante disse røttene inn i hagen sin. Forplante seg tidlig på våren eller høsten. Det er flere måter å forplante ingefærlilje på. Dette er hvordan:

Forplant med frø

 1. Start med å samle frø fra forskjellige ingefærliljer. For eksempel er frøene til hvit ingefærlilje knallrøde. Hold frø i minst 70 ° F i tre til fire uker.
 2. Bløtlegg frøene i varmt vann i rundt to timer for å myke opp frøets harde strøk.
 3. Plant frø i en halv-en-tommers dyp beholder. Beholderen skal ha fuktig jord i et lett område som er konstant varmt – rundt 70 ° F. Hvis du planter utendørs, velg et solrikt sted med nøytral jordsammensetning. Dekk til og vann rikelig. Ikke plant ute hvis temperaturen kan falle under 40 °F.
 4. Frø bør starte ny vekst om to til seks uker, men avhengig av sorten kan det være lengre.

Forplante seg med jordstengler

 1. Dypp opp klumper av sunn ingefærlilje med en spade med flat blad. Vær forsiktig så du ikke skjærer siderøttene. Velg områder som er minst åtte tommer brede som har et voksende skudd.
 2. Ikke knekk rhizomet. Lag rene kutt for å dele jordstengler med en kniv.
 3. Bruk et soppdrepende pulver eller løsning for å bløtlegge jordstengler i minst 30 minutter eller helst over natten.
 4. Plant rhizomdelingene horisontalt i en til tre tommer rik, organisk jord. La et område stikke ut under jordlinjen. Du kan bruke en beholder eller plante ute, avhengig av været.
 5. Hold jorda fuktig, men ikke fuktig, slik at ingefærliljen ikke utvikler soppråte. Etter vannvedlikehold og sollys vil planteskudd vokse fra rhizomdelingene.

Husk at spesifikke ingefærliljevarianter kan være varemerkebeskyttede og derfor ulovlige å forplante.

Hvordan dyrke ingefærlilje fra frø

 1. Start med å samle frø. Noen uker før den siste vårfrosten er en god tid å plante ingefærliljer.
 2. Bløtlegg frøene i varmt vann i minst to timer før planting.
 3. Plant frøene i en kompostblanding av fuktig jord. Beholderen skal ha fuktig jord i et lett område som er konstant varmt – rundt 70 ° F. Hvis du planter utendørs, velg et solrikt sted med nøytral jordsammensetning. Dekk til og vann rikelig. Ikke plant ute hvis temperaturen kan falle under 40 °F.
 4. Frø bør starte ny vekst om to til seks uker, men avhengig av sorten kan det være lengre.

Overvintring

For å beskytte ingefærliljer mot kaldt vær og frost, flytt dem til beholdere og fortsett å dyrke dem på et sted som kan holde seg over 40 °F. Hvis du vil beskytte plantene dine for neste år og ikke kan lagre dem over vinteren i beholdere, lagre jordstengler i papirposer. Oppbevar dem på et kjølig, tørt sted.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Heldigvis er ingefærlilje ikke påvirket av mange skadedyr eller sykdommer. Det er mottakelig for rotråte hvis det overvannes og typiske hageskadedyr som bladlus, edderkoppmidd og skjell. Spesielt oppstår rhizområte når en sopp har dårlig luftsirkulasjon og kan bryte ned rhizomvevet, og gjøre det som vanligvis er brunt til svart.

Hvordan få ingefærlilje til å blomstre

Ingefærlilje blomstrer fra august til september, veldig velduftende med en rik, søt og ingefæraktig lukt. Disse blomstene kan trives i flere uker i fuktig, godt drenert jord, spesielt når de plantes i et skyggefullt område. Du kan oppmuntre til ny vekst ved å knipe av blomster som begynner å visne. Hvis du vil bruke ingefærlilje til innendørs dekorasjon, klipp blomstene rett etter at de åpner seg – dette bidrar til å sikre at den er duftende. Hvis du vil deadhead blomster, kan du, men du bør fortsatt fjerne resten av stilken som forberedelse til vinteren. Pigger og løvverk kan bli kompost når de kuttes i håndterbare stykker.

Vanlige problemer med ingefærlilje

Planten blir gul

Når bakteriell visne kommer inn i ingefærliljeskudd og blader, kan dette føre til at de blir gule siden det er et tegn på vannstress. Denne bakterien hindrer stilkene i å få de næringsstoffene den trenger for å overleve. En sopp kalt Fusarium er en annen grunn til gulfarging av ingefærlilje. Hvis skuddene dine blir gule eller hemmer veksten, kan det hende at rhizomet ikke får nok vann. Tørråte kan være tilstede.

Plante som blir brune

Å bli brun er ikke nødvendigvis et tegn på døende ingefærliljer. I stedet, hvis denne planten ikke får nok vann, kan den gå i dvale. Hold jorda fuktig, og du bør forhindre misfarging og krølling av blader.