Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på panikkhortensia

4 de januar de 2023

Noen hortensiaer brenner til skarpe i augustsol. Andre dør av tørst. Atter andre vil ikke blomstre hvis du beskjærer dem om høsten, vinteren eller våren. For de av dere som hater slike resultater, kan jeg vennligst foreslå at dere går til hagesenteret og kjøper en panikkhortensia (Hortensia paniculata)? Denne typen er enkel, lett, lett å dyrke i USDA Zones 3 til 9A. Det er en stor del av landet.

Den du ser ovenfor i Grumpys hage er «Limelight», det desidert mest populære utvalget og blant de mest plantede sommerblomstrende, løvfellende buskene i USA. Den vokser 6 til 8 fot høy og bred og har fått navnet sitt fra store blomsterklaser båret på tuppene av solide stilker som starter limegrønn og lysner til hvit. Jeg anbefaler denne busken uten problemer, men det finnes mange andre valg. Husk at hortensia er mildt giftige for mennesker og giftige for hunder og andre kjæledyr, ifølge ASPCA.

Planteattributter

 • Vanlig navn: Panicle hortensia
 • Botanisk navn: Hortensia paniculata
 • Familie: Hydrangeaceae
 • Plantetype: Busk
 • Eldre størrelse: 3 til 12 fot høy og bred, avhengig av variasjon; noen når til slutt 15 fot.
 • Soleksponering: Full sol; kan sette pris på ettermiddagsskygge i varmt klima
 • Jordtype: Tolerant for de fleste jordarter hvis godt drenert
 • Jord pH: Sur til alkalisk
 • Blomstringstid: Sen vår, sommer
 • Blomsterfarge: Hvit eller grønn; noen varianter blir rosa når været avkjøles
 • Hardførhetssoner: 3–9 (USDA)
 • Hjemmeområde: Asia

Panicle Hydrangea Care

Min vokser i full sol i jord som er godt drenert, men som fortsatt er ganske grumsete. Den blomstrer i godt to måneder eller mer her i nord-sentrale Alabama fra juni og fortsetter inn i august. Jeg sprayer, gjødsler eller maser aldri over det. Det er en keeper. Her er hvordan du tar vare på «Limelight» og andre panikkhortensiaer.

Lys

Panicle hortensia er mer tolerant for sol enn de fleste andre typer hortensia. Plant på et sted som får minst fire timer med sol om dagen for den mest produktive blomstringen. En panikkhortensia kan vokse i full sol, men kan sette pris på ettermiddagsskygge i varmt klima.

Jord

Panikkhortensia tåler de fleste jordarter, til og med leire, så lenge de er godt drenert. Du kan plante denne busken i gjennomsnittlig hagejord, og det er vanligvis ikke nødvendig å legge til kompost eller andre jordforandringer. Legg til et lag med mulch for å bevare fuktigheten hvis du planter på et tørt sted.

Vann

Vann regelmessig i løpet av det første året etter planting for å hjelpe busken din med å etablere seg. Panikkhortensia er mer tolerant for tørre forhold enn andre hortensiaer, men å fortsette å vanne i de påfølgende årene (spesielt under varme, tørre perioder) vil oppmuntre til blomstring. For mye vann eller dårlig drenering kan føre til rotråte.

Temperatur og fuktighet

Panikkhortensia kan dyrkes over det meste av landet opp til et sone 8-klima. «Limelight» er kjent for sin varmetoleranse og kan dyrkes i sone 9. Men «Limelight» er langt fra den eneste panikkhortensiaen du kan kjøpe. Etter at oppdrettere så hvor godt det solgte, produserte de mindre versjoner, tidligere blomstrende og utvalg med hvite blomster som blir rosa og burgunder etter hvert som de eldes. Denne sistnevnte funksjonen fikk folk i smak, men hvis du bor i sør, temperer du din inderlighet. For at fargeendringen skal skje, må nattetemperaturene synke til 60-tallet eller lavere. Ellers forblir blomstene hvite og tørker deretter gradvis og blir brune. Så ikke regn med rosa blomster i USDA-sonene 7B, 8 eller 9. Nyt showet i sonene 3 til 7A.

Gjødsel

Disse ikke-oppstyrte plantene krever ikke gjødsel, men hvis du vil at panikkhortensiaen skal vokse raskere, påfør en granulær gjødsel for busker tidlig på våren. For mye gjødsel kan føre til svake stengler, så vær forsiktig med overgjødsling og gjødsling av andre planter rundt dem.

Typer panikkhortensia

 • «Bobo.» Veldig kompakt plante, 2 til 3 fot høy og bred, hvite blomster kan bli rosa. God i containere.
 • «Lille lime.» Kompakt form av «Limelight», som vokser 3 til 5 fot høy og bred. God i containere. Limegrønne blomster blir hvite og kan eldes til rosa.
 • «Litt raskt bål.» Kompakt busk, 3 til 5 fot høy og bred. God i containere. Blomstrer omtrent en måned tidligere enn andre valg. Hvite blomster kan eldes til rosa og røde.
 • «Månedans.» Store, koniske klaser av hvite blomster holdt oppreist på sterke stengler. Flott for snittblomster. Vokser 6 til 8 fot høy og 4 til 5 fot bred. Lager fin uformell hekk.
 • «Pinky Winky.» Svært store, koniske blomsterklaser opptil 16 tommer lange alder til rosa; klynger kan være rosa og hvite samtidig. Vokser 6 til 8 fot høy og bred. Bra for uformell hekk.
 • «Hvitt bryllup.» Store, puteformede klynger av hvite blomster vises fra vår til høst. Vokser 4 til 6 fot høy og 3 til 4 fot bred. Bra for avskårne blomster, uformelle hekker, border.
 • «Zinfin Doll.» Store, koniske blomsterklaser åpner seg hvite, og endres deretter til rosa fra bunnen og opp. Klynger kan ha to farger samtidig. Vokser 6 til 8 fot høy og bred. Lang blomstringssesong. Ypperlig for snittblomster.

Beskjæring

Fordi den blomstrer ved ny vekst, er vinter og tidlig vår før planten blader ut, gode tider å beskjære. Beskjæring er strengt tatt ikke nødvendig, men kan brukes til å styrke stengler eller omforme busken. Fjern omtrent 1/3 av plantens høyde, samt eventuelle spinkle stengler eller uattraktive sidegrener.

Formerende Panicle Hydrangea

Hortensia kan formeres ved å ta stiklinger og rote dem i jord. De forplantes lettest fra ny vekst sent på våren eller forsommeren. Skjær en 4 til 6 tommers lengde av stilken; bunnen skal kuttes rett over en bladknute. Fjern alle blader bortsett fra toppsettet. Fukt bunnen av stilken og dypp i rothormon. Plant umiddelbart i en beholder med godt fuktet pottejord av høy kvalitet på omtrent 2 tommer dyp. Dekk deretter til planten for å opprettholde fuktigheten – en klar plastpose gjør en god jobb med å lage et minidrivhus for planten. Hold i sterkt indirekte sollys, vanning for å holde jorden fuktig. Stiklingen er klar til å plante når den har rotet seg og løsner ikke med et forsiktig rykk. Du kan også forplante denne planten med jordlag. Fjernet de nederste bladene fra en lavthengende gren og begravde den i en grunn grøft i jorden. Plasser en stein eller murstein over toppen for å holde den på plass. Etter flere uker bør den nedgravde delen av grenen utvikle et sterkt rotsystem. Du kan fjerne grenen og plante den på nytt i en potte eller i et skjermet område av hagen din.

Hvordan dyrke panikkhortensia fra frø

De fleste gartnere dyrker ikke hortensia fra frø, men starter med en veletablert plante som har blitt klonet for å ha ønskelige egenskaper. Åpne-pollinerte planter kan produsere frø med andre egenskaper enn morplanten og vil ta lengre tid å bli moden. Hvis du ønsker å dyrke en hortensia fra frø, trykk de små frøene inn i overflaten av et fuktig brett med jord på et varmt sted og dekk til med gjennomsiktig plast. Hold jorden fuktig og brettet på et lyst sted unna direkte sollys. Frø bør spire etter to uker, og planter kan gradvis utsettes for utendørs når noen få sett med blader har dannet seg.

Potting og ompotting Panicle Hortensia

Panikkhortensia kan dyrkes i en beholder i minst et par år (dvergvarianter kan klare seg i en beholder på ubestemt tid). Bruk en værbestandig beholder med dreneringshull som er minst 16 tommer bred. Fyll med pottejord til bunnen av hvor planten skal sitte. Plasser hortensiaen i potten, fyll på med jord rundt den og vann godt. Legg til et tynt lag med mulch for å bevare fuktigheten. Hortensiaen din trenger hyppig vanning i varmt vær; sjekk beholderen for fuktighet daglig. Om vinteren, kontroller jordfuktigheten hver 10. til 14. dag. Hvis plantens blader blir forkrøplet etter en tid, er det på tide å flytte hortensiaen til en større potte eller transplantere den inn i hagen.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Panikkhortensia er relativt problemfri, men kan lide av soppbladflekker eller pulveraktig mugg under fuktige forhold. Forbedre ventilasjonen rundt planten og spray med et soppdrepende middel hvis disse problemene oppstår. Noen ganger kan bladlus og edderkoppmidd angripe hortensiaer; spray dem bort med et kraftig støt fra slangen. Dessverre liker rådyr hortensia, som min bror og svigerinne oppdaget hjemme hos dem i West Virginia. Hjortemidler som Deer Off, Liquid Fence og Bobbex forhindrer dette, men må påføres med jevne mellomrom. Broren min beskytter hortensiaene sine inne i sylindriske trådbur. Han forteller meg at etter at buskene blir høye nok, spretter blomster ut av toppen av burene og hjorten lar dem stort sett være i fred.

Hvordan få panikkhortensia til å blomstre

Hvis panikkhortensiaen din ikke blomstrer, kan det være at planten ikke er veletablert og trenger noen sesonger for å bosette seg i. Men det er andre grunner til at en hortensia kanskje ikke blomstrer:

 • Beskjæring til feil tid: sørg for å beskjære når planten er i dvale, ellers kan du utilsiktet fjerne blomsterknopper.
 • Hjort: bruk avstøtende middel eller netting hvis rådyr kan nappe av blomsterknoppene.
 • For mye skygge: skygge kan påvirke blomstringen. Sørg for at planten får minst fire timer med direkte sol eller filtrert sol hele dagen.