Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på «sitron chiffon» peon

24 de desember de 2022

Det er en peon som har sjarmert hagene våre, og i sommermånedene har den frodige doble gule blomster på vakre dypgrønne blader. Det er Paeonia «Sitron Chiffon», aka «Sitron Chiffon» pion. Nå en all-time favorittstaude for skjærehagen, den er særegen takket være sine blekgule blomster, søte parfyme og attraktive bladverk. Denne kombinasjonen er grunnen til at gartnere i årevis har regnet med «Lemon Chiffon»-pioner for å tilføre en dose munterhet til hagen deres. (Selv om peoner har en nydelig duft, er de giftige for kjæledyr og kan forårsake gastrointestinale plager.) «Lemon Chiffon» ble kåret til American Peony Society’s Best in Show og tok hjem Grand Champion-prisen i 2000. Den ble hybridisert år tidligere av DL Reath og kom først inn i hagescenen i 1981. «Lemon Chiffon» var resultatet av at Reath krysset «Salmon Dream» og Reath No. F-3, som krysset «Cream Delight» og «Moonrise». «Lemon Chiffon» blomstrer som en halvdobbel blomst med store gule blomster like søte som en sitronpai. Det er en langvarig planting, og modne planter har også vært kjent for å produsere doble blomsterformer.

Planteattributter

 • Vanlig navn: «Lemon Chiffon» pion
 • Botanisk navn: Paeonia lactiflora «Sitron Chiffon»
 • Familie: Paeoniaceae
 • Plantetype: Urteaktig flerårig
 • Eldre størrelse: 2,5 til 3 fot høy og bred
 • Soleksponering: Full sol; setter pris på ettermiddagsskygge i varmt klima
 • Jordtype: Fruktbar, godt drenert
 • Jord pH: Nøytral
 • Blomstringstid: Sen vår
 • Blomsterfarge: Blek gul
 • Hardførhetssoner: 3–8 (USDA)
 • Hjemmeområde: Asia

Pleie av «Sitron Chiffon»

Denne peonen har blitt en favoritt ikke bare på grunn av blomstringene, men også på grunn av hvor hardfør og værbestandig den er i hagen. En relativt lite vedlikeholdsplante, «Lemon Chiffon»-pion trives i full sol eller delvis skygge. Denne urteaktige peonen er en midtsesongblomster som blomstrer sent på våren og forsommeren, vanligvis rundt juni. Den vokser til 32 tommer i høyden og 24 til 36 tommer i bredden. Som med mange pioner, krever sitronchiffon en dyp tomt med godt drenert jord. Den er også motstandsdyktig mot hjort, så hvis du har hagebesøkende som pleier å bla gjennom blomstene dine, er dette en god blomst å plante.

Lys

Plant «Lemon Chiffon»-pion i full sol til delvis skygge. Mer sol kan bety flere blomster, men det er best å gi denne planten litt ettermiddagsskygge i varmt klima.

Jord

Plant i godt drenert, dyp, fruktbar jord, slik at det er god plass til knollrøttene til å vokse. Tilsett kompost før planting. Men ikke plant peonen din for dypt hvis du vil at den skal blomstre – øynene (knopper som kommer ut av rotstokken) bør bare plantes en tomme under overflaten i sør.

Vann

Peoner foretrekker middels fuktighet og bør vannes når de er tørre. Vann nedenfra for å unngå å laste ned de tunge blomstene, som kan kollapse til bakken.

Temperatur og fuktighet

Urteaktige pioner trenger en periode med kald dvale og fungerer ikke alltid like bra for gartnere i sone 8. Planting av knollene bare en halv tomme til en tomme under jordoverflaten vil hjelpe. Velg et kjøligere sted i hagen og vann regelmessig gjennom tidlig høst.

Gjødsel

Gjødsle peoner om våren etter at flere nye centimeter med vekst har dukket opp. Dryss en halv kopp universalgjødsel rundt hver plante.

Beskjæring

Peoner krever ikke beskjæring for det meste. Fjern brukte blomster. Klipp gult eller brunt løvverk tilbake til en tomme eller to over bakken om høsten.

Forplanter «sitron chiffon»

Du kan forplante din «Sitron Chiffon»-pion ved å dele. Det er best å gjøre dette om høsten eller tidlig på våren mens planten for det meste er i dvale. Du kan bruke en spade til å kutte en del av roten vekk fra morplanten, bevare rotklumpen så mye som mulig, og deretter plante den umiddelbart. Hvis du vil flytte hele klumpen, graver du opp planten og legger den på en presenning, skjærer den i seksjoner med en skarp kniv, og planter deretter om umiddelbart, mens du vanner godt. Det kan gå noen sesonger før de nye klumpene dine begynner å blomstre.

Potting og ompotting av «sitron chiffon»

Du kan med hell dyrke «Sitron Chiffon» i en beholder, men sørg for at du velger en litt bredere og dypere potte med plass til at dens kjøttfulle røtter kan vokse. Pass på at det er dreneringshull, da peoner ikke setter pris på altfor fuktig jord. Bruk fruktbar, godt drenerende pottejord, og plant peonen slik at rotkronen er omtrent en tomme under jordlinjen. Sjekk beholderen regelmessig og vann når den er tørr. Du må ompotte peonen med noen års mellomrom, da disse kraftige plantene vil vokse ut av beholderen. Igjen, velg en gryte som er litt bredere og dypere enn din eksisterende beholder. Bruk fruktbar, godt drenert jord, plant på samme dybde.

Overvintring

Peoner trenger ikke mye beskyttelse i sørlige klimaer. Du kan legge et lett lag med mulch over planten din, men trekk bort overflødig mulch om våren.

Vanlige skadedyr og plantesykdommer

Peoner er ganske problemfrie og plaget vanligvis ikke av hjort, selv om du kan se maur som infiserer blomstene. Maurene er ute etter sin sukkerholdige nektar og forårsaker ingen skade på planten. I varmt, vått vær kan peoner bli infisert av en sopp kalt botrytis som forårsaker mørke flekker på blader og stengler og skrumper opp knopper. Å miste blomstene er skuffende, men planten blir vanligvis fin. Fjern infiserte blader og knopper og unngå overvann og overfylte planter.

Hvordan få «Sitron Chiffon» til å blomstre

En peon blomstrer kanskje ikke i sin første vekstsesong etter planting. Men hvis planten din er veletablert og fortsatt ikke blomstrer, kan planten trenge mer sollys eller plantes for dypt. Hvis peonen din er på et stort sett skyggefullt sted, plant den på nytt om høsten, og sørg for at den får minst fire timer eller mer med direkte sollys, spesielt om morgenen. Hvis du mistenker at peonen din er plantet for dypt, vent til høsten og gjenplant kronen ikke mer enn en tomme dyp.