Skip to content

Hvorfor du ikke bør plante rosa nattlyse i hagen din

14 de januar de 2023

Som ordtaket gjør, «Heavens to Betsy», kunne jeg ikke tro hva min lokale store butikk tilbød denne uken til uskyldige huseiere. Potter med rosa nattlyse (Oenothera speciosa). Sjansen er stor for at du er kjent med denne ganske innfødte villblomsten, men til nå visste du ikke navnet. Enorme sveip av denne blomsten blomstrer hver vår i veikanter, bredder og jorder. Legioner av duftende, rosa, to-tommers blomster står på toppen av 12-tommers stilker med en merkelig, firdelt stil i midten av hver blomst, som alltid minner meg om en parabolantenne. Kanskje den sender en advarsel: «Plant meg i hagen din, så skal jeg sluke den. En to-go-boks vil ikke være nødvendig.» Kampen min med dette monsteret begynte for et tiår siden da en egensindig frøplante dukket opp i staudebedet mitt. Den blomstret senere så strålende at jeg, som en vanlig dolt, lot den stå der. Det jeg ikke var klar over er at hver blomst slipper mange frø. Enda verre, etter at plantens løvverk visner om sommeren, vokser spredte røtter i alle retninger. En rosa primrose-tsunami feide over hagen min den påfølgende våren, og kvalt floksen og druknet dagliljene. Hva å gjøre? Der jeg kunne fylle ut denne botaniske sykdommen med ugressmiddel uten å skade de gode plantene mine, gjorde jeg det uten å tenke på det. Jeg dro opp alle gjenværende stengler jeg kunne finne – det var overraskende enkelt å gjøre. Imidlertid vokser enhver rotbit som er igjen i bakken til en annen flekk som dukker opp året etter. Rosa nattlyla, i motsetning til gul nattly, åpner blomstene om morgenen og lukker seg i skumringen. Hvis du ser disse blomstene til salgs på hagesenteret ditt, er mitt råd LØP. Ikke kjøp. Ikke plant. Ikke si: «Det er en innfødt plante, så det må være bra.» Ikke overse noen villblomster som kan erobre hektar med jordbruksland eller sluke ned hagen din i en enkelt sitting.