Skip to content

Hyacinthus Orientalis: Voksende og blomstrende nederlandsk hyacint

21 de februar de 2021

Hyacinth er en slekt av små, blomstrende planter som er hjemmehørende i Middelhavsområdet. Uttalt [hy-uh-SIN-th], historien til disse plantene er knyttet til gresk mytologi.

Historien forteller at en eldgammel prins ved navn Hyakinthos ble drept av et diskos kastet av den greske guden Apollo. Planten som vokste på stedet for hans død ble oppkalt etter ham.

Slekten tilhører Asparagaceae-familien av planter og inkluderer tre hovedarter, inkludert den vanlige hagehyacinten, også kjent som «den nederlandske hyacinten» – Hyacinthus orientalis [hy-uh-SIN-thus] [or-ee-en-TAY-liss].

Det er en enkel plante å dyrke og et populært valg for potteplanter. Den vokser fra pærer og produserer lyse, fargerike blomster.

Omsorg for Hyacinth Hyacinthus Orientalis

Hvor store vokser hyasintplanter?

Hyasinter er vanligvis små planter, med grønne blader som når omtrent åtte inches i lengde. Hele anlegget kan bare nå en høyde på 12 ”tommer med en spredning på fire til ni tommer.

De anbefales for USDA hardiness soner 3-9, noe som gjør dem egnet for et bredt utvalg av klima.

Men i noen regioner som blir spesielt kalde, kan plantene trenge beskyttelse om vinteren.

Hyasinter selges ofte som pærer, og pærestørrelse kan bestemme prisen. Pærene skal plantes før høstens første frost.

Disse plantene dyrkes ofte innendørs, enten i potter eller glasspærer.

Faktisk ble glasspærene en stor kjepphest. Selv om de er mindre populære nå, kan du fortsatt kjøpe glassbeholdere for dyrking av hyasinter.

Når blomstrer hyasinter og hvilke farger kommer de i?

Blomstene har en tendens til å blomstre mellom sen høst og vår, avhengig av hvor blomsten vokser og tidspunktet på året da den ble startet.

Hyasinter kommer i en rekke farger, inkludert hvit, rød, rosa, blå og gul.

Hvis du kjøper pærer og vil at de skal blomstre om vinteren, bør du kjøpe dem senest i september. De skal blomstre innen desember og forbli hele vinteren.

Uansett sort, er blomstene vanligvis bare omtrent fire til seks inches lange. De produserer også en lett duft som kan gjennomsyre rommet.

Hvis du liker duften, bør du vurdere å holde planten i et litt kjøligere miljø. Den kjøligere luften hjelper duften lett å spre seg gjennom hjemmet ditt.

Blomstringstiden deres kan bare vare i omtrent to uker, så du bør nyte den så lenge den varer.

Hvor mye sol trenger en hyacinthus?

Plant pærer i delvis skygge eller full sol. Når du dyrker innendørs, må du ikke plassere plantene i et område som får direkte sollys. De lyse UV-strålene kan brenne bladene og drepe planten.

Hyasinter trives i kjøligere omgivelser. Hvis du oppbevarer den i et område som ikke overstiger 60 ° C, kan det vare lenger.

Hvor ofte vanner du hyasinter?

Hyasinter krever mye vann gjennom hele vekstsesongen, spesielt når de plantes i en gryte eller beholder. Når du vokser i en glasspære, må du holde vannivået fra å bli for lavt.

Disse plantene kan dyrkes utendørs i bakken.

Hvis du planter pærer utendørs, bruk en balansert gjødsel for generell bruk for å gi planten rikelig med næringsstoffer. Gjødsel er imidlertid ikke nødvendig når du dyrker i en gryte, beholder eller pære.

Hva slags jord trenger hyacintpærer?

Når du kjøper pærer, må du plante pærene i en sunn blanding av sand i en del til to deler pottejord. For individuelle hyasinter, dyrk pærene i minst en fire-tommers gryte.

Mens disse plantene har en tendens til å vokse i nesten hvilken som helst godt drenert jord, må du unngå jord som er for våt eller har dårlig drenering.

MERK: Hyasintpærer har et stoff som klør for noen mennesker. Bruk av hansker kan forhindre deg i å takle denne negative reaksjonen.

Oppbevar gryten på et kjølig, mørkt sted i omtrent to måneder. Etter at planten begynner å vokse, kan du flytte den inn i et rom med moderat sollys. Unngå direkte eksponering for fullt sollys.

Hva gjør du med hyasintpærer etter at de blomstrer?

Grooming er ikke nødvendig med mindre du planlegger å plassere hyasintene utendørs i hagedesignet ditt.

Du bør rydde opp i brukte pærer. Skjær tilbake blomsterstilker, men la bladene dø tilbake naturlig.

Hvordan forplantes hyasint?

Den beste måten å forplante hyacintplanter på er å fjerne pærene som vokser på foreldrepæren.

Disse pærene kan plantes utendørs. Det kan imidlertid ta opptil fem år for planten å modnes.

Forplantning av plantene innendørs anbefales ikke.

Hyacint skadedyr og sykdommer

Hyasinterne er ikke utsatt for mange sykdommer, skadedyrsangrep eller alvorlige problemer.

Den største trusselen er gråskimmel, som er mer sannsynlig i fuktige regioner. For å beskytte mot mugg, bruk en soppdrepende oppløsning.

Hva er de mest populære hyasintvarianter?

Det er mange varianter av hyasinter som produserer vakre fargede blomster. Noen av de vanligste variantene inkluderer:

  • Blue Star – lyseblå blomster
  • Delft Blue Hyacinths – porselenfargede blomster
  • Anna Marie – rosa blomster

Hyasint bruker innendørs og ute

Den mest populære måten å dyrke en hyacint på er innendørs inne i en glasspære, spesielt når du dyrker en ensom hyacint.

Hvis du har en gruppe hyasinter, bør du vurdere å gruppere dem i en container. Du kan til og med velge noen forskjellige varianter for å gi mer farge til beholderen.

Hyasinter kan dyrkes utendørs i en hage. Husk at de foretrekker kjølig, tørt klima.