Skip to content

«Julia Child»-roser er en fryd for sansene

21 de desember de 2022

Hvis du har en hylle med kokebøker fra Julia Child på kjøkkenet, trenger du en rad med «Julia Child»-roser i hagen din. De er floribunda-roser som gjentar blomstringen i store, frittblomstrende klaser hele sesongen, og de passer perfekt til den berømte kokken som lånte navnet hennes til busken. «Julia Child» er en nydelig rosekultivar som produserer levende, smørgule roser (smør er tross alt en viktig ingrediens i fransk matlaging). De lakrisduftende gylne blomstene bæres tungt på frodig, blankt grønt løvverk. Disse rosene traff scenen i 2004 og ble oppdrettet av Tom Carruth ved å krysse rosene «Voodoo» med Rosa soulieana, «Summerwine» og «Topnotch.» Ville versjoner av R. soulieana har en duft som beskrives som nellik eller kanel – gir en kulinarisk duft til en rose som appellerte til kjenneren av matlaging. «Like før vårt fantastiske amerikanske ikon forlot oss, valgte hun denne eksepsjonelle rosen til å bære navnet hennes. Julia elsket den jevne smørgullfargen og duften av lakrisgodteri,» ifølge Weeks Roses, dyrkerne som opprinnelig introduserte rosen. «Allikevel var det ikke bare de gammeldagse blomstringene som inspirerte oppskriften. Den perfekt avrundede vanen, superblanke blader og god sykdomsresistens gjør retten ferdig.»

Hvorfor du bør plante «Julia Child»-roser

«Julia Child» var sikker på å bli en vinner, og vant All-America Rose Selection Award i 2006. Det resulterende anlegget ble også lansert i Storbritannia (hvor det er oppkalt etter TV-programmet Helt fantastisk) og i Australia. Blomstens popularitet kan spores til dens store klynger av veldig fulle gyldne blomster, dens gjentatte blomstringsmønster og en lang blomstringssesong fra sen vår til sen høst. Denne rosen er veldig varmetolerant og hardfør i USDA-sonene 5 til 10, og passer til de varme temperaturene i sør. Vanligvis er disse buskene ganske kompakte og avrundede, og vokser til en høyde på 25 til 30 tommer og en bredde på 20 til 25 tommer. Som landskapsplanting er rosen ganske allsidig og kan brukes i blomsterbed, containere og border. De solide stilkene til denne floribunda-rosen gjør den også til en perfekt snittblomst for å dekorere middagsbordet.

Hvordan dyrke «Julia Child»-roser

Planting

Plant rosen din i full sol i rik, godt drenert jord. Grav et hull så dypt som rosebeholderen og dobbelt så bredt, bland inn jordforbedringsmiddel eller kompost hvis jorda må endres. Plant rosen din, mulching rundt basen og vann ofte til planten er etablert. Hvis du kjøpte roser med bare rot om vinteren, bløtlegg røttene i en bøtte med vann i to til 12 timer før planting. Grav et hull omtrent 18 tommer bredt og dypt og haug jorda i midten. Draper plantens røtter over haugen, og pass på at hevelsen på hovedstammen til planten der rosen ble podet er like over jordnivået (i kaldere klima bør basen plantes en tomme eller to under jordnivået) . Fyll igjen med jord, endre den først om nødvendig, og vann godt. Klipp tilbake eventuelle lange stokker og mulch rundt basen.

Beskjæring

Mens «Julia Child» er en bekymringsløs og kompakt rose, anbefales årlig beskjæring. Beskjær rosen din tidlig på våren, fjern all død ved og skjær ned stokker som krysser. Kutt de resterende stokkene med 1/3 for å oppmuntre til blomstring. Å personifisere roser gjennom navnene deres er en del av moroa, og personligheten til den berømte kokken passer absolutt til denne livlige rosen. La den søte, lakrisluktende parfymen til «Julia Child» kile sansene dine denne sommeren. Du kan bare bli inspirert til å piske opp en quiche lorraine, salat Nicoise og sjokolademousse til den.