Skip to content

Kaldharde tropiske planter – Effekter av kalde temperaturer på plantevekst

22 de februar de 2021

Spørsmål: Når vinteren ruller rundt, begynner dette spørsmålet å komme inn.
«Det ble kaldt i går kveld, og jeg glemte den som regel hardføre tropiske planten min – Ficus eller Dracaena – satt ute i de kalde temperaturene. Nå har bladene blitt brune og begynner å falle av. Er planten død? Kan det reddes? ”

Svar: Planter slipper blader av en grunn, det kan være sesongmessig, beskyttelse, stress eller det er flat ut å dø.

Hardføre tropiske planter som Spathiphyllum (fredslilje) eller edderkoppplanter kan vise brente blader fra de kalde temperaturene, avhengig av en rekke gjenstander:

  • Temperatur
  • Lengden på anlegget ble utsatt for kulde
  • Vindkjøling
  • Samlet plantehelse
  • Andre variabler som alle påvirker mulighetene til at potteplanten vokser tilbake

Det kan ta lang tid for en vanligvis hardfør plante å komme seg hvis den i det hele tatt gjør det.

Når tropiske planter går gjennom lengre perioder med eksponering for kalde temperaturer mange ganger, blir bladene veldig mørke og misfarget. Noen varianter som Draceana massangeana viser svarte tips og blader.

Cellekollaps fra kald eksponering

Nøyaktig hva som skjer med bladene på disse plantene? Cellekollaps!

Stopp og tenk på hva som skjer når du blir solbrent – huden begynner å skrelle, cellene er ødelagt. Planter kaster huden – bladene.

Det dekker raskt den «tropiske» løvdelen av plantene.

Hva med en plante som mistet alle bladene, og det eneste som er igjen er grener, stokker eller tips som ikke ser veldig bra ut. Hvilke skritt tar du?

Vær realistisk av overlevelse

Så mye som du kanskje elsker planten din, må du være realistisk – den kan være for langt borte!

Hvis du tror du vil prøve å gjenopplive eller utvide denne tropiske ryggen til en frodig skjønnhet – fortsett, du har ingenting å tape. Trekk ut klippene og begynn å trimme.

Start med å se på barken, er den svart, skrumpet eller ser den ut skilt fra bagasjerommet? I så fall er anlegget vanligvis utenfor hjelp. Ikke fokus bare på toppen av planten, se ned på bunnen.

Neste … høyt oppe på kofferten, skrap barken. Hvis du finner noe brunt i det hele tatt, fortsett å bevege deg lavere ned i kofferten, og skrap barken (i små områder omtrent like stor som en blyantgummi) til du finner grønn, tro meg, du vet når du finner den.

Når du finner et område med grønt på stammen eller grenen, klipp av alt over det punktet. Når du er ferdig med å gå over alle stammer og grener – har du kanskje en plante som har en viss sjanse for å komme tilbake og se «tropisk» ut igjen.

Husk at løvet ikke var den eneste delen som var utsatt for kalde temperaturer, grener og stilker “følte” kulden også, og det gjorde også røttene. Uansett hvor hardfør planten eller hvor mye krefter du bruker dette husplanten, overlever kanskje ikke.

Rotskade?

Rotskaden kan være så alvorlig at du kjemper en oppoverbakke. Når du har utført denne planteoperasjonen, IKKE begynn å helle vann og gjødsel på planten.

Oppretthold regelmessig plantepleie. Du vil mest sannsynlig trenge å redusere mengden og hyppigheten av vanning.

Jeg vet at mange blir knyttet til plantene sine, de vil prøve å gjøre alt de kan for å gjenopprette skatten sin.

Etter ekstrem eksponering for kalde temperaturer har de fleste tropiske planter det veldig vanskelig å vokse til sin gamle form og vekst – selv under optimale vekstforhold.

Mengden innsats du legger ned for å redde planter som får ekstreme temperaturskader, kan være bedre egnet til å erstatte og ta vare på en ny (bare tankene mine).

Det beste middelet er å holde øye med været og bringe plantene inn før og kulde treffer, eller enda bedre, hold plantene innendørs hele året.